News Flash:

Teodorovici: "Persoanele afectate de schimbarile fiscale isi vor putea recupera sumele platite in plus"

16 Februarie 2018
917 Vizualizari | 0 Comentarii
eugen teodorovici2

Persoanele care au platit, in ianuarie si februarie, sume in plus dupa aplicarea noilor masuri fiscale vor putea depune declaratii rectificative astfel incat sa-si recupereze aceste sume, a precizat vineri ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.


„Nimeni nu va avea de pierdut, nici cei care sunt acum in concedii medicale sau la care au fost deja taieri din salarii. Contributiile vor fi plafonate la nivelul celor platite in anul 2017, iar diferenta respectiva se va recupera. Cei care sunt deja afectati vor putea depune declaratie rectificativa, astfel incat sa-si recupereze sumele”, a declarat Eugen Teodorovici, intr-o emisiune la Antena 3.

„Saptamana viitoare vom iesi cu un act normativ. Daca sunt diferente si apar obligatii in plus, acestea se plafoneaza. Noul mecanism va fi aplicat astfel incat cei aflati deja in concediu sa nu aiba mai mult de platit fata de anul trecut. Acest mecanism va fi facut public si explicat saptamana viitoare”, a mai spus ministrul Finantelor.

Eugen Teodorovici a mai declarat si miercuri ca toate lucrurile care acum sunt controversate in legatura cu regimul fiscal privind declararea si plata veniturilor, generate de Formularul 600, vor fi clarificate saptamana viitoare, astfel incat niciun contribuabil sa nu fie afectat.
„Intr-un timp foarte scurt, saptamana viitoare, vom prezenta un document public, astfel incat in prima parte a lunii martie sa avem o decizie adoptata si totul sa fie foarte clar”, a declarat, miercuri, Eugen Teodorovici.

Oficialul a precizat ca lucrurile vor fi clarificate in luna martie „tocmai pentru a nu depasi termenul de 90 de zile (de la inceputul anului) in care contribuabilii cu venituri din activitati independente isi pastreaza calitatea de asigurati in sistemul public de sanatate”.

Potrivit ministrului Finantelor, vor exista „cateva principii” in baza carora se vor clarifica, in viitorul act normativ, lucrurile care acum sunt in suspensie. Redam, in continuare, precizarile ministrului:
- „Din cele 5 formulare ANAF in care se declara veniturile va mai ramane unul singur”
- „Se va merge pe estimare (n.n.- a veniturilor), deci fiecare va depune o singura declaratie si va avea o singura plata pe an. Vor exista declaratii rectificative”
- „Cei care au depus Formularul 600 (38.000 de contibuabili) nu mai depun decat daca suma este mai mare”
- „Nu isi pierde nimeni calitatea de asigurat. Suntem in termen de 90 de zile si nimeni nu pierde calitatea de asigurat la sanatate”.

„Saptamana aceasta definitivam mecanismul respectiv si apoi incepe discutia publica pe fiecare propunere in parte”, a spus Teodorovici.

„Astazi, un salariat plateste contributie la cat castiga, dar pe PFA - cu castiguri uneori mult mai mari - se plateste la suma minima, la 1.900 de lei. Este corect asa? Nu e corect, si lucrurile acestea se vor rezolva”, a mai spus ministrul, precizand ca obligatia de completare a Formularului 600 le revine numai contribuabililor care au realizat un venit de peste 1.900 de lei lunar in 2017.

Eugen Teodorivici a mai dat asigurari ca se vor rezolva, totodata, si „sincopele” din noua Lege a salarizarii. „Au fost mereu nemultumiti in sistem si trebuia facuta o lege clara si asezata pe mai multi ani. Astazi avem o lege a salarizarii, un document complex. Sunt sincope, dar cazurile sunt mici, sub 3 la suta. Punctual, am inceput sa rezolvam aceste situatii - vorbesc de mame, bolnavi de cancer si bolnavi - sa fie reglementate ca nimeni sa nu piarda fata de ceea ce a avut anul trecut”.

„In 2015, deficitul bugetului de pensii era de 18 miliarde de lei; astazi, cu transferul contributiilor, deficitul scade la 7 miliarde de lei”, a mai precizat, miercuri, ministrul Finantelor.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1245 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004720 (s)