News Flash:

ZIUA MARINEI I Klaus Iohannis, la festivitatile organizate la Constanta: Marinarii sunt o mare familie. Sunteti cei mai buni ambasadori ai tarii noastre/ Programul manifestarilor

15 August 2018
595 Vizualizari | 0 Comentarii
klaus iohannis la ziua marinei

Presedintele Klaus Iohannis a adresat, miercuri, un mesaj la Constanta, cu ocazia celebrarii Zilei Marinei, spunand ca marinarii, indiferent din ce tara provin "sunt o mare familie care se ajuta la nevoie" si "sunt cei mai buni ambasadori" ai Romaniei.
"Dragi marinari, Aceasta sarbatoare va este dedicata in primul rand voua. Marinarii, indiferent de tara careia ii apartin, sunt o mare familie, care se ajuta la nevoie. Sunteti manifestarea vie a spiritului de solidaritate umana, dincolo de frontiere. Fie ca serviti in Marina Militara sau Civila, reprezentati unii dintre cei mai buni ambasadori ai tarii noastre, promotori ai valorilor care ne unesc si ne definesc ca natiune. Va felicit si va doresc mult succes si sanatate, iar Sfanta Fecioara Maria, ocrotitoarea Marinei Romane, sa va protejeze oriunde v-ati afla! Va marturisesc ca, pentru mine, intalnirea cu dumneavoastra aici, la Constanta, are o incarcatura sufleteasca speciala in aceasta zi in care sarbatorim Marina Romana si Adormirea Maicii Domnului. Reintalnirea cu oameni din toate colturile tarii, care vin in fiecare an pe 15 august, intr-un numar asa de mare, este emotionanta. Evenimente precum cel de astazi ne dovedesc puterea valorilor si simbolurilor care ne unesc. Ce mesaj mai potrivit decat acesta in anul in care sarbatorim Centenarul Romaniei! Cred ca tocmai acesta este spiritul in care trebuie sa celebram Anul Centenar.si care trebuie sa reprezinte un moment de reflectie pentru noi toti, pentru a construi o Romanie mai buna asa cum ne dorim cu totii. Cred ca acesta este spirirul in care trebuie sa celebram anul Centenar", a declarat, miercuri, presedintele Klaus Iohannis la Constanta, unde se desfasoara festivitatile de Ziua Marinei.

Seful statului a reamintit despre importanta strategica a regiunii Marii Negre si despre faptul ca Romania poate fi un actor relevant in asigurarea securitatii numai avand o armata navala puternica, bine dotata si instruita.

"Trebuie sa fim realisti si sa intelegem contextul global in care ne aflam astazi. Asistam la formarea unui nou peisaj geostrategic, a carui evolutie este greu de prevazut sau anticipat. Romania ramane insa o oaza de stabilitate in zona si un furnizor regional de securitate. Sunt avantaje reale care decurg din acest statut si este fundamental sa avem capacitatea, dar si intelepciunea de a ne folosi atuurile pentru a ne consolida pozitia de membru NATO important si de partener strategic credibil al Statelor Unite. Nu trebuie sa uitam nicio clipa ca Marea Neagra continua sa reprezinte o punte importanta de legatura intre Europa, Orientul Mijlociu si Asia Centrala, cu posibilitatea valorificarii Dunarii drept coridor natural de tranzit intre Europa Centrala, Marea Baltica si spre Marea Mediterana. Romania nu poate fi cu adevarat un actor regional relevant si un stat puternic, fara o armata puternica. O armata care sa cuprinda Forte Navale dotate cu tehnica militara moderna, bine pregatite si instruite, capabile sa faca fata cu succes oricaror provocari", a completat Iohannis.

Aproximativ 10.000 de persoane sunt asteptate sa asiste, miercuri dimineata, pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanta, la manifestarile prilejuite de Ziua Marinei Romane, la festivitati fiind anuntati presedintele Klaus Iohannis, dar si ministrul Apararii Nationale, Mihai Fifor.

Inaintea discursului de la Constanta, presedintele Iohannis a decorat drapelul de lupta al Statului Major al Fortelor Navale cu Ordinul „Virtutea Maritima” in grad de Ofiter, cu insemn de pace pentru militari.

Exercitiul Naval „Fortele Navale Romane 18”, cel mai mare spectacol naval al anului, este programat la ora 10 si se va desfasura concomitent la Constanta, Mangalia, Braila si Tulcea. Centrul de greutate al manifestarilor dedicate sarbatoririi Zilei Marinei Romane va fi, insa, la fel ca in fiecare an, la Constanta. Activitatile organizate de Statul Major al Fortelor Navale se vor derula, pe faleza din fata Comandamentului Flotei, pe parcursul intregii zile, incepand cu ora 09.55 pana tarziu in noapte.

Potrivit programului transmis de Fortele Navale Romane, dupa un scurt ceremonial militar de intampinare a presedintelui Klaus Iohannis, la ora 10.00, se va ridica Drapelul National la catargul de pe esplanada Comandamentului Flotei, iar la bordul navelor militare vor fi ridicate Pavilionul, Geacul si Marele Pavoaz. Concomitent, vor fi trase 21 salve de tun, traditie care este pastrata inca din secolul al XIV-lea, de cand au inceput sa fie utilizate tunurile la bordul navelor militare.

Peste 300 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judetean Constanta si ai Gruparii Mobile Constanta vor asigura ordinea publica si siguranta persoanelor care vor participa la festivitatile prilejuite de „Ziua Marinei Romane”.

Seful statului a fost prezent in fiecare an la festivitatile de Ziua Marinei.

Si ministrul Apararii Nationale, Mihai Fifor, va fi prezent la Constanta miercuri, pentru a participa la activitatile dedicate Zilei Marinei Romane, care se vor desfasura pe faleza din fata Comandamentului Flotei.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Apararii Nationale (MApN), Exercitiul Naval Fortele Navale Romane 18, cel mai mare spectacol naval al anului, este programat miercuri, 15 august, intre orele 10.00 si 12.30, la Constanta, Mangalia, Braila si Tulcea, dar si in Parcul Herastrau, din Bucuresti. Activitatile specifice vor continua, intre orele 13.00 si 15.00, in Portul Tomis din Constanta, unde marinarii militari vor organiza jocuri si concursuri traditionale marinaresti.

Ziua se va incheia cu concertul Muzicii Militare a Fortelor Navale, sustinut pe faleza din Constanta, incepand cu ora 20.30, iar marinarii militari se vor retrage cu torte, in intervalul orar 21.00-23.00, in orasele Constanta si Mangalia, conform sursei citate.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1254 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005241 (s)