News Flash:

Tot ce trebuie sa stii despre legumele congelate

12 Februarie 2016
1875 Vizualizari | 0 Comentarii
legume congelate
Legumele congelate au unele avantaje fata de cele proaspete, in special atunci cand nu este sezonul lor. In primul rand, legumele au o perioada mai lunga devalabilitate atunci cand sunt pastrate la congelator si de multe ori au fostprocesate astfel incat sa fie mult mai usor de gatit. In multe cazuri, legumele congelate sunt mai ieftine decat cele proaspete.

Chiar daca legumele congelate sunt considerate a fi inferioare, din punct de vedere al calitatii, de multe ori lucrurile stau exact invers.
Legumele in stare naturala din supermarket nu sunt atat de proaspete pe cat am vrea sa credem ca sunt. Acestea sunt culese mult prea devreme, inainte de coacere si expertii spun ca o leguma coapta are cele mai multe calitatile, iar daca sunt culese prea devreme isi pierd multe dintre nutrimente. Specialistii considera ca legumele congelate sunt culese atunci cand sunt bine coapte si congelate imediat pentru a rezista. Mai mult decat atat, congelarea nu schimba gustul sau textura legumelor, desi multi spun ca-si pierd din savoare. 

In plus, cele mai multe legume proaspete, pe care le gasim iarna in galantarele comerciantilor, sunt injectate cu anumite substante chimice ca sa reziste, sunt coapte artificial si "gazate", impregnate cu ceara si diversi coloranti pentru ca prezentarea lor sa fie impecabila. Intr-adevar exista si produse bio, dar in Romania le gasim cu greu si sunt mult mai scumpe. 

Acestea sunt motivele pentru care, de-a lungul timpului, au existat numeroase controverse cu privire la legumele congelate vs. legumele proaspete. In general, studiile arata ca legumele congelate sunt la fel de benefice ca si cele proaspete din punct de vedere nutritional. 
Cu toate acestea, pot exista si anumite riscuri atunci cand consumam produse congelate. Un studiu australian din 2007 arata ca legumele congelate pot contine o bacterie numita Mycobacterium avium subspecia paratuberculosis ( pe scurt MAP) care este rezistenta la temperaturi extrem de scazute si la caldura.

In plus, prin fierbere (multe legume congelate sunt fierte inainte de congelare) unele legume isi pierd vitaminele, in special vitamina C si acidul folic. Studiile arata ca decongelarea legumelor congelate, inainte de preparare, poate accelera pierderea vitaminelor. 

Este bine de stiut si ca, nu toate legumele congelate sunt mai bune, sau la fel de bune, ca cele proaspete. De exemplu: cartofii curatati si feliati isi pierd proprietatile prin congelare; broccoli nu isi mai pastreaza textura atunci cand este congelat, acesta devine apos si se sfarama usor. 

Sunt, insa, legume care sunt mai avantajoase pentru sanatate daca au fost consumate dupa ce au fost congelate. De exemplu: spanacul congelat este mult mai concentrat, astfel ca 250 de grame de spanac congelat contine de 4 ori mai multe fibre, acid folic, fier si calciu, decat 250 g de spanac verde; mazarea verde, daca nu este consumata imediat dupa ce a fost culeasa, devine tare si are un gust fad pentru ca zaharurile din mazare se transforma repede in amidon, insa, procesul de congelare impiedica transformarea zaharurilor in amidon. Legumele congelate, comparativ cu cele la conserva, au un adaos mai mic de sare si de cele mai multe nu au nevoie de sodiu sau alti conservanti pentru a rezista. 

 


legumele congelate avantaje valabilitate congelator procesate
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1230 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006564 (s)