News Flash:

Cum sa prepari o friptura de miel gustoasa

9 Aprilie 2015
1358 Vizualizari | 0 Comentarii
Carnea de miel este nelipsita de pe masa romanilor cu ocazia Sarbatorilor de Paste. Consumata cu moderatie carnea de miel are beneficii pentru sanatatea noastra. Va propunem o reteta de Paste traditionala si delicioasa, dar si una propusa de chef Florin Dumitrescu.

FRIPTURA DE MIEL. Friptura de miel cu sos de legume

Ingrediente:

300 g morcov

300 g ceapa galbena
300 g telina
800 g pulpa de miel
400 ml vin alb sec
Piper boabe
Foi de dafin
Sare
150 g unt
FRIPTURA DE MIEL. Mod de preparare:
Toate legumele se taie cuburi, se aseaza in tava si se dau la cuptor la foc tare. Se lasa un pic pana se rumenesc si se caramelizeaza. Intre timp, pulpele de miel se prajesc in tigaie cu putin ulei de masline, 3 minute pe o parte, 3 minute pe cealalta si se condimenteaza cu sare grunjoasa si putin piper fin.
Se aseaza apoi pulpele in tava cu legumele caramelizate. Se adauga vinul, foile de dafin si piperul boabe, apoi se completeaza cu apa pana se acopera pulpele. Se pune deasupra folie de aluminiu si se da la cuptor la temperatura mica (aprox. 140-maxim 160 de grade), timp de 3-4 ore. Se scot de la cuptor, se verifica carnea si se mai lasa la cuptor inca 5 minute la 200 de grade, fara folia de aluminiu pe deasupra. Apoi se scot din cuptor, iar carnea se pune deoparte. Restul legumelor si sosul format in tava se pun in blender si se paseaza bine. Se pune compozitia obtinuta pe foc cu inca putina apa ca sa se fluidizeze sosul, se lasa sa fiarba, se opreste focul, apoi se pun 150 g de unt in compozitie si se amesteca bine. Sosul de legume se serveste langa pulpele de miel.
Drept garnitura recomand fie cuscus, linte, fie cartofi copti sau spanac gatit in unt.
FRIPTURA DE MIEL. Reteta „ca la mama acasa”
Ingrediente:
1 pulpa de miel (de preferat pulpa din spate) de 2 kg
cartofi noi
6-7 catei mari usturoi
1 pahar mare vin alb
1 cana de apa
cca 50 ml ulei de masline/floarea soarelui
2-3 crengute rozmarin (optional)
2-3 crengute maghiran proaspat (optional)
sare
piper

FRIPTURA DE MIEL. Mod de preparare
Spalam pulpa foarte bine si o stergem cu un servet de bucatarie. Curatam usturoiul si-l taiem in bastonase. Cu ajutorul unui cutit ascutit, intepam adanc pulpa din loc in loc, pe ambele parti. In gaurile formate introducem bastonasele de usturoi. Ungem pulpa cu ulei de masline sau de floarea soarelui, o frecam cu sare si piper din belsug si o asezam in tava unsa si ea cu cateva linguri de ulei. Adaugam in tava vinul si apa calduta si pudram pulpa cu cateva ace de rozmarin prospat si cu cateva frunze de maghiran. Acoperim tava cu folie de aluminiu si o bagam in cuptorul preincalzit la 200A° C pentru 1h 30min. Dupa primele 30 minute, scoatem tava din cuptor si intoarcem pulpa pe cealalata parte. O acoperim si o mai lasam inca 30 de minute la cuptor dupa care o descoperim din nou, o intoarcem si adaugam in tava cartofii noi spalati bine dar necuratati, plus inca cateva ace de rozmarin si maghiran. Acoperim din nou si mai lasam inca 30 minute la cuptor. Dupa ultimele 30 minute, descoperim tava si lasam pulpa si cartofii la rumenit pentru inca 20-30 minute. In tot acest timp, avem grija ca sosul din tava sa nu scada iar daca se intampla acest lucru, mai adaugam apa calduta amestecata cu putin vin. Din 10 in 10 minute, ungem cu o pensula pulpa cu sosul format in tava. Cand s-a rumenit frumos, stingem focul si o putem servi. 
FRIPTURA DE MIEL. Bonus: reteta haiduceasca
Ingrediente:
1 miel intreg de 10-16 kg
cateva cepe
1 pahar de vin
sare
cimbru

FRIPTURA DE MIEL. Mod de preparare:
Dupa taierea mielului, fara sa se jupoaie blana, se scot intestinele si maruntaiele. Apoi se spala bine inauntru, se sareaza, se introduc cateva cepe taiate in felii, interiorul se presara cu cimbru, se stropeste cu vin si se coase. Intre timp, se pregateste un cuptor improvizat, sub cerul liber, facand o groapa ceva mai spatioasa decat volumul mielului in care se face foc cu lemne de fag pentru a obtine jar cat mai mult si mai bun.
Se unge blana cu un strat de lut (pamant galben si apa) de 1-3 cm grosime, se zvanta putin, se acopera pe toate partile cu jar si cenusa, iar deasupra se pune si pamantul care s-a scos din groapa.
Dupa 3-4 ore, cand se va produce o pocnitura, inseamna ca mielul este gata. Atunci se scoate pe o scandura curata, se despica in doua, apoi se taie in bucati si se serveste.

florin dumitrescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1133 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005882 (s)