News Flash:

De ce oamenii batrani se trezesc mai devreme?

29 Iulie 2018
1054 Vizualizari | 0 Comentarii
somn

Atunci cand vine vorba de obiceiurile de dormit, exista o sumedenie de stereotipuri. Cei batrani sunt cunoscuti pentru obiceiul lor de a se trezi foarte de dimineata si sa se culce „odata cu gainile”.

In schimb, cei tineri stau pana tarziu si atunci cand au posibilitatea, dorm pana la pranz (sau chiar dupa), scrie descopera.ro, care citeaza Curiosity. De ce exista aceasta diferenta intre cei tineri si cei batrani? Un studiu sugereaza ca aceasta ciudatenie este un evolutiva, care a ajutat specia sa supravietuiasca.

Pentru a observa modul in care primii oameni au trait, cercetatorii au analizat obiceiurile unei societati actuale de vanatori-culegatori. Desi acestia traiesc in prezent, unele elemente din stilul lor de viata au supravietuit de-a lungul mileniilor. Acest lucru inseamna ca viata in aceste societati este similara cu cea a stramosilor nostri, inainte de aparitia agriculturii.

In studiul publicat in Proceeding of the Royal Society B, cercetatorii au recrutat 33 de barbati si femei din comunitatea Hadza, o societate de vanatori-culegatori din nordul Tanzaniei. Acestia traiesc in grupuri de 20-30 de oameni, ducandu-si existenta culegand fructe si vanand in savana si dormind afara langa un foc sau in interior in colibe. Mai important, acestia dorm pe pamant, fara lumina artificiala sau climatizare, facand ca mediul lor sa fie apropiat de cel al primilor oameni.

Oamenii au fost cuprinsi intre varstele de 20 si 60 de ani, iar cercetatorii au urmarit obiceiurile timp de 20 de zile. Acestia au observat ca foarte putini dormeau in acelasi timp. Unii, in general cei cuprinsi intre varstele de 50 si 60 de ani, se culcau la ora 20 si se trezeau la 6. In schimb, cei de 20-30 de ani, statea pana la 23 si dormeau pana la 8. Multi participanti se trezeau de cateva ori in toiul noptii pentru a se ingriji de copiii care plangeau.

Faptul ca cei batrani se culca mai devreme nu este surpinzator, dar exista totusi un lucru interesant: din cele 220 de ore de observatii, in doar 18 minute toti cei 33 de participanti dormeau in acelasi timp. In medie, mai mult de o treime din grup era treaz in orice timp din zi. Cercetatorii considera ca aceasta diferenta dintre cei tineri si cei batrani i-au ajutat pe stramosii nostri sa supravietuiasca. Pradatorii pot ataca la orice ora, iar daca cativa oameni sunt mereu treji, cineva poate avertiza grupul cu privire la pericol.


dormit stereotipuri batrani culce
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1125 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005902 (s)