News Flash:

Cum e corect sa-ti cureti urechile - Si tu folosesti betisor de vata? MARE ATENTIE!

28 Februarie 2018
925 Vizualizari | 0 Comentarii
ureche

Dintii au nevoie de un detartraj cam o data pe an, ochii au nevoie de controale regulate, insa urechile se pot curata singure. Ceara se aduna, dar cade singura din canalul urechii cand mestecam sau facem diverse miscari ce implica maxilarul.
Si cand simtim ca avem urechile incarcate sau avem senzatia de mancarime, deseori folosim aceeasi metoda pe care o folosim cu machiajul, luam un betisor de vata si curatam ceara din urechi (cerumenul).

Curatarea urechilor in acest mod poate fi periculoasa. Ranirea datorita utilizarii betelor de urechi este principalul motiv pentru care oamenii ajung la ORL-ist. Exista situatii in care de la o simpla folosire a betigaselor de urechi s-a ajuns pana la interventii chirurgicale pentru a remedia raul facut.

Cu ajutorul acestor betisoare aparent inofensive, este adevarat ca ceara superficiala este inlaturata, dar restul este impins tot mai adanc pe canalul urechii, marind riscul unei infectii bacteriene sau chiar al perforarii timpanelor. Nu se introduce nimic ascutit in ureche. Dar lumanarile de urechi? Unele institutii din Occident descurajeaza utilizarea acestora, din cauza accidentelor ce pot aparea, chiar si atunci cand sunt folosite corect.

Acest lucru inseamna ca nu trebuie sa ne curatam niciodata urechile? Pentru a raspunde la aceasta intreabre este important sa intelegem cateva lucruri de baza despre ceara din urechi:

Ceara din urechi este un produs natural al urechii, produs de glandele de ceara din canalul extern al urechii.
Sunt doua feluri de ceara - umeda si uscata. Ceara uscata contine raportat la greutate cam 20% lipide (grasimi). Ceara umeda contine raportat la greutate cam 50% lipide.
Prea putina ceara din urechi mareste riscul infectiilor; la nivelul urechii exista cel putin 10 peptide antimicrobiene care previn dezvoltarea de bacterii si ciuperci.
Prea multa ceara din urechi mareste incidenta infectiilor si a pierderii auzului. De aceea, trebuie sa fie in cantitate moderata.
Doar canalul deschis al urechii produce ceara. De aceea este cel mai probabil ca aceasta va cadea singura. Ceara din urechi ofera o protectie naturala contra prafului si apei, insa producerea unei cantitati excesive de ceara trebuie supravegheata si eventual observata de un medic.

Cum curatam ceara
Daca simti ca ai urechile infundate, nu inseamna automat ca e vorba de ceara. Poate fi o ranire a timpanului, o infectie sau o acumulare de lichid. Trebuie sa consulti medicul.

Uleiul natural este o modalitate sigura de a inmuia ceara din urechi. Se recomnda urmatoarea metoda: Pune 3 picaturi de ulei caldut in ureche cu o pipeta, lasa sa actioneze cateva minute, apoi intinde-te cu capul pe un prosop si asteapta sa iasa.
E posibil sa iasa doar cateva picaturi din fiecare ureche in fiecare saptamana, ceea ce este normal.


Asigura-te ca uleiul este fara impuritati, pentru a nu introduce bacterii in ureche. Aceasta metoda nu trebuie utilizata in situatia in care timpanul este perforat sau daca nu exista siguranta ca este sau nu perforat.
Puteti folosi ulei mineral sau peroxid de hidrogen. Folositi de doua ori pe zi, dar nu mai mult de 4-5 zile.


uleiul natural
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1148 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005850 (s)