News Flash:

Cum sa nu dormi niciodata.

20 Septembrie 2018
1637 Vizualizari | 0 Comentarii
somn 1

Un somn odihnitor este crucial pentru sanatatea, corpul si mintea noastra deoarece ne petrecem o treime din viasa dormind. Unui adult i se recomanda 7-8 ore de somn pe noapte, conform Fundatiei Nationale a Somnului, dar pentru multi adulti este mai usor de zis decat de facut.

Dificultatea de a adormi variaza de la a manca sau a bea ceva nepotrivit pana la pozitia in care ne odihnim.

„80% din populatie o sa se confrunte cu dureri de spate la un moment dat in viata lor si se vor agrava din cauza pozitiei nepotrivite de a dormi”, spune Dr. Hooman Melamed, chirurg ortoped. Asta sugereaza ca pozitia corpului atunci cand dormim agraveaza durerile de spate, de gat, de stomac si chiar imbatranirea prematura. Medical Daily listeaza cele mai bune pozitii dar si cele mai nepotrivite pentru un somn odihnitor si un trup sanatos.

Cel mai rau : Pe burta

Dormitul pe burta nu este recomandat deoarece coloana ta se curbeaza accentuat si nu suporta greutatea corpului tau. “Iti forteaza gatul sa fie intr-o pozitie stransa, rotita si isi compromite circulatia sangelui si respiratia”, spune Eisenstadt.

Aceasta pozitie poate fi recomfortanta la inceput. Dar poate duce la dureri de spate, de gat, riduri si sani lasati. Dormitul in aceasta pozitie nu lasa gatul si umerii sa fie aliniati si din cauza aceasta apar durerile.

Pozitiile in care dormim dar si tipul de saltea pe care il detinem joaca un rol important in mentinerea pozitiei corecte in timpul somnului. Daca orice parte din corp se afla sub presiunea, calitatea somnului scade drastic.O noapte odihnitoare inseamna un mediu in care ne putem relaxa, o saltea buna si un somn linistit.

Cea mai buna pozitie: Culcat pe spate

Daca dormim pe spate este mult mai usor pentru capul, gatul si coloana noastra sa se alinieze si sa mentina o pozitie neutra. Nu exista presiune sau curbe ale coloanei. „Cea mai buna pozitie in care coloana sta cum trebuie toata noaptea”, spune dr. Melamed.
De asemenea, dormitul in aceasta pozitie sau stea-de-mare cum se mai numeste, combate refluxul acidului gastric. Stomacul sta direct sub esofag si nu permite ca substantele digerate sa urce.Insa aceasta pozitie are si un dezavantaj, deoarece favorizeaza sforaitul. In plus, daca iti pui bratele in sus se adauga presiune mare pe umeri si are ca rezultat durerea de a doua zi.

A doua cea mai buna: Pe o parte

Dormitul pe o parte este benefic pentru pacientii care au apnee de somn obstructiva, sforaie, au dureri de spate si de gat, dar si pentru gravide.

Pe partea dreapta sau pe partea stanga?

Partea pe care dormi joaca un anumit rol in sanatatea ta. Dormitul pe partea dreapta agraveaza arsurile la stomac. Cu toate acestea, dormitul pe partea stanga, poate pune presiune pe organele interne cum ar fi ficatul, plamanii si stomacul, dar de asemenea reduce refluxul acidului gastric. Femeile insarcinate sunt sfatuite sa doarma pe partea stanga pentru o circulatie mai buna a sangelui.

Vivian Eisendstadt, terapeut sfatuieste:
„Daca vrei sa dormi pe o parte, pune o pilota destul de groasa sub capul tau, o mica pilota sub burta ca stomacul tau sa nu se curbeze si o a treia pilota intre picioare.”


somn sanatatea corpul mintea burta pozitie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1227 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005241 (s)