News Flash:

Veste proastă pentru români

De la 1 noiembrie prețul asigurării obligatorii a locuinței va fi mai mare cu 30 lei

20 Octombrie 2023
180 Vizualizari | 0 Comentarii

Cu începere din 1 noiembrie, prețul asigurării obligatorii a locuinței va fi exprimat în lei și va suferi o creștere de aproximativ 30 de lei odată cu intrarea în vigoare a unei noi legi.

Legea 115, care a fost publicată în Monitorul Oficial în mai 2023, aduce modificări la Legea 260 din 2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor. Aceasta prevede că suma asigurată pentru locuințele construite din beton este de 100.000 de lei, iar prima brută anuală, plătită de proprietari, este de 130 de lei. Comparativ, tariful anterior era de 20 de euro, echivalentul a aproximativ 100 de lei.

În cazul locuințelor construite din paiantă sau cărămidă nearsă, suma asigurată este de 50.000 de lei, iar prima anuală este de 50 de lei. Prețul anterior era de 10 euro, echivalentul a aproape 50 de lei.

Pentru diferența până la valoarea reală a locuinței sau pentru asigurarea mobilei și a electronicelor, proprietarii trebuie să achiziționeze polițe facultative de asigurare. Noua lege nu modifică riscurile acoperite, care rămân aceleași: daunele provocate de cutremur, inundație și alunecări de teren.

O altă modificare importantă este faptul că asigurarea poate fi încheiată pentru mai mulți ani deodată.

Legea stipulează, de asemenea, că nimeni nu va mai putea înregistra o locuință în Cartea Funciară sau schimba statutul acesteia fără o poliță obligatorie de asigurare.

Înainte de această lege, asigurarea era obligatorie, însă statisticile oficiale arată că doar 20% din locuințele din România erau asigurate contra dezastrelor.

O altă schimbare importantă se referă la clădirile clasificate în categoria I de risc seismic, adică cele  "cu bulină".  Acestea nu pot fi asigurate prin polița obligatorie până când nu sunt consolidate. Cu toate acestea, există opțiunea de a asigura aceste clădiri la companii de asigurare private, diferite de PAID - Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor.

De acum înainte, funcționarii din primării vor trimite scrisori cu confirmare de primire persoanelor care nu au încheiat polițe obligatorii pentru a le informa cu privire la această obligație.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1153 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006516 (s)