News Flash:

Cum se cultiva rubarba

2 Martie 2018
953 Vizualizari | 0 Comentarii
rubarba

Originara din Asia Centrala, unde a fost cultivata drept planta medicinala cu mai bine de 2500 de ani in urma, rubarba a devenit populara si in Europa. Aceasta planta perena mai este cunoscuta si sub numele de revent si rabarbara. Se cultiva pentru tulpina, care este folosita in special la prepararea dulceturilor si a compoturilor. Iata ce trebuie sa stii despre cultivarea rubarbei:
Cum plantezi rubarba
Rubarba prefera zonele insorite, luminoase, insa se poate adapta si in locurile semiumbrite din gradina. Are nevoie de un sol bine drenat, usor acid si bogat in substante nutritive.

Rubarba se inmulteste prin seminte, care trebuie plantate in luna martie sau in ultima luna de toamna. Inmultirea se mai poate face si prin butasi. In acest caz, sadirea se face primavara, in martie ori toamna, in luna septembrie.

In functie de soi, la maturitate rubarba poate ajunge chiar si la doi metri inaltime. Asadar, fiind o planta care are nevoie de spatiu, trebuie plantata la distante de 60-120 de centimetri una de cealalta.

Poate fi cultivata impreuna cu alte legume din gradina, insa trebuie sa lasi o distanta de minimum 120 de centimetri intre acestea. Este indicat sa optezi pentru soiuri de rubarba care ating inaltimea de un metru, cum este Victoria. Are tulpinile scurte, de un rosu aprins, fiind indicata la prepararea dulceturilor si a celebrelor placinte cu rubarba.

Cum o ingrijesti
Planta ajunge la maturitate dupa doi ani, iar cultura poate fi mentinuta intre 8 si 15 ani. In verile secetoase, trebuie udata regulat, dar nu excesiv, deoarece umezeala excesiva poate duce la aparitia putregaiului cenusiu al radacinii.
Incepand cu al doilea an de cultivare poti incepe sa recoltezi tijele frunzelor, partile comestibile ale plantei. Acestea se pot culege incepand cu luna aprilie si pana in iulie.
In ceea ce priveste fertilizarea, poti utilza substante organice, o singura data pe an, la inceputul lunii martie.


rubarba seminte
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1173 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005868 (s)