News Flash:

Societatea Timisoara cere SRI sa spuna in cate dosare de coruptie a folosit mijloace de interceptare

16 Martie 2016
1131 Vizualizari | 0 Comentarii
interceptari 1
Societatea Timisoara solicita SRI sa comunice in cate dosare de coruptie si securitate nationala au fost utilizate mijloace de ascultare, pana la decizia Curtii Constitutionale a Romaniei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit unui comunicat transmis, marti, de Societatea Timisoara, aceasta saluta decizia Curtii Constitutionale a Romaniei legate de interzicerea interceptarii convorbirilor de catre SRI in cadrul anchetelor penale.
"Societatea Timisoara isi manifesta deplinul acord in legatura cu sensul interpretarii deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei, care afirma in mod corect ca Serviciul Roman de Informatii nu poate efectua acte de urmarire penala, precum si acordul in legatura cu transferul de procedura prin care, indiferent de faza si mod de realizare, inclusiv aceea de interceptare a convorbirilor, aceasta cade exclusiv in sarcina Politiei judiciare sub supravegherea procurorului. Totodata, salutam solutia gasita in punerea in practica a deciziei de catre Guvern si CSAT”, se arata in comunicat.
Membrii acesteia cer SRI sa comunice situatia mandatelor de urmarire si interceptare executate pana in prezent, atat in cazul anchetelor de coruptie, cat si in cele privind securitatea nationala.
"Odata cu intrarea in litera si spiritul Constitutiei a activitatii de interceptare a convorbirilor, Societatea Timisoara solicita, in lumina transparentei democratice, ca Serviciul Roman de Informatii sa informeze cu celeritate publicul cu privire la situatia mandatelor de urmarire si interceptare a convorbirilor executate pana in prezent, precum si cu privire la finalitatea acestora (atat in cazurile actelor de coruptie, cat si cele privind securitatea nationala). In mod concret, solicitam sa se comunice in cate dosare penale din ambele categorii au fost utilizate mijloacele de ascultare ale SRI, pana la intrarea activitatii sale in limitele constitutionale. Totodata, solicitam ca prin modificarea reglementarilor privind activitatile de supraveghere tehnica, prin realizarea acestora pentru dosarele penale de catre politisti sub supravegherea procurorului, interceptarea convorbirilor sub supraveghere judicara sa nu fie proba constitutiva in cercetarea penala, ci sa fie complementara acesteia, respectandu-se astfel prezumtia de nevinovatie”, arata reprezentantii Societatii Timisoara.
Acestia spun ca au incredere ca prin acest transfer de responsabilitate cu privire la interceptarile telefonice, orice suspiciune in legatura cu manipularea politica a ”ascultarii telefoanelor” se va estompa si ca actul de justitie va fi realizat in spiritul Constitutiei.
Decizia CCR privind interceptarile si OUG pe aceeasi tema au fost publicate, luni seara, in Monitorul Oficial. Mediafax.ro

curtii constitutionale
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1751 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004900 (s)