News Flash:

Cum te poti imbolnavi de cancer pulmonar fara sa fumezi

19 Iulie 2016
2386 Vizualizari | 0 Comentarii
plamani
Nu trebuie sa fii fumator ca sa faci cancer pulmonar. Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca radonul este a doua cauza, dupa fumat, a cancerului de plamani, iar cativa cercetatori clujeni atrag atentia asupra acestui pericol. In Romania, mor anual intre 1.500 si 1.800 de persoane de cancer pulmonar cauzat de radon.
“Aflati daca sunteti expusi iradierilor cu niveluri ridicate de radon natural in locuinta dumneavoastra. Luati masuri pentru a reduce nivelurile ridicate de radon”, se arata in Codul European de lupta impotriva cancerului, iar recomandarea are la baza studii solide.
“La inceputul anilor 1950 a fost pusa clar in evidenta aparitia cancerului pulmonar la minerii care erau expusi la concentratii mari de radon in mine si acest fapt a dus la decizia de a introduce sisteme de aerisire, decizie aplicata in prezent in toata lumea si facand parte din protectia obligatorie a lucratorilor din medii subterane”, sustine Constantin Cosma, directorul Centrului de Radioactivitatea Mediului si Datare Nucleara din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, singura institutie unde se cerceteaza nivelul de radon in Romania.
Puteti risca sa faceti cancer din cauza locului unde traiti, deoarece aici se poate gasi radonul, care e incolor, inodor si extrem de toxic. El este un gaz natural radioactiv care provine din radiu care e generat de uraniu. Se gaseste in sol, iar problema este cand patrunde in case si ramane acolo.
Noi inspiram radon din atmosfera in fiecare zi, fara pericol, si asta pentru ca e diluat in aer. Dar, atunci cand e blocat in locuinte, devine o problema. Radonul este unul dintre putinii factori cancerigeni de clasa A, adica datele arata clar legatura dintre radon si cancer la plamani.

fumator cancer pulmonar plamani
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1172 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004786 (s)