News Flash:

Cum va fi vremea pana la sfarsitul lunii august

18 August 2014
1077 Vizualizari | 0 Comentarii
Meteorologii prognozeaza pentru urmatoarele doua saptamani (18 - 31 august) o vreme in general normala pentru aceasta perioada, ce va debuta cu temperaturi maxime in jurul valorii de 30 de grade Celsius. Ulterior, incepand din 21 august, ploile revin la nivelul intregii tari, iar cantitatile de apa vor fi mai insemnate si pe arii mai extinse in Banat, Crisana si Maramures, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie /ANM/.
In Banat, in primele zile ale intervalului, temperaturile vor marca o crestere treptata si vor atinge medii ale maximelor de aproximativ 30 de grade si ale minimelor, de 16 grade. Ulterior, vremea se va raci cu aproximativ 6 grade, devenind racoroasa in intervalul 22 - 25 august. In a doua saptamana de prognoza, valorile termice vor creste spre cele normale pentru ultima decada a lunii august, cu 26-29 de grade, in orele amiezelor, si 14-15 grade, pe timpul noptilor. Probabilitatea de ploaie va fi ridicata pe tot parcursul intervalului de prognoza, cu exceptia primelor trei zile, cand vremea va fi frumoasa. In jurul datei de 21 august, se pot acumula cantitati de apa mai insemnate. 
In Crisana, la inceputul intervalului de prognoza, vremea se va incalzi, atingand pe 20 august valori medii diurne de aproximativ 30 de grade, apoi va intra intr-un proces de racire. Intervalul 22-25 august va fi caracterizat de o vreme racoroasa, cu temperaturi maxime, in medie, de 24 de grade si minime de 12 grade. In a doua saptamana, regimul termic se va mentine relativ constant, cu medii ale maximelor de 26-27 de grade si ale minimelor de 13-15 grade. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi ridicata incepand de la mijlocul primei saptamani de prognoza, dar averse pe arii mai extinse si insemnate cantitativ vor fi de interes in jurul datelor de 21 si 26 august. 
Pentru zona Transilvaniei, in primele zile ale intervalului de prognoza, vremea se anunta calduroasa, cu temperaturi in crestere treptata, spre medii de aproximativ 30 de grade joi, 21 august, apoi temperaturile vor scadea brusc, cu 5-6 grade. Din 26 august, regimul termic diurn va deveni apropiat de cel normal, cu maxime in jurul a 26 de grade. Valorile medii minime vor varia intre 10 si 14 grade pana pe 25 august, apoi se vor mentine relativ stationare, in jurul a 12 grade. Probabilitatea de aparitie a averselor va fi ridicata incepand din data de 21 august, iar in intervalul 21 - 23 august, precum si in jurul datei de 26 august, ploile vor fi mai insemnate cantitativ si se vor semnala pe arii mai extinse. 
In Maramures, valorile termice vor marca o crestere treptata pana pe data de 20 august, cand mediile maximelor diurne vor atinge 28 de grade, iar ale minimelor nocturne vor fi de aproximativ 14 grade. Pe 21 si 22 august vremea se va raci semnificativ, temperaturile maxime vor scadea spre medii de 21-22 de grade, iar cele minime spre 11 grade, valori care se vor mentine relativ constante pana pe 25 august. A doua saptamana a intervalului de prognoza va debuta cu o incalzire a vremii, ce va determina revenirea regimului termic la valori normale pentru perioada calendaristica, respectiv 26-28 de grade, ziua, si 13-14 grade noaptea, valori ce se vor mentine pana la sfarsitul lunii. Probabilitatea pentru averse importante cantitativ si pe arii extinse va fi ridicata in jurul datei de 21 august. In restul intervalului de prognoza, ploile vor fi slabe si se vor semnala sporadic. 
