News Flash:

De Sf. Dumitru se pune varza la murat. Secretul verzei acre - Putine gospodine il stiu

26 Octombrie 2017
3507 Vizualizari | 0 Comentarii
Varza murata
De ce ti-e pofta? Ce-ai zice de niste sarmale? De acele minuni romanesti cu carne condimentata, orez si bucatele de afumatura usor rumenite care s-au pierdut printre straturile invelite in varza murata proaspata, stropite cu suc de rosii! Sau poate va sta gandul la o cana de moare?

Gospodinele nu lenevesc de Sfantul Dumitru. E ziua in care se pune varza la acrit, iar pietele din Timisoara au fost deja luate cu asalt. Vanzatorii isi freaca mainile de bucurie pentru ca marfa lor se vinde ca painea calda.

Iata mai jos una dintre retetele traditionale de pus varza la murat in Banat!

Verzele se aleg dupa subtirimea foilor, care, totodata, trebuie sa nu fie cu mult mai mari de-o palma.

Apoi trebuie spalate si scobite de cotor, iar in loc se pune o lingura de sare. Apoi se aseaza verzele in butoi: un rand de verze, un rand de sare grunjoasa.

In unele parti ale Banatului, printre verze se mai pun si foi gata tocate, numai bune de calit la iarna.
Dupa ce este umplut butoiul, se adauga hrean, bete de marar uscat, foi de dafin, o gutuie sau boabe de porumb, care coloreaza zeama, piper si cimbru.

Odata incheiata operatiunea de punere a bunatatilor in butoi, se acopera si se lasa 3 zile fara apa, ca sa se “aseze”. Dupa aceea se toarna apa proaspata si se pitroceste o data la 3 zile pana se acreste, adica se sufla aer in butoi cu ajutorul unei tevi sau al unui furtun.

Pentru ca verzele sa fie mereu scufundate in saramura, deasupra se aseaza niste teascuri peste care se pune o piatra.

In functie de locul in care este asezat butoiul in gospodarie, mai cald ori mai rece, varza murata astfel ajunge la savoarea deplina in aproximativ o luna.

sursa

sarmale afumatura varza murata sfantul dumitru timisoara cotor verze
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1194 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006175 (s)