News Flash:

Zece lucruri nestiute despre Mihai Eminescu!

15 Ianuarie 2014
1807 Vizualizari | 0 Comentarii
Astăzi se împlinesc 164 de ani de cand poetul național s-a născut. Despre Mihai Eminescu s-au scris multe lucruri încă din timpul vieții, dar și după moartea sa, încă învăluită în mister. 
Chiar și la 125 de ani de la moartea sa, încă mai există multe lucruri neștiute despre marele poet.
Realitatea.net a realizat un top cu cinci lucruri pe care mulți romani nu le cunosc despre Mihai Eminescu: 
1. In copilăria sa, Mihai Eminescu (pe atunci Eminovici) obișnuia să își sperie tatăl într-un mod cel puțin bizar. Băiatul mergea în pădure să prindă șerpi și-i punea de vii în apropierea casei sale. Apoi își chema tatăl să vadă “ce pasăre a prins” și stătea deoparte razand cand bărbatul dădea față în față cu reptilele supărate…….
2. La 25 februarie/9 martie 1866, revista Familia din Pesta publica poezia “De-aș avea…”, scrisă de un debutant pe nume Mihai Eminovici; Iosif Vulcan, directorul revistei, i-a schimbat însă numele din Mihai Eminovici în Mihai Eminescu, nume pe care poetul l-a adoptat imediat și l-a păstrat pentru totdeauna. Dar probabil că știai asta deja… știați însă și faptul că revista mai există și azi!?
3. Care este inspirația din spatele poeziei “Pe langă plopii fără soț”? In vremea în care Eminescu a scris poezia respectivă, era îndrăgostit de Cleopatra Leca Poenaru, fiica pictorului Constantin Lecca și verișoara lui Caragiale. Domnișoara avea casa pe strada Cometa nr 6, o stradă încadrată de plopi pe care Eminescu i-a numărat și a observat că îi dă un număr fără soț, scrie lovendal.net.
4. In ciuda problemelor sale de sănătate, Mihai Eminescu a scris poezii pană în momentul morții. In buzunarul de la haina pe care o purta în momentul morții, se aflau, scrise de mană, poeziile „Viața” și „Stele în cer”.
5. Există un singur film despre viața lui Mihai Eminescu, Luceafărul, regizat de Emil Loteanu, și apărut în anul 1987”.
In plus, o altă necunoscută publicului este și povestea scrierii celui mai cunoscut poem al său, „Luceafărul”.
6.„Luceafărul” este una dintre cele mai celebre poezii, care a fost începută în 1873 și a fost scrisă și finalizată de-a lungul multor ani, ajungand să fie publicată în 1883. In 2009, a fost omolgat de către Academia Recordurilor Mondiale ca fiind cel mai lung poem de dragoste.
7.Ceasornicul de aur a lui Eminescu poate fi văzut la Muzeul Literaturii Romane
La 28 iunie 1883 ceasornicul de aur al lui Eminescu a intrat în posesia fratelui său Matei. Ceasul a fost pierdut şi recuperat. Astăzi este admirat la Muzeul Literaturii Romane.
8.Poetul voia să locuiască la Dorohoi. Ştiaţi că Eminescu avea în plan să locuiască la Pomarla din Dorohoi? Fireşte, nu singur, ci cu Veronica.
9. Mihai Eminescu este membru al Academiei Romane. A fost ales post-mortem în 20 0ctombrie 1948.(9am.ro)
10.In septembrie 2012, la Chișinău s-a organizat prima ediție a Congresului Mondial al Eminescologilor. Conform organizatorilor, 150 de participanți s-au strans din opt țări.Realitatea.net

caragiale
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1190 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005589 (s)