News Flash:

Cum te imbraci cand mergi la restaurant

10 Septembrie 2018
973 Vizualizari | 0 Comentarii
rest

inca de la intrarea intr-un local public, fie ca este vorba de gesturi ori despre vestimentatia adoptata trebuie sa tinem cont de cateva reguli de bun-simt. Exista anumite norme pe care trebuie sa le respecte femeia, dar si cateva reguli de la care nu trebuie sa se abata barbatul.

Pretutindeni in lume, cartile care ne invata normele comportamentului civilizat se bucura astazi de un imens succes. “Codul bunelor maniere astazi” nu face exceptie: la douazeci de ani de la aparitie s-a vandut in peste 300.000 de exemplare. Scris cu inteligenta, deplin adaptat uzantelor moderne occidentale si totodata celor romanesti, Codul este un veritabil bestseller national.   In urma extraordinarului succes al cartii, autoarea, Aurelia Marinescu(licentiata a Facultatii de Limba si Literatura Romana), a fost invitata sa vorbeasca la radio si la televiziune, sa dea interviuri, sa scrie in reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, sa tina cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice a Universitatii Bucuresti.   Iata cateva reguli de bun simt pe care trebuie sa le respectam cand mergem la restaurant:     1.Tinuta trebuie adaptata la pretentiile restaurantului, dar e bine sa tinem cont si de ocazia cu care am fost invitati, precum si de modul in care se vor imbraca ceilalti comeseni. Doamnele se pot sfatui in prealabil. Vor evita astfel sa semene cu doua gemene imbracate identic din coincidenta.  2. O tinuta excentrica poate fi nepotrivita cu ambianta localului. O doamna cu umerii goi, pierduta in niste uriase saloane de marmura insuficient incalzite, iti poate provoca cel mult mila, nu admiratie.    3. Cea mai potrivita imbracaminte pentru restaurante ramane cea eleganta, de oras. Nu te duci in trening la "Athenée Palace" chiar daca ai buzunarele doldora de bani.    4. Nici situatia contrara nu este admisa: sa te imbraci elegant pentru a intra sa mananci intr-un local foarte ieftin.    5.Sa nu facem nota discordanta, stergand scaunele cu batista si tacamurile cu servetelul, cerand cu voce tare sa ni se schimbe fata de masa. Purtandu-ne astfel, chiar imbracati ultraelegant, dovedim ca noi suntem cei prost crescuti si nu persoanele in salopeta si sapca pe cap intre care ne aflam intamplator.      Ce faci cand intri   1. Cand intram intr-un restaurant, nu trantim usa in nasul celui din spatele nostru, ci chiar o tinem, ca sa poata intra si el. E normal ca acesta sa ne multumeasca.    2. Barbatul care insoteste o femeie are obligatia sa-i deschide usa, lasand-o sa paseasca inaintea lui. Isi conduce invitata la garderoba, unde o ajuta sa-si scoata haina. Doamna poate ramane cu palaria pe cap, dar amandoi isi vor scoate manusile.    3. Nu se intra in restaurant cu paltonul, cu palaria pe cap sau cu umbrela in mana, chiar daca vrei doar sa te asiguri ca sunt locuri libere. Cu atat mai mult, nu-ti vei pune hainele pe scaunul de alaturi.   4. Primul care intra in restaurant este barbatul, pentru a-si proteja invitata de privirile curioase ale celor din jur si pentru a-i cere sefului de sala sa-i indice o masa libera. Uneori, in lipsa acesteia, esti obligat sa te asezi la o masa deja ocupata. In prealabil, trebuie sa ceri permisiunea celor prezenti si sa astepti raspunsul lor.   5. In orice situatie, doamna este rugata sa-si aleaga locul pe care-l doreste.   6. Barbatul trage scaunul pe care urmeaza sa se aseze invitata sa si ocupa locul de vizavi, daca e liber.   7. Lista de bucate este consultata de fiecare in parte. Dupa ce s-au hotarat ce vor sa manance si sa bea, domnul este cel care da comanda.    8. O doamna evita sa vorbeasca cu chelnerul, pe tot parcursul mesei.   Bunele maniere la masa   1. Cand incepem sa mancam, ne asezam confortabil,apropiindu-ne de masa, pentru a nu ne pune servetul pe genunchi. Il folosim doar pentru a ne sterge buzele, la nevoie, si nu-l impaturim frumos la sfarsit.    2. Serviciul la masa intra in atributiile chelnerului,care le da intotdeauna intaietate doamnelor. Daca, in lipsa acestuia, barbatul toarna vin in pahare, nu pune sticla pe masa, ci in frapiera.   3. Masa ia sfarsit numai la dorinta doamnei care va insoteste. Chemati discret chelnerul, pentru a achita nota de plata. Verificati-o cu o privire, caci aveti dreptul sa corectati greselile flagrante. Daca se iveste o problema, o rezolvati simplu, cerand lamuriri chelnerului. Veti apela la patron numai daca este absolut nevoie.    4.La plecare, barbatul isi ajuta partenera sa se ridice, tragandu-i scaunul.    5. La garderoba, prima care se imbraca este doamna.Garderobiera nu intervine si nici doamna nu-l ajuta pe domn sa-si puna paltonul sau fularul.     Ce face o femeie singura   1.O doamna nu intra intr-un local unde se servesc cu predilectie bauturi alcoolice. In schimb, ii este permis sa intre intr-un restaurant de lux. Nu se pune problema cand e vorba de o cafenea, o patiserie, un snack-bar. Odata asezata la masa, va vorbi  numai cu chelnerul, numai acestuia ii va cere sa-i cumpere un chibrit, sau sa-i imprumute o bricheta.    2. Nu va arunca priviri insistente si curioase prin sala, nu se va pieptana si nu-si va retusa machiajul la masa. Toate aceste gesturi pot fi facute inconstient, dar risca sa fie gresit interpretate, si imprudente,adica doamna risca sa intre in niste incurcaturi penibile. Este infinit mai usor sa previi un conflict decat sa-l rezolvi, odata declansat.    3. O doamna sau doua doamne singure intr-un restaurant nu-si vor  comanda niciun fel de bauturi tari si ar fi de dorit sa evite chiar si vinul. Daca imaginea unui barbat beat este neplacuta, cea a unei femei ametite este insuportabila.  
aDEVARUL.RO


local public vestimentatia adoptata
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1133 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004730 (s)