News Flash:

Tu stii de ce apare senzatia de nod in gat?

1 Iunie 2016
1982 Vizualizari | 0 Comentarii
durere gat
Mai ales in situatiile tensionate, cu stres maxim, se intampla sa ne confruntam cu senzatia de nod in gat. Ei bine, desi acest simptom este adesea pus pe seama stresului, el poate aparea din mai multe cauze care trebuie investigate de un medic.

In functie de severitate, senzatia de nod in gat poate provoca dificultati la inghitire sau poate fi insotita de dureri in piept ori de senzatia de sufocare. Nu de putine ori se intampla ca „nodul“ sa fie resimtit in zona marului lui Adam, alaturi de un muschi numit cricofaringian, potrivit adevarul.ro. 

De altfel, acest muschi este cel care impiedica mancarea ingerata sa revina in cavitatea bucala, iar contractura lui declanseaza senzatia de nod in gat. Specialistii spun ca, atunci cand aceasta problema apare la tineri care nu au probleme de sanatate, vinovat este, cel mai adesea, stresul sau un fond psihic mai labil. Insa senzatia de nod in gat poate precede si o laringita sau o raceala, putand fi si semnul unor probleme severe. 

Depresia, o cauza frecventa 

Depresia, anxietatea sau atacurile de panica determina adesea contractura muschilor esofagului si, in consecinta, apar dificultati la inghitire si senzatia de inecare. Daca in urma investigatiilor nu se identifica nicio cauza fizica a senzatiei de nod in gat, este necesara o testare psihologica si, eventual, psihoterapie si tratamente anxiolitice.

Poate fi semnul unor probleme gastrice 

Boala de reflux gastroesofagian este una dintre afectiunile ce pot fi responsabile de aparitia senzatiei de constrictie la nivelul gatului. Astfel, din cauza ca acidul gastric si particule de alimente se intorc in faringe si in cavitatea bucala, poate fi afectat intreg esofagul, inclusiv muschii de la acest nivel. Pentru a depista cauzele nodului in gat, medicii recomanda un consult gastroenterologic si o endoscopie digestiva.

Glanda tiroida, un posibil vinovat 

Simptomul poate fi prezent si in cazul cresterii in dimensiuni a glandei tiroide, pe fondul aparitiei unor noduli. Totusi, senzatia de nod in gat apare doar in cazul in care nodulii tiroidieni sunt foarte mari si de consistenta dura, determinand si probleme de respiratie severe, pana la sufocare, sau dificultati la inghitire. Desigur, intr-o astfel de situatie, cauza este foarte usor de identificat de catre medici si necesita interventie chirurgicala. In orice caz, unii specialisti recomanda si un consult endocrinologic celor care manifesta senzatia de constrictie la nivelul gatului.

Poate anunta o boala de inima

Si tulburarile de ritm cardiac (aritmiile) pot da senzatia de nod in gat. Bataile rapide ale inimii se pot insoti de senzatia ca nu poti respira. Totusi, bataile inimii se pot accelera si pot fi asociate cu sezatia de nod in gat si in cazul consumului excesiv de bauturi excitante precum cafea, alcool, ceai verde sau negru ori de racoritoare de tip cola, dar si in urma fumatului sau a meselor copioase. In plus, senzatia de nod in gat poate fi si efectul secundar al unor medicamente, cum ar fi antihipertensivele sau antihistaminicele (tratamentele recomandate in caz de alergii).

stres maxim
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1305 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004829 (s)