News Flash:

Concert dedicat militarilor raniti in Iraq, Afganistan si in Balcani, astazi, la Timisoara

30 Mai 2014
1042 Vizualizari | 0 Comentarii
Concertul Filarmonicii din Timisoara din aceasta saptamana este ”realizat in sprijinul militarilor raniti si al familiilor militarilor decedati in teatrele de operatii din Iraq, Afganistan si Balcanii de vest”, anunta directorul institutiei, Ioan Coriolan Garboni. Evenimentul este organizat in colaborare cu Asociatia militarilor veterani si a veteranilor cu dizabilitati ”Sf. Mare Mc. Dimitrie, izvoritorul de mir”.
Concertul caritabil are loc vineri, 30 mai 2014, de la ora 19, in sala Capitol, sub conducerea muzicala a dirijorului Arthur Arnold (Olanda). Solistii evenimentului vor fi violonistul Gabriel Popa si violistul Dorin Matea (Elvetia).
Afisul concertului cuprinde doua lucrari: Simfonia concertanta pentru vioara, viola si orchestra in mi bemol major, K.V.364 de Wolfgang Amadeus Mozart si Simfonia nr.5 in re minor, op.47 de Dmitri Sostakovici, scrie Tion.ro.
Despre lucrarea lui Sostakovici, concertmaestrul Mircea Tataru noteaza, in avancronica evenimentului ca este ”o mare simfonie care a facut istorie nu numai datorita valorii ei deosebite, dar si datorita discutiilor deseori contradictorii, pe care muzicologii le-au purtat in jurul ei. Inainte de compunerea ei, lui Sostakovici i s-a intamplat ceva foarte rau. La premiera operei sale Lady Macbeth din Mtsenk, a avut ghinionul sa participe si Stalin, caruia nu i-a placut lucrarea si care a montat presa impotriva lui. Ceea ce a publicat ziarul Pravda, la 28 ianuarie 1936, l-a transformat pe marele compozitor in inamicul muzical numarul unu al Uniunii Sovietice. Atat de teribil a fost tonul articolului incat Sostakovici a ajuns sa creada ca inclusiv familia sa era in mare pericol. El a renuntat sa prezinte Simfonia a IV-a, pe care tocmai o compusese, indepartand-o pentru moment si a scris o alta simfonie, despre care credea ca va fi bine primita de Stalin si partid. In aceasta stare de asteptare si anxietate, lucrarea a fost prezentata in premiera la Leningrad, in 1937. A fost o interpretare exceptionala, datorata si dirijorului Evgheni Mravinski, un mare admirator al lui Sostakovici.
Atat de mare a fost succesul, ovatiile fiind o adevarata furtuna, incat se spune ca ele au durat aproape cat simfonia, 40 de minute. Multi oameni aveau lacrimi in ochi. Ei au inteles atat muzica cat si tragedia compozitorului. Cel mai bine a descris-o Alexei Tolstoi, care spunea despre simfonie ca este o tragedie optimista”.
Biletele pentru acest concert se gasesc la Agentia Filarmonicii Banatul, la pretul de 20 de lei ( 10 lei pentru elevi, studenti, pensionari, 30 de lei – la loje).
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1176 (s) | 33 queries | Mysql time :0.035644 (s)