News Flash:

Cum poti cumpara vechime daca nu te incadrezi la pensie

12 Martie 2017
1246 Vizualizari | 0 Comentarii
salariu marit
Cetatenii pot sa plateasca retroactiv contributia la pensii, pentru perioade in care n-au fost asigurati in niciun sistem de pensii, dar numai in limita a cinci ani. Masura este prevazuta de Legea 186/ 2016. Va prezentam cateva situatii in care cetatenii pot sa achite contributia la pensii pe ultimii 5 ani.


Poate sa plateasca retroactiv contributia la pensii orice persoana care inca nu a iesit la pensie si are perioade anterioare neasigurate in niciun sistem de pensii (sistemul public sau un sistem neintegrat acestuia), in limita a 5 ani anteriori datei incheierii contractului de asigurare. Perioadele anterioare neasigurate nu pot fi perioade in care persoana interesata era obligata sa fie asigurata in sistemul public de pensii.


Pentru ce tipuri de pensii se va lua in calcul plata retroactiva a contributiei: perioadele pentru care se fac plati retroactive sunt utilizate la stabilirea pensiei pentru limita de varsta, a pensiei anticipate, a pensiei anticipate partiale si a pensiei de invaliditate. Plata retroactiva a contributiei permite completarea stagiului de cotizare pentru obtinerea acestor tipuri de pensii in sistemul public.


Cat timp au la dispozitie pentru a plati retroactiv contributia la pensii: cei interesati sa achite retroactiv contributia la pensii au la dispozitie 6 luni atat pentru a incheia contractul de asigurare cu Casa judeteana, cat si pentru a achita suma stabilita. Contractele se pot incheia intre 27 octombrie 2016 si 27 aprilie 2017, iar in aceeasi perioada trebuie facute platile retroactive.


Din 28 aprilie 2017, plata retroactiva nu va mai fi posibila.

pensie plata retroactiva
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1146 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006184 (s)