News Flash:

Corul Regal Venlona din Olanda, la Festivalul International de Opera si Opereta de la Timisoara

21 August 2015
1222 Vizualizari | 0 Comentarii
Corul Regal Venlona
Corul Regal Venlona (Olanda) va sustine un concert extraordinar, vineri, in deschiderea celei de-a XI-a editii a Festivalului International de Opera si Opereta, organizat de Opera Nationala Romana din Timisoara (ONRT). 
Spectacolul trebuia sa aiba loc pe scena in aer liber din Parcul Rozelor, dar, din cauza conditiilor meteo, programele de vineri si sambata au fost mutate in sediul Operei. 
Oaspetii olandezi vor evolua alaturi de solisti vocali ai ONRT, cu piese compuse, in majoritate, de Giuseppe Verdi, sub bagheta dirijorului Wim Schepers. 
"Corul Regal Venlona va mai prezenta un concert de cantece religoase, in stiluri si limbi diferite, modern si clasic, si sambata, cu incepere de la ora 20,15, la Domul din Piata Unirii", a declarat, pentru AGERPRES, Paul Beurskens, membru al Corului Regal Venlona. 
Societatea Corala Venlona, denumita ulterior Corul din Venlona, a fost infiintata in anul 1900, la initiativa membrilor Bisericii Sf. Martin din localitatea Venlo, Olanda. Destul de rapid, a obtinut un loc important in comunitatea locala, devenind cunoscut si recunoscut la nivel national si international, castigand premii importante chiar in primii trei ani de la infiintare: Premiul I la divizia de top si Premiul pentru cel mai bun dirijor, la Concursul International in Arnhem. In 1931, recunoasterea nationala a meritelor corului a fost acordata prin primirea titlului Royal (Regal). 
"In timp, Corul Regal Venlona a sustinut concerte si a obtinut premii in cadrul diferitelor competitii nationale si internationale din Belgia, Germania, Franta, Italia, Letonia, Polonia, Republica Ceha, Elvetia, iar acum sunt prezenti si in Romania. In 1980, prin participarea la Concursul de muzica internationala Baden (Austria), a obtinut cel mai mare punctaj din toate asociatiile participante. A participat la concertul de incheiere a Festivalului Olanda, de la Haga, a sustinut un recital extraordinar cu ocazia celei de a o suta aniversari a Conversatorium Regal de Flandra, de la Anvers", adauga Paul Beurskens. 
In anul 2000, Corul si-a serbat implinirea a 100 de ani de activitate. Concertele au continuat, iar in 2001, la invitatia Papei Ioan Paul al II-lea, Corul a sustinut un concert la Roma, in Piata Sfantul Petru. 
Verdi, Bizet, Janacek, Schubert, Gounod, L. Bernstein, Wagner, Grieg, Ceaikovski, Gershwin, Donizetti, Bellini, Rossini, De Marzi, Prokofiev, Mousorgski, Martin, Haydn, Offenbach, Karl Jenkins sau Maierhofer sunt cativa dintre compozitorii ale caror creatii fac parte din repertoriul Corului. 
Turneul olandezilor in Romania se va incheia duminica, odata cu recitalul extraordinar sustinut, de la ora 10,30, la Basilica Maria Radna din judetul Arad. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1114 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004697 (s)