News Flash:

Cum sa scapi de melcii din gradina

4 Martie 2018
1605 Vizualizari | 0 Comentarii
melc

Indiferent cat de mare sau de mica este gradina ta melcii pot sa fie o problema, iar cateva solutii care sa te ajute sa scapi de melci sunt binevenite.
 
Poti sa scapi de melci cu tot felul de chimicale de sinteza, pe care sa le cumperi din farmaciile fito-sanitare si veterinare. Chimicalele sunt o solutie pentru gradinile mari, pentru zonele cultivate, dar evident, sunt toxice si nu sunt recomandate pentru gradina din jurul casei, unde fiecare isi doreste un mediu cat mai curat si mai sanatos. Pe de alta parte melci pot sa fie o mare problema pentru ca distrug atat cultura de vegetale, cat si florile.

Melcii cu cochilie, dar mai ales limacsii – melcii fara cochilie, sunt printre cei mai comuni daunatori din gradinina, iar o gradina fara chimicale este o zona pe care melcii o adora, iar atacurile lor pot sa fie distrugatoare.

Strategia care sa te ajute sa scapi de melci implica preventia si distrugerea lor. Tunderea ierbii, indepartarea zonelor unde apa balteste si a gramezilor de compost este primul pas. Compostul se tine mereu departe de zona cu flori sau zarzavaturi si legume.
A doua parte presupune combaterea lor si impiedicarea melcilor sa cucereasca toata gradina, iar asta presupune realizarea unor bariere din materiale tepoase, organice sau anorganice. Cele mai bune sunt rumegusul, cojile de oua si de nuci, dar si nisipul. Incercuieste zona cu flori cu o bariera din nisip sau paie tocate marunt. Melcii nu pot trece de aceste bariere. Pietrisul marunt si cu muchii ascutite este iar o buna solutie. Cosirea ierbii, astfel incat sa ramana aspra si ascutita impiedica melcii sa mai circule prin gradina (solutia nu este ficienta in cazul gazonului).

Unele substante cu miros puternic pot tine melcii departe de flori si culturi. Eficiente sunt zatul de cafea, scortisoara si piperul amestecat cu nisip. Ceaiul de ardei iute este si el o buna solutie. Prepara un ceai concentrat din ardei iute si apa (5-6 ardei iuti tocati la un litru de apa). Ceaiul se fierbe cu capac bine pus pe oala circa 5 minute. Rece, se pulverizeaza seara de jur imprejurul locurilor pe care vrei sa le protejezi de melci sau in zonlele unde stau melcii. Foloseste un pulverizator si acopera-ti nasul si gura cu o masca si poarta ochelari de protectie. Este de preferat sa faci aceasta operatiune daca nu ploua. Eficient pare sa fie si ceaiul de pelin, de lavanda (foarte concentrat), de ghimbir si hreanul crud, tocat, imprastiat printre flori.


O alta solutie ca sa scapi de melci sunt acele de brad, amestecate cu rumegus sau nisip.
Unii spun ca cenusa de lemn, varul stins si un mulci facut din tulpini si frunze de plante puternic mirositoare, cum ar fi pelinul si menta indeparteaza melcii.
Toate aceste ”tratamente” se repeta din cand in cand alternativ, mai ales in ziua de dupa ploaie, cand melcii sunt mai activi. Evident ca victimele trebuie culese si aruncate.
Tot ca masura de preventie pot fi folosite benzile din cupru, puse in calea melcilor, dar si sarme din cupru, incolacite in jurul plantelor amenintate.
Furnicile, serpii de gradina, pasarile, broastele testoase de gradina si aricii sunt inamici naturali ai melcilor, iar prezenta lor in gradina te poate ajuta sa scapi de melci. Pasarile mai ales sunt un aliat de incredere.
Sulfatul de fier ucide melcii, la contactul cu aceasta solutie. Amesteca doua lingurite de sulfat de fier cu doi litri de apa si pulverizeza pe plante.
 


gradina melcii ghimbir hreanul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1140 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005934 (s)