News Flash:

Curtea Constitutionala dezbate acum sesizarea lui Calin Popescu-Tariceanu privind cazul Belina

16 Noiembrie 2017
1165 Vizualizari | 0 Comentarii
curtea constitutionala1

Curtea Constitutionala a Romaniei a inceput dezbaterile privind sesizarea lui Calin Popescu-Tariceanu referitoare la ancheta DNA legata de modul cum au fost adoptate in Guvern hotararile referitoare la insula Belina. Tariceanu a cerut CCR sa constate un conflict juridic de natura constitutionala intre Parchet si Guvern. Ministrul Justitiei este prezent la dezbateri.
Pe 23 octombrie, presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a depus la Curtea Constitutionala o sesizare privind cercetarile DNA legate de modul cum au fost adoptate in Guvern hotararile referitoare la insula Belina.

”Presedintele Senatului, domnul Calin Popescu-Tariceanu, a cerut astazi Curtii Constitutionale a Romaniei sa constate si sa solutioneze conflictul juridic de natura constitutionala intre Guvernul Romaniei, pe de o parte si Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, pe de alta parte. Asa cum se precizeaza in solicitarea catre Curtea Constitutionala a Romaniei, conflictul juridic a intervenit ca urmare a cercetarii penale a Directiei Nationale Anticoruptiei asupra legalitatii Hotararii Guvernului nr.858/2013, respectiv, a Hotararii Guvernului nr.943/2013”, informa biroul de presa al Senatului.

Potrivit sesizarii lui Tariceanu, conflictul juridic de natura constitutionala este generat de inceperea urmaririi penale privind adoptarea unor hotarari de Guvern. ”Or, potrivit celor statuate chiar de catre Curtea Constitutionala, adoptarea hotararilor de Guvern da expresie competentei originare a Guvernului”, sustinea presedintele Senatului.


Acesta a solicitat CCR sa constate existenta conflictului juridic intre Ministerul Public si Guvern si, totodata, sa constate ca acest conflict are drept cauza faptul ca DNA si-a arogat competenta de anchetare a oportunitatii si legalitatii elaborarii celor doua hotarari. O alta cerere a lui Tariceanu cate CCR este ”sa statueze ca, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstantele, imprejurarile, oportunitatea si legalitatea hotararilor de Guvern.”

 


belina ccr ministrul justitiei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1107 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005233 (s)