In Moldova, media maximelor termice va creste cu aproximativ 6 grade in primele zile ale perioadei de prognoza, atingand aproximativ 31 de grade pe 21 august, cand vremea va fi calduroasa, dupa care temperaturile vor scadea, spre 24-25 de grade, in intervalul 22-25 august. Minimele nocturne vor avea o evolutie asemanatoare, fiind in scadere de la 17 grade pe 22 august, spre 13 grade pe 25 august. O noua incalzire va avea loc la inceputul celei de-a doua saptamani de prognoza, dupa care, pana la sfarsitul lunii, se va mentine un regim termic apropiat de cel normal pentru ultima decada de august, cu medii ale temperaturilor maxime de 27-28 de grade, in timp ce minimele nocturne se vor situa, in medie, in jurul valorii de 15 grade. Probabilitatea de ploaie se va mentine scazuta pe tot parcursul intervalului si doar in jurul datei de 21 si 26 august vor fi averse slabe, pe arii restranse, cel mai probabil in nordul regiunii. 
In Dobrogea, vremea se va incalzi de la o zi la alta la inceputul intervalului, astfel incat pe 22 august se vor atinge valori medii ale temperaturilor maxime de aproximativ 29 de grade, in timp ce minimele nocturne vor creste treptat spre 20 de grade. Pe 23-24 august va avea loc o racorire a vremii, iar regimul termic mediu va fi caracterizat de valori cu 4 grade mai coborate, atat la valorile maxime, cat si la cele minime. Ulterior, valorile termice vor marca o crestere, iar intre 27 si 31 august vor fi, in medie, 28 de grade ziua si 18 grade noaptea, valori normale pentru sfarsitul lunii august. Probabilitatea de aparitie a ploilor se va mentine redusa in cea mai mare parte a intervalului de prognoza si doar pe 22, 23 si 26 august, pe arii restranse, vor fi ploi de scurta durata. 
In Muntenia, temperaturile vor fi in crestere treptata in primele zile ale perioadei de prognoza, iar pe 21-22 august vremea va deveni calduroasa si se vor atinge, in medie, 32 de grade la valorile maxime diurne si 18 grade la cele minime nocturne. Va urma o racorire ce va determina, pe 24 august, maxime termice de 26 de grade si minime ce vor scadea spre 14 grade, pentru ca apoi vremea sa se incalzeasca din nou. Prin urmare, intre 27 si 31 august, regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de normele climatologice ale perioadei, cu 29-30 de grade, in timpul zilei, si 15-16 grade, pe parcursul noptii. Probabilitatea pentru averse, posibil mai insemnate cantitativ, va fi mai mare pe 23, 24 si 26 august, in rest doar cu totul izolat si trecator va ploua slab. 
In Oltenia, temperaturile maxime vor creste treptat, astfel incat pe 21 august se vor atinge valori medii de 30 de grade, in timp ce minimele se vor situa in jurul a 17 grade. In urmatoarele zile, insa, regimul termic va marca o scadere, iar intre 23 si 25 august vor fi maxime diurne de 26-27 de grade si minime nocturne de 13-14 grade. In a doua saptamana de prognoza, o noua incalzire a vremii va determina un regim termic normal pentru final de august, cu temperaturi medii de 28-29 de grade ziua si aproximativ 16 grade noaptea. Probabilitatea pentru averse, in general slabe, va fi mai mare pe 21, 22, 23 si 26 august, iar in rest doar izolat vor fi conditii pentru ploi trecatoare. 
La munte, in primele patru zile ale intervalului de prognoza, temperatura aerului va marca o crestere treptata, de la 16 grade in prima zi, spre 21 de grade pe data de 21 august, cand si minimele se vor situa in jurul a 11 grade. Dupa aceasta data va avea loc o scadere a regimului termic, iar intre 22 si 26 august vremea va deveni racoroasa, cu maxime de 15-16 grade si minime de 7-8 grade. In ultima parte a intervalului, temperaturile vor creste usor, spre medii de 18-20 de grade ziua si 10-11 grade noaptea, regimul termic revenind la normal. Averse pe arii mai extinse si izolat importante cantitativ se vor semnala intre 21 si 24 august, precum si in intervalul 28-30 august. 
Prognoza ANM, valabila pentru perioada 18-31 august 2014, are la baza datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) din Reading, Anglia. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1112 (s) | 33 queries | Mysql time :0.036937 (s)