News Flash:

De ce miros urat batranii ? Explicatia va schimba complet modul in care ii privesti!

19 Octombrie 2017
1028 Vizualizari | 0 Comentarii
batran
Gandeste-te la vremea cand erai copil si vizitai casa bunicilor. Iti amintesti de un miros anume pe care il simteai cand intrai pe usa? Multi oameni isi amintesc si se pare ca nu este doar o inchipuire. Gerontologul si autorul cartii „Un nou rid: ce am invatat de la batranii care nu si-au aratat niciodata varsta”, doctorul Eric Shapira, spune ca este greu sa identifici cauza sau motivul principal al mirosului; e vorba de procesul care are loc in organism pe masura ce imbatranim.
Multe studii arata ca, la nivelul corpului, compozitia noastra chimica se schimba din interior pe masura ce imbatranim, producand un anumit miros. Unii il descriu ca „miros de statut”. Altii ca „miros de vechi”. Poate putin medicamentos.
Iata partea surprinzatoare: bunica si bunicul pot mirosi diferit. Dar nu miros URAT. Un studiu recent realizat de Johan Lundström de la Centrul de Simturi Chimice Monell, publicat in PLOS ONE, a testat mirosurile de la axila unor adulti de varsta mijlocie si a unor batrani. Rezultatul? Barbatii de varsta mijlocie miroseau cel mai urat, conform celor chestionati. Vestea buna? Bunicul a iesit pe locul doi, iar mirosul lui a fost considerat chiar placut. Femeile de varsta mijlocie au iesit pe primul loc in topul celor mai placute mirosuri corporale.
Deci ce se presupune ca determina aceasta schimbare a mirosului pe masura ce imbatranim? Este un subiect inca dezbatut, dar se crede ca sunt implicati multi factori. Unul dintre acestia, conform doctorului Eric Shapira, mentionat anterior, este simpla deshidratare. Oamenii mai in varsta tind sa nu mai fie atat de insetati, ceea ce face ca acestia sa fie, in general, mai deshidratati si ca pielea sa li se descuameze mai mult. Celulele de piele moarta pot avea un miros de statut. In plus, Shapira afirma ca batranii au o igiena orala din ce in ce mai proasta pe masura ce anii trec, din cauza periajului mai putin eficient. Sigur ca si igiena orala iti poate afecta mirosul, scrie scientia.ro.
O abordare mai stiintifica a acestei intrebari a fost propusa de o echipa de cercetatori japonezi in anul 2000. Ei au descoperit ca, in cazul compusul chimic numit 2-nonenal, o substanta odoranta care se gaseste in transpiratie si pe piele, concentratia crestea pe masura ce oamenii imbatraneau, cei in varsta de peste 70 de ani avand cantitati de pana la trei ori mai mari decat indivizii de varsta mijlocie. Se crede ca 2-nonenalul in exces provine din descompunerea cantitatii mai mari de acizi grasi omega-7 prezente la nivelul pielii cand imbatranim. (Interesant e ca, pe langa faptul ca este poate unul din vinovatii principali pentru mirosul persoanelor in varsta, 2-nonenalul este si o componenta cheie a mirosului berii.)
Se crede ca si mediul de viata al unei persoane in varsta este un factor. Cati dintre noi nu cunosc o ruda care pastreaza sau strange compulsiv lucruri vechi de ani de zile? Brenda Thompson de la Tri-Country Home Nursing spune: „Toate acele carti si ziare, lenjerii si haine vechi adapostesc praf si umezeala si emana un miros de statut care se poate raspandi in intreaga casa. Daca te-ai mutat in casa respectiva in 1945, e posibil ca acele carti sa fie acolo de 60 de ani. Am vazut si draperii care au rezistat atat de mult.”
Iata un alt lucru ciudat legat de schimbarea mirosului atunci cand imbatranim: pe masura ce ne apropiem de varsta de 80 de ani, barbatii tind sa miroasa din ce in ce mai mult ca femeile, aceasta modificare fiind pusa de unii pe seama hormonilor, desi ceea ce se intampla exact nu este perfect clar.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1180 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006229 (s)