News Flash:

Train-tram Timisoara-Resita. Urmeaza sa fie semnat contractul pentru documentatie

11 Ianuarie 2022
410 Vizualizari | 0 Comentarii
Train Tram

In 2020, chiar de Ziua Romaniei, primarul Timisoarei, al Resitei si presedintii de consilii judetene din Timis si Caras-Severin au semnat un acord de asociere pentru realizarea unor proiecte comune de infrastructura si pentru accesarea de fonduri europene. Printre acestea se numara si un „train-tram” care va lega Timisoara de Resita,
 
 
Pe 1 Decembrie 2020, reprezentantii judetelor Timis si Caras-Severin au semnat un acord de parteneriat pentru realizarea unor proiecte comune de infrastructura in cele doua judete, dar si pentru accesarea de finantari europene. Au fost prezenti atunci, la Timisoara, Alin Nica (presedintele CJ Timis), Romeo Dunca (presedintele CJ Caras-Severin) si primarii celor doua municipii – Dominic Fritz, respectiv Ioan Popa.

Train-tram Timisoara-Resita
Printre proiectele despre care s-a discutat atunci a fost modernizarea infrastructurii feroviare pentru implementarea solutiei de transport de tip „train-tram” (o retea cu mijloace de transport care circula atat pe liniile urbane, cat si pe sinele de tren din afara localitatilor) pe ruta Resita Sud – Bocsa – Timisoara Nord si asigurarea legaturii cu Aeroportul „Traian Vuia”.

Prima licitatie pentru „Reabilitare/Modernizare infrastructura feroviara Resita Nord – Timisoara Nord cu extensie Voiteni – Stamora Moravita – frontiera” a fost anulata pentru ca nicio firma nu a fost interesata de oferta. A doua licitatie a fost lansata de Primaria Resita in august 2021 si castigata de singurul ofertant, Metroul SA.

Contractul cuprinde „elaborarea studiilor de prefezabilitate si fezabilitate, intocmirea documentatiei tehnice pentru achizitie proiect tehnic si executie, intocmirea documentatiei in vederea obtinerii finantarii proiectului in cadrul PNRR sau prin orice alt program de finantare din ciclul financiar 2021-2027”. Urmeaza sa fie semnat miercuri, 12 ianuarie, insa de data aceasta in sala de sedinte a Consiliului Judetean Caras-Severin.

Vor participa Ioan Popa (primarul Resitei), Dominic Fritz (primarul Timisoarei), Romeo Dunca (presedintele CJ Caras-Severin), Alinc Nica (presedintele CJ Timis) si conducerea SC Metroul SA.

„Am agreat ca Primaria Timisoara va aloca 1 milion de euro pentru studiul de fezabilitate pentru acest proiect. Aceasta suma va fi si contributia celorlalte trei institutii partenere”, spunea primarul Dominic Fritz la inceputul anului 2021.

Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis, spune ca train-tramul ar urma sa ii ajute pe turistii din regiune sa ajunga cat mai rapid in punctele cheie.

„Este vorba despre un parteneriat intre judete Timis si Caras-Severin si primariile municipiilor de resedinta pentru realizarea unei linii de mare viteza din perspectiva dezvoltarii turistice in judetul Caras-Severin si regiune. Asta va ajuta turistii din Timis, Arad si nu numai sa ajunga mai rapid la facilitatile pe care le ofera judetul Caras-Severin, cum ar fi Muntele Mic sau zona Semenic”, a declarat Alin Nica pentru Tion.

Dupa finalizarea studiului de fezabilitate, respectiv a celui de prefezabilitate, banii ar urma sa fie recuperati prin PNRR (Planul National de Rezilienta si Redresare).

„In plus se va face o modernizare pe ruta Timisoara Nord si Resita Sud, dar si pe ruta Timisoara – Voiteni – Serbia, pentru ca ruta face parte din culoarul european. Noi, partenerii proiectului, intentionam tot aici un proiect pilot, pe langa modernizarea liniilor amintite, cu material rulant, pentru ca trenul care va circula sa fie pe hidrogen. Aceasta este componenta verde a proiectului care se muleaza cu celelalte obiective ale proiectului care va fi facut prin PNRR”, a mai explicat Nica.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1443 (s) | 43 queries | Mysql time :0.013837 (s)