News Flash:

Cum s-a implicat SRI in scandalul Hexi Pharma

25 Mai 2016
1084 Vizualizari | 0 Comentarii
hexi2
Comisia de Control a SRI a oferit informatii despre activitatea derulata de SRI in ceea ce priveste deficientele din sistemul national de sanatate. Specific, referitor la cazul Hexi Pharma, din verificarile Comisiei a rezultat ca in prezent Serviciul Roman de Informatii este angajat, potrivit legislatiei in vigoare, in cooperarea cu organele de urmarire penala. Aceasta cooperare se realizeaza conform legislatiei in vigoare si cu respectarea conditionarilor impuse de Decizia 51/2016 a CCR. Pe de o parte, aceasta situatie exclude competenta Serviciului Roman de Informatii in implementarea masurilor autorizate de magistrati, in cadrul dosarului penal. Pe de alta parte, ulterior informarilor transmise catre organele de aplicare a legii, nu au rezultat temeiuri operative suplimentare care sa fundamenteze oportunitatea si legalitatea deschiderii unei noi operatiuni informative la nivelul Serviciului.
In concluzie, la nivelul SRI au fost si sunt in derulare mai multe cazuri de securitate nationala (operatiuni informative) in problematica infectiilor nosocomiale si intraspitalicesti, din care au rezultat date si informatii relevante, inclusiv cu privire la Hexi Pharma, dar compania Hexi Pharma sau reprezentanti ai acesteia nu au constituit, in sine, "un caz de securitate nationala". In activitatile Serviciul Roman de Informatii, mandatul de securitate nationala este utilizat proportional cu gradul de manifestare a amenintarilor concrete la adresa securitatii nationale si in situatii in care sunt epuizate posibilitatile de documentare prin alte mijloace si metode specifice activitatii informativ operative. In speta Hexi Pharma si in cazul particular al domnului Condrea nu au fost intrunite conditiile care sa fundamenteze juridic o astfel de solicitare, in conditiile in care o astfel de solicitare implica restrangerea temporara a unor drepturi si libertati fundamentale.
In concluzie, in urma Controlului realizat de Comisie, a rezultat ca, in cazul Hexi Pharma, nici compania si nici persoanele mentionate in solicitarea Comisiei nu au facut obiectul unor mandate de securitate nationala sau masuri de supraveghere operativa. Precizam, spre informarea opiniei publice, ca in cadrul actualului control, Serviciului Roman de Informatii a pus la dispozitia Comisiei o prezentare privind metodele/reglementarile/legislatia dupa care se definesc operatiunile informative ("cazurile de securitate nationala"). Reiteram (cum am precizat si in comunicatele de presa anterioare) ca, datorita faptului ca in momentul de fata este in desfasurare o ancheta penala si, pe de alta parte, la nivelul obiectivului asumat de SRI "prevenirea/contracararea afectarii grave a dreptului la ocrotirea sanatatii" exista operatiuni in desfasurare ( art.7 alin 2 din Hotararea Parlamentului nr. 30/1993) competentele de control si de comunicarea publica ale Comisiei sunt supuse acestor conditionalitati legale.", se arata intr-un comunicat.

sri informatii hexi pharma
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1093 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004684 (s)