News Flash:

De ce poarta femeile baticuri in biserica, iar barbatii trebuie sa stea cu capul descoperit? Explicatia acestor randuieli din Biserica Ortodoxa

26 Aprilie 2018
1346 Vizualizari | 0 Comentarii
batic

Putini stiu de ce se folosesc aceste randuieli in Biserica Ortodoxa ! Atunci cand femeile intra in biserica, li se cere sa-si acopere capul.

Pentru barbati se spune ca trebuie sa fie cu capul descoperit in biserica. Randuiala a fost explicata de Sfantul Apostol Pavel care spunea: „Orice barbat care se roaga sau proroceste, avand capul acoperit, necinsteste capul sau (pe Hristos), iar orice femeie care se roaga sau proroceste, cu capul neacoperit, isi necinsteste capul” (I Cor. 11, 4-5).

Basmaua a fost uneori motiv de controverse. In biserica unele femei au capul acoperit, iar altele nu. Pe usa de la intrarea in unele biserici sta scris: Nu intrati decat in tinuta decenta! Si se explica: sa nu intri in pantaloni scurti, in maiou, etc, dar nu se spune ca femeile trebuie sa aiba capul acoperit. De aceea apare si intrebarea: Trebuie sa poarte femeia capul acoperit in biserica?

Pentru ca sa intelegem cuvintele Sfantului Apostol Pavel, trebuie sa consideram biserica drept un loc sfintit. Aici tinuta exprima in mod tainic modul de comuniune cu Dumnezeu.
In antichitate a vorbi cu capul descoperit insemna sa vorbesti fara ascunzisuri, sa spui adevarul, pentru crestini, descoperirea capului inseamna deschiderea fata de Dumnezeu sincer, fara viclenie. Sfantul Maxim Marturisitorul spune ca descoperirea capului simbolizeaza mintea care, in vremea rugaciunii, trebuie sa fie locuita de Logos, de Cuvantul lui Dumnezeu. Adica nu trebuie sa mai aiba in ea alte ganduri lumesti. De aceea in „Imnul Heruvic” se canta ca toata grija cea lumeasca sa o lepadam.

Biserica vesteste ca barbatul este cap femeii si ca “femeile trebuie sa se supuna barbatilor” (Efeseni 5, 22).


Pentru femei odata ce mintea a fost luminata de Logos, ea trebuie acoperita, adica nu trebuie sa mai punem in ea ceva mai presus de Cuvantul primit, caci altfel se intuneca. Iata motivul pentru care femeia trebuie sa-si acopere capul.
Deci barbatii cu capul descoperit si femeile cu capul acoperit este o randuiala a Bisericii, fapt evidentiat si in iconografie.

Galerie Video

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1348 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006011 (s)