News Flash:

Computer tomograf din Spitalul Judetean Timisoara, folosit fara autorizatie pentru siguranta la radiatii

25 Mai 2020
989 Vizualizari | 1 Comentarii

La Spitalul Judetean Timisoara doar un singur computer tomograf din trei mai functioneaza si acopera urgentele. Al doilea e stricat, iar ultimul tocmai a fost scos din functiune pentru ca nu are toate autorizatiile, chiar si pe cea de securitate la radiatii, si a fost folosit la Radiologie vreme de doi ani fara sa aiba toate documentele.

A fost chemat pentru a cerceta cazul Corpul de Control al Ministerului Sanatatii.

Pacientii care trebuie sa faca CT-uri sunt trimisi acum de la Spitalul Judetean la cel Municipal, la Turcanu sau la spitalul de Boli Infectioase Victor Babes, in urma unor protocoale iscalite intre conducerea Judeteanului si celelalte unitati.

Problemele cu documentele de la cel mai nou computer tomograf, achizitionat de Ministerul Sanatatii in 2018, au fost descoperite la finele lunii trecute cand seful de sectie de la Radiologie a fost schimbat din functie, dupa ce ANI l-a declarat incompatibil.

„Atunci cand am numit un nou sef de sectie, stiind ca sectia de Radiologie e un vitala pentru spital, am cerut si un raport de audit pentru ca am vrut si eu sa vad cum stam cu aparatele, pentru ca eram in plina negociere cu Ministerul Sanatatii pentru bugetul de investitii pe anul acesta si voiam sa stiu ce mai trebuie sa aducem, de ce mai este nevoie. Ei bine, dupa nici o zi, noua sefa de sectie ma instiinteaza ca a aflat ca computerul tomograf, cel mai nou achizitionat de Ministerul Sanatatii din vara lui 2018, nu a avut niciodata autorizatie CNCAN (eliberata de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, n.r.) si autorizatie de functionare sanitara. Am dat dispozitie de oprire a CT-ului si am format o comisie care sa imi analizeze si sa imi dea mai in detaliu, sa nu fie doar parerea colegei de la Radiologie. Si ce mi-au spus e ca au doar autorizatia de amplasare a aparatului, nu au autorizatie de functionare, nu au autorizatie de la CNCAN si au avut doar niste masuratori initiale de la DSP care spuneau ca dozimetria radiologica era in limite normale, dar nu este cu masuratorile la zi si nu are autorizatie de functionare, caz in care am fost nevoit sa dispun oprirea acestui CT, pentru ca eu nu imi pot permite sa las pacientii, si aici nu vreau sa ii sperii pe telespectatori, nu imi pot permite sa las pacientii sa fie investigati pe un aparat care nu are actele si masuratorile la zi. Imediat, in aceeasi zi cand am semnalat aceeasta problema si am dispus oprirea CT-ului. Noi mai avem un CT de rezerva pe care asiguram urgentele si pacientii care erau deja programati prin ambulator, dar pentru orice eventualitate, daca se strica ceva si la acela, pentru ca nu prea mai era folosit, avand in vedere ca era folosit cel nou, am incheiat protocoale cu celelalte spitale„, a explicat managerul Spitalului Judetean Timisoara Raul Patrascu in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Directorul spitalului crede ca la mijloc e vorba doar de o neglijenta.

„Nu cred ca este vreun interes. Cred ca e o neglijenta, o nepasare. Procesul de acreditare incepuse, dar ei nu trebuiau sa dea drumul la aparat fara sa il acrediteze. Nimeni nu a mai spus nimic. Erau persoane desemnate din cadrul spitalului. Nu vreau sa nominalizez acum pentru ca trebuie sa vina sa se pronunte si Corpul de Control. De asta l-am si oprit. Noi nu ne aflam in situatia in care sa oprim serviciile. De aceea nici nu am iesit cu vreun comunicat, ci am dispus in primul rand masurile sa ii deservim in continuare pe pacienti, pentru ca asta ii intereseaza. Nu ii intereseaza pe ei ca spitalul avea autorizare sau nu. Nici pe mine nu ma intereseaza foarte tare in momentul asta vinovatii, pentru ca prioritatea mea a fost sa asigur ca, daca vine un pacient cu o urgenta, de exemplu cu o suspiciune de atac vascular cerebral, eu pot sa ii fac investigatia aia de urgenta, ca pe el nu il intereseaza daca un anumit om care a fost responsabil timp de 2 ani de zile nu si-a facut treaba. Pe el il intereseaza daca traieste sau moare. Si pe mine la fel. Prioritatile mele au fost sa ma asigur ca aceste servicii continua si ca avem si solutii de rezerva. De aceea am incheiat un prorocol cu Spitalul Municipal si cu Louis Turcanu, si cu Spitalul de Boli Infectioase sa preia pacienti„, a precizat Raul Patrascu.

Managerul Spitalului Judetean Timisoara mai spune ca sunt probleme si cu firma care ar trebui sa faca reparatii la aceste aparate daca se strica.

„Sunt 3 CT-uri in spital. Este cel nou care functioneaza si e oprit acum, este cel vechi pe care facem urgentele si mai este unul care este la fel de vechi si s-a defectat si pentru care, surpriza, spitalul avea incheiat un contract de service cu o firma care nu putea face service pe acel aparat pentru ca nu avea autorizatie. Este foarte simplu. Si atunci intrebarea mea este cum a fost posibil ca acea firma s-a calificat la oferta tehnica si a castigat contractul. Ei au folosit alte cuvinte, au scris mentenanta. Ei au voie sa faca mentenanta, sa se uite la aparat, dar atat pot sa faca. Nu au nici macar parola sa intre in soft. Le-am cerut in scris acest lucru imediat ce am aflat ca ei nu pot repara acel vechi CT, vreau sa il repar, si acum sunt in proces de reziliere a contractului si a incheia un alt contract de service pentru acel aparat… Am sesizat Corpul de Control al Ministerului Sanatatii care va veni saptamana viitoare si va analiza inclusiv partea aceasta de achizitii si de contracte si partea de radiologie, pe langa alte probleme, iar atunci cand ei vor face raportul si vor trage concluzia„, a mai spus managerul Judeteanului.

sursa: opiniatimisoarei.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Edi  | #50605
Introduceti comentariul dumneavoastra
Adauga comentariu

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1349 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004544 (s)