News Flash:

Cum, cand si cat sa uzi rosiile pentru a avea o recolta foarte buna

6 Iunie 2018
1747 Vizualizari | 0 Comentarii
rosii

Udarea rosiilor este esentiala pentru succesul recoltei. Trebuie sa stii cand, cum si cat sa irigi plantele astfel incat sa nu le afectezi procesul de crestere. Astazi, iti dam o mana de ajutor, prezentandu-ti graficul udarilor incepand cu faza de rasad!

Pentru o informare cat mai completa va vom prezenta graficul udarilor pentru rosii inca de la faza de rasad!
1. In perioada de rasad. Uda rosiile rar si din belsug(o data la 5-7 zile)

2. Dupa transplantarea in locul definitiv. Nu ai de ce sa le uzi in primele 7 zile, deoarece le-ai plantat in abundenta de apa, asa-zisa metoda mocirla. Dupa aceasta perioada, iriga-le in acelasi regim ca la rasad.

Nu uita de mulcirea ulterioara( procedeu de protectie a solului cu frunzis, iarba tunsa, paie, rumegus, scoarta de copac maruntita), esentiala pentru perioadele de seceta. Mulcirea mentine umezeala in limite normale, impiedica supraincalzirea substratului si, prin descompunerea sa lenta, hraneste planta.
3. In perioada de legare rod (inmugurire, inflorire, fructificare). Uda rosiile o data la 9-12 zile.

4. In perioada de coacere a fructelor. Fa irigarea o data la 14– 20 zile. Unii specialisti considera chiar ca udarea ar trebui stopata o data cu datul in parg al fructelor.

Important!

– ai grija ca apa sa fie calduta, nu rece. Nu uda decat dimineata sau, cel mai bine, seara. Apa va avea suficient timp sa ajunga pana la ultimul firicel al radacinii. In plus, udand seara, scapi de neplacerea formarii crustei de la suprafata in urma evaporarii rapide a apei sub actiunea soarelui de peste zi si astfel aerul va ajunge la planta cu usurinta.
– uda direct la radacina sau pe brazde, printre randuri, lasand apa sa curga in suvoi subtire, fara presiune, pana la saturarea substratului.
– apa nu trebuie sa balteasca!

– frunzisul trebuie ferit de udare pentru a nu favoriza inmultirea ciupercilor!
– pe canicula este indicata, totusi, udarea rosiilor pe intreaga lor suprafata.
– tipul de mulci potrivit pentru rosii este cel de conifere. Daca folosesti, totusi, iarba, ca de obicei, ai grija s-o lasi sa se usuce putin inainte de a o presara pe langa planta. Altfel, paianjenul rosu, consumator de iarba cruda, se va instala printre funzele rosiilor si le va devora.


udarea rosiilor succesul recoltei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1270 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007646 (s)