News Flash:

Concert De Basm sustinut de Daniel Dorobantu si invitatii sai Maria Hojda (voce) si Mircea Ardeleanu Jr. (tambal, contrabass) 

12 Septembrie 2022
221 Vizualizari | 0 Comentarii
Daniel Dorobantu

Un basm fara cuvinte, al carui limbaj il stii dintotdeauna. Pentru ca vine de acolo de unde vii si tu. O experienta care nu are nevoie de descifrare. Doar de deschidere catre mirare. Ca si cum ai sta pe malul unei ape curgatoare si ai privi in adancurile tale.

Asociatia Culturala Traditionala "Negura" impreuna cu Consiliul Judetean Timis si Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis invita publicul timisorean la un nou Concert De Basm sustinut de Daniel Dorobantu si invitatii sai Maria Hojda (voce) si Mircea Ardeleanu Jr. (tambal, contrabass).

Evenimentul face parte din cadrul proiectului "Explorari contemporane ale traditiei", proiect co-finantat de catre Consiliul Judetean Timis, si este al 15-lea eveniment din seria Concertelor De Basm, initiata in 2014 de Daniel Dorobantu.

In noi se regasesc toate melodiile care au fost create de la inceputul lumii. Fie ca facem muzica sau doar o ascultam, impartasim acelasi mister. Acest mister si starea de mirare pe care acesta o trezeste in noi sunt sursele de inspiratie pentru fiecare concert de basm – un concept de concert cinematic care ii apartine muzicianului si artistului vizual timisorean Daniel Dorobantu.

Asadar duminica 18 septembrie, la ora 20:00, in sala de evenimente a Centrului de Cultura si Arta al Judetului Timis, Strada Emanoil Ungureanu nr.1 (Piata Libertatii), cei trei muzicieni impreuna cu artistul vizual Eugen Neacsu si inginerul de sunet Attila Lukinich vor explora curgerea lina a basmelor, vor da glas trairilor strabune dar si ale celor mai noi, invitand la impreuna-mirare si la imaginarea unor noi mitologii.

Concertele de basm prezinta o muzica ce se afla la intersectia dintre electronic ambient si modern classical. Vizual, concertele de basm imbina elemente arhaice, primordiale, de mitologie si folclor romanesc cu cele mai recente tehnici de productie audio-vizuala.

Fluide de la un capat la altul, concertele de basm ofera o muzica imersiva si invaluitoare, emotionala si totodata detasata, lucrata in liniste, translucida si incantatoare. O calatorie atemporala intre lumi, in deplina siguranta, care duce mereu spre inalt. Cufundat in muzica, publicul traieste o stare de liniste interioara, de netulburare, de bucurie.

De la debutul sau in 1995, Daniel Dorobantu a produs 14 albume de studio, numeroase lucrari de arta video, instalatii, spectacole live si experimente multimedia. Arta sa este o marturie a unei viziuni dense despre explorare si cautare in sfera nedefinitului. Il motiveaza un interes de lunga durata si o cercetare continua asupra naturii inspiratiei insasi si asupra aspectelor contemplative si meditative ale procesului artistic. Lucrarile sale au fost comandate si promovate de Institutul Cultural Roman, Centrul Ars Electronica din Linz, Consulatul Onorific al Italiei la Timisoara, Romanian Design Week, Sziget Festival, Garana Jazz Festival si mentionate in The New York Times si The Guardian. Ca si fondator al ansamblului de arta sincretica Thy Veils, este considerat un pionier al muzicii ambient in Romania.

Maria Hojda, artista cunoscuta pentru participarea la Vocea Romaniei si pentru colaborarile cu Loredana Groza, The TM Groove sau Pamant, unde si-a dezvaluit vastele valente vocale, este pentru a doua oara vocea unui Concert De Basm. In prezenta ei, piesele capata acele profunzimi autentice intalnite la doine creandu-se, astfel, o punte intre lumesc si spiritul universal in care omul devine lumina ce se rasfrange in cele doua oglinzi ale vietii.

Mircea Ardeleanu Jr. (Subcarpati, Traditional Quartet, Gheorghe Zamfir) este un instrumentist strans legat de tainele lumii din care isi impleteste ritmul, atat existential cat si creativ. Inspirat de folclor, transcende acest univers transformandu-l intr-o componenta cosmica. Aflandu-se acum pentru prima data in cadrul unui Concert De Basm, Mircea va povesti prin instrumentele cele mai apropiate sufletului sau: tambalul si contrabasul.

Intrarea la eveniment este libera.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1152 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005754 (s)