News Flash:

SRI: Zece persoane suspectate de terorism, declarate indezirabile pe teritoriul Romaniei in 2015

20 Iulie 2016
1043 Vizualizari | 0 Comentarii
sri2
Serviciul Roman de Informatii anunta ca in anul 2015 zece persoane suspectate de terorism au fost declarate indezirabile, la solicitarea SRI, precizarile venind in contextul in care in care raportul Europol publicat miercuri arata ca 11 suspecti au fost arestati in Romania anul trecut.
"In contextul nelamuririlor legate de Raportul Europol privind fenomenul terorismului in Europa, in anul 2015, Serviciul Roman de Informatii face urmatoarele precizari. Potrivit Raportului de activitate al SRI pe anul 2015, 10 persoane suspectate de terorism au fost declarate indezirabile pe teritoriul Romaniei, la solicitarea Serviciului Roman de Informatii", anunta Biroul de Presa al SRI.
Precizarile au fost facute in contextul in care in raportul Europol privind situatia si tendintele terorismului in UE (TE-SAT) 2016, publicat miercuri pe site-ul institutiei, se arata ca Romania a arestat unsprezece persoane suspectate de terorism in anul 2015.
"Tari precum Romania si Slovacia au anuntat un nivel scazut al amenintarii, desi erau constiente de riscul reprezentat de luptatorii teroristi straini care le tranzitau teritoriul", potrivit documentului Europol.
Raportul Europul aminteste ca in luna aprilie, militantii gruparii al-Murabitun au rapit un cetatean roman in zona de granita dintre Burkina Faso, Niger si Mali.
Documentul mai subliniaza faptul ca gruparea kurda Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) si-a intensificat eforturile de strangere de fonduri, propaganda si recrutare dupa iulie 2015, mentionand Romania printre tarile care au semnalat continuitatea acestor campanii anuale ale PKK pentru colectarea de fonduri.
"PKK si-a intensificat eforturile de strangere de fonduri, propaganda si recrutare dupa prabusirea acordului de incetarea a focului cu Turcia in iulie 2015 si dupa escaladarea ulterioara a conflictului. Austria, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Romania, Suedia, Elvetia si Olanda au semnalat continuitatea campaniilor anuale ale PKK de strangere de fonduri, care includ donatii, taxe de membru si alte venituri. Se presupune ca sumele finanteaza aripa armata a gruparii HPG, precum si filiala sa din Siria, PYD si aripa sa armata, YPG", potrivit documentului.
Potrivit raportului Europol, in anul 2013 o persoana din Romania a facut obiectul unei proceduri judiciare incheiate pentru infractiuni de natura terorista.
In anul 2015, 151 de persoane au murit si peste 360 au fost ranite in urma atacurilor teroriste din UE, se subliniaza in document. Peste 1.000 de persoane au fost arestate in UE pentru infractiuni aflate in legatura cu terorismul, dintre care 424 doar in Franta, mai arata documentul.
De asemenea, Europol a publicat o scurta analiza a incidentelor teroriste recente care subliniaza dificultatile operationale in detectarea si oprirea atacturilor comise de un singur combatant.
In raportul TE-SAT 2016, Europol subliniaza ca asemenea atacuri raman una dintre tacticile favorite ale Stat Islamic si ale Al-Qaida si ca amble organizatii teroriste au facut apel in mod repetat la musulmanii care locuiesc in tarile occidentale sa comita in atacuri in aceste state cu un singur combatant.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1348 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004875 (s)