News Flash:

Deschiderea anului scolar, un adevarat CHIN pentru multi parinti. Cat costa rechizitele scolare

11 Septembrie 2014
1471 Vizualizari | 0 Comentarii
Deschiderea noului an scolar este o adevarata aventura financiara de peste 1.200 de lei pentru multi parinti, mai ales cand copiii au nevoie de uniforme, ghiozdanul cel vechi s-a rupt si le-ar fi buna si o tableta. Prin comparatie, in Franta, cheltuielile cu scoala sunt deduse din impozit.
Pentru un parinte cu doi copii, inceperea anului scolar costa peste 1.200 de lei, asta insemnand cheltuielile pentru strictul necesar. Astfel, pentru un copil de clasa a III-a, de pilda, parintele cumpara uniforma, manuale si rechizite, dar si un ghiozdan nou, in cazul in care cel de anul trecut nu mai poate fi folosit. Toate acestea costa, la un loc, peste 500 de lei. Pentru un copil de gradinita, suma este chiar mai mare de 600 de lei, intrucat acesta are nevoie si de doua perechi de incaltari, dar si de pijama si haine de schimb.
Un alt parinte, din Bucuresti, spune ca pregatirea pentru noul an scolar a inceput inca din vara, pentru ca, din cauza costurilor ridicate, nu ar fi reusit sa achizitioneze toate cele necesare intr-o singura "sedinta" de cumparaturi.
"Copilul intra in clasa I. Trebuie sa cumpar uniforma. De regula, fiecare scoala are un loc special catre care ii indruma pe parintii sa cumpere uniforma. Mai sunt scoli unde vin reprezentantii unor firme care fac uniforme si iau masura copiilor, apoi aduc uniforma la scoala. Tot de la aceasta firma poate fi luat un trening, care costa cam 100 de lei. O uniforma completa costa intre 500 si 600 de lei", spune o mama care, pe de alta parte, estimeaza ca va plati 100 de lei pe un ghiozdan si aproximativ aceeasi suma pentru rechizite.
Daca banii nu ajung, parintii cumpara doar strictul necesar: o fusta sau un pantalon si o camasa, care micsoreaza la mai putin de jumatate costurile pentru uniforma.

Cea mai lunga lista de cumparaturi, la clasa I
O alta mama, din provincie, crede ca va cheltui aproximativ 1.200 de lei doar pentru inceputul de an scolar al fetitei sale, care trece in clasa a II-a. Astfel, ea va cumpara doua uniforme (80 de lei bucata), "sa aiba de schimb", plus trei camasi (30 de lei bucata), pantofi (60 de lei), trening (100 de lei), tricouri (60 de lei) si pantofi de sport (180 de lei), pentru ca "pe cei de 60 de lei ii rupe imediat".
Pentru ghiozdan, model cu rotile, mama spune ca trebuie pusi deoparte 200 de lei, iar pentru caiete si penar, alti 150 de lei.
Aceeasi mama mai spune ca manualele si caietele speciale pentru primul semestru, pentru care se face comanda la scoala, cresc cu alti 150 de lei costurile pentru inceputul noului an scolar.
Tot in provincie, o mama a pus pe hartie ce mai are de cumparat, zilele astea, pentru fetita care va incepe clasa I: uniforma (120 de lei), trening (70 de lei), adidasi (70 de lei), pantofi (90 de lei), ghiozdan (50 de lei), radiera (4 lei), ascutitoare (2,5 lei), penar echipat (80 de lei), stilou (32 de lei), acuarele (15 lei), plastilina (6 lei), foarfeca (6 lei), pahar desen (6 lei), etichete (1,5 lei), lipici (4 lei).
Toate astea se adauga listei de cumparaturi care a fost deja acoperita: ciorapi (5x15 lei), cartoane colorate (5x1 leu), caiete (4x1,2 lei), coperte (4x1 leu), bloc desen (5 lei).

La scoala privata, cheltuieli de mii de euro
Moft sau necesitate, tableta este, si ea, pe lista de cumparaturi a unora dintre parinti, in perspectiva noului an scolar. Cea mai ieftina tableta costa minimum 200 de lei, insa, pentru parintii cu dare de mana, se gasesc si modele al caror pret este de zece ori mai mare.
Costurile inceputului de an scolar sunt incomparabil mai mari pentru parintii care si-au inscris copiii la unitati de invatamant private.
Un parinte al carui copil va face clasa pregatitoare la o astfel de scoala privata spune ca taxa de scolarizare este de 2.800 euro pe an, iar masa calda de la pranz, 800 de euro pe an. In plus, trebuie cumparate uniforma speciala a scolii (200 de euro) si rechizite recomandate de unitatea de invatamant (aproximativ 200 de lei). Uniforma cuprinde doua tricouri si o fusta, pentru fetite, un tricou si trening pentru sport, o pereche de pantaloni pentru uniforma si o vesta.
Acelasi parinte a cumparat, de asemenea, un ghiozdan (85 de lei), un penar (40 de lei), o pereche de pantofi (89 de lei), una de pantofi sport (99 de lei) si o alta de pantofi din panza (39 de lei).
Francezii deduc din impozit inclusiv costurile activitatilor extrascolare
In Franta, parintii unui copil din ciclul primar spun ca hainele sunt cele cumparate peste an, iar pantofii si ghiozdanul, la fel. Lista de rechizite este gandita echilibrat, sa nu impovareze bugetul familei.
"Manualele sunt recirculabile, asa ca vom cumpara doar caiete", sustin acestia.
La inceputul anului scolar, parintii platesc masa de pranz a copilului, gustarile si afterschool-ul, adica in jur 150 euro pe luna, in conditiile in care copilul este dus la scoala la ora 8.30 si luat la 18.00.
Costurile pentru scoala sunt deduse insa, la sfarsit de an, din impozitul platit de parinti. Facilitatea este valabila inclusiv pentru cheltuielile cu activitatile extrascolare (muzica, sport etc.), care costa intre 100 si 200 de euro pe an. MEDIAFAX.eo
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1080 (s) | 33 queries | Mysql time :0.041296 (s)