News Flash:

Consultari la Cotroceni pe tema legilor securitatii nationale

12 Aprilie 2016
1038 Vizualizari | 0 Comentarii
iohannis juramant
Consultarile de la Palatul Cotroceni pe tema legilor securitatii nationale au inceput marti, delegatia PSD condusa de Liviu Dragnea fiind prima care discuta cu presedintele Klaus Iohannis.
Liviu Dragnea i-a intrebat pe ziaristi daca au cartele prepay, acestia raspunzand ca nu. "Luati cat se mai poate", a replicat razand Dragnea. Din delegatia PSD mai fac parte presedintele Comisiei pentru control SRI, deputatul Georgian Pop, Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, Mihai Tudose, Sorin Grindeanu, fost ministru al comunicatiilor.
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat luni ca nu a primit un draft al legilor sigurantei nationale, ci doar o invitatie si a explicat care este mandatul cu care va merge la Cotroceni.
"Capacitatea investigativa a statului roman trebuie sa fie pastrata sau intarita, tinand cont de realitatile nefericite, atat din apropierea noastra, cat si din alte zone ale globului. In acelasi timp, drepturile fundamentale ale cetateanului nu trebuie sa fie afectate. Avem un punct de vedere conturat in ceea ce priveste cel putin cele trei legi care pot fi subiect de discutie maine (marti – n.r.) pe care o sa-l prezentam presedintelui si, dupa intalnire, il vom face public", a afirmat Dragnea.
Discutiile cu PSD vor fi urmate de consultari cu liberalii.
PSD, PNL si UDMR merg marti la Cotroceni la consultari pe tema legilor securitatii nationale
Presedintele Klaus Iohannis va discuta marti cu reprezentantii PSD, PNL si UDMR la Palatul Cotroceni pe tema legilor din domeniul securitatii nationale, in conditiile in care modificarile legislative preconizate nu a fost facute publice deocamdata. 
Delegatia PSD, din care vor face parte presedintele partidului, Liviu Dragnea, si presedintele Comisiei pentru control SRI, deputatul Georgian Pop, va discuta cu presedintele de la ora 10.00. Din delegatia social democratilor mai fac parte si Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, Mihai Tudose, Sorin Grindeanu, fost ministru al comunicatiilor.
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat luni ca nu a primit un draft al legilor sigurantei nationale, ci doar o invitatie si a explicat care este mandatul cu care va merge la Cotroceni. "Capacitatea investigativa a statului roman trebuie sa fie pastrata sau intarita, tinand cont de realitatile nefericite, atat din apropierea noastra, cat si din alte zone ale globului. In acelasi timp, drepturile fundamentale ale cetateanului nu trebuie sa fie afectate. Avem un punct de vedere conturat in ceea ce priveste cel putin cele trei legi care pot fi subiect de discutie maine (marti – n.r.) pe care o sa-l prezentam presedintelui si, dupa intalnire, il vom face public", a afirmat Dragnea.
Delegatia liberalilor va fi primita la Palatul Cotroceni pentru discutii pe team pachetului de legi la ora 11.00. Copresedintele PNL, Alina Gorghiu, a anuntat, vineri, la Sibiu, ca delegatia va fi compusa din cinci membri, asa cum s-a solicitat, ca va condusa de cei doi copresedinti si ca vor participa secretarul general, Ilie Bolojan, prim-vicepresedintele Catalin Predoiu si purtatorul de cuvant, Ionut Stroe.
"Cadrul legislativ pe problema securitatii este unul depasit. Vorbim de legi din anii '90 care si-au atins perioada de valabilitate si care trebuie actualizate pentru ca sunt dinaintea intrarii Romaniei in diferite structuri cum ar fi UE, NATO si ne confruntam in 2016 cu provocari noi la nivel regional si international, cu amenintari noi. Din acest motiv, o discutie pe aceasta tema este mai mult decat necesara. Vom merge la acest dialog cu bune intentii, vom discuta despre principii pentru ca nu avem un pachet de legi care sa ne fi parvenit in acest moment", a declarat Gorghiu.
Liderul liberal a mai spus ca "va exista un echilibru clar intre nevoia de respectare a drepturilor si libertarilor cetatenilor si nevoia de aparare a ideii de siguranta."
La ora 12.00 presedintele Klaus Iohannis va discuta cu delegatia UDMR. Presedintele partidului, Kelemen Hunor, a spus joi ca sustine ideea prezenrii unui act de identitate la cumararea unei cartele prepay, dar considera ca nu se poate "sacrifica pe altarul securitatii" tot ceea ce inseamna drepturile si libertatile fundamentale.
"Eu cred ca in orice situatie, aceasta disputa securitate versus libertate nu trebuie sa ne duca in directia in care libertatea sau drepturile fundamentale vor fi sacrificate. Siguranta este importanta pentru fiecare cetatean, pentru fiecare comunitate, pentru fiecare tara, mai ales cand exita amenintari de genul celor cu care se loveste Europa, dar nu putem sacrifica pe altarul securitatii tot ceea ce inseamna drepturile si libertatile fundamentale. Trebuie gasita o solutie prin care se poate asigura securitatea fiecarui cetatean si a comunitatii", a spus Kelemen.
Presedintele Klaus Iohannis a transmis joi o scrisoare presedintilor partidelor si formatiunilor politice reprezentate in Parlamentul Romaniei, prin care ii invita la consultari, la Palatul Cotroceni, pe tema legislatiei in domeniul securitatii nationale. Delegatiile UNPR, ALDE si minoritatile nationale vor veni la consultari miercuri, tot incepand cu ora 10,00.
Iohannis a argumentat miercuri seara, la TVR, ca norocul si profesionalismul serviciilor au ferit Romania de evenimente teroriste pana in prezent, dar ca legile trebuie aduse la zi sau legislatia mai veche inlocuita ''cu una mai buna pe alocuri''.
''Eu sunt convins ca Parlamentul va gasi solutia cea mai buna'', a subliniat seful statului, aratand ca isi doreste consultari si cu politicienii, si cu societatea civila.
El a insistat asupra faptului ca statul trebuie sa apere si sa garanteze drepturile si libertatile civile in aceeasi masura in care trebuie sa asigure un climat de siguranta.
Klaus Iohannis a declarat, la bilantul Serviciului Roman de Informatii, ca lipsa unei legislatii coerente privind securitatea cibernetica si nationala ramane o tema sensibila, iar reforma nu poate intarzia.
Dupa atentatele teroriste de la Bruxelles, presedintele Comisiei parlamentare de control asupra activitatii SRI, Georgian Pop, a declarat ca a cerut SRI evaluarea de etapa privind perspectiva riscurilor teroriste pentru Romania si a invitat SRI sa spuna de ce legi are nevoie pentru ca munca de preventie sa fie mai eficienta. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1205 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004874 (s)