News Flash:

Semne ca trebuie sa-ti faci un control ginecologic

3 Ianuarie 2018
1046 Vizualizari | 0 Comentarii
ginecolog2

Fiecare femeie trebuie sa faca cel putin o data pe an un consult ginecologic.
Testul de mai jos analizeaza cateva dintre cele mai frecvente probleme si iti arata daca esti sanatoasa din acest punct de vedere sau trebuie sa mergi cat mai curand la un consult de specialitate.


1 A trecut mai mult de un an de cand ai facut testul Babes Papanicolau?
a. Da. b. Nu. 

Indiferent ce varsta ai, o data pe an trebuie sa-ti faci acest test foarte important. Testul Babes Papanicolau depisteaza celulele canceroase de la nivelul colului uterin si ofera informatii pretioase asupra gradului lor de dezvoltare.


2 Uiti sa iti controlezi regulat sanii de noduli?


a. Da. b. Nu. 
75% din pacientele cu cancer la san si-au descoperit singure tumoarea. Controlul sanilor se face o data pe luna, la o saptamana dupa menstruatie, prin palparea fiecarui san in parte. In cazul in care constati modificari, adreseaza-te medicului.


3 Ai dureri in timpul actului sexual?
a. Da. b. Nu. 
Durerile din timpul actului sexual pot avea ca motiv o infectie declansata de Chlamydia. Daca aceasta infectie bacteriana nu este tratata la timp, ea poate duce, in cazuri mai rare, e adevarat, chiar la infertilitate. Durerile foarte puternice pot fi si semnul unei endometrioze. In ambele cazuri trebuie consultat cat mai rapid un medic ginecolog.


4 Ai uneori sangerari in urma actului sexual?
a. Da. b. Nu. 
Sangerarile care nu au nicio legatura cu menstruatia pot semnala prezenta unui chist sau inceputul menopauzei. Cel mai bine este sa lasi medicul sa decida care este cauza. In niciun caz nu ignora aceste sangerari.  


5 In zilele dinaintea ciclului te simti iritata, obosita sau chiar deprimata?
a. Da. b. Nu. 
Daca da, atunci suferi din cauza asa-numitului sindrom premestrual, cu care se confrunta multe femei, mai ales cele care duc o viata agitata si sunt foarte stresate. Cu putin inainte de venirea menstruatiei, corpul se confrunta cu un dezechilibru hormonal, de aceea este recomandat ca in aceasta perioada sa te relaxezi mai mult si sa-ti asiguri necesarul de vitamina B.


6 De obicei ai scurgeri vaginale?
a. Da. b. Nu. 
Scurgerile vaginale de culoare alb-galbuie sau transparente, in cantitati mici, sunt normale. Totusi, daca acestea au o culoare galben-verzuie si sunt insotite de mancarimi locale, poate fi vorba de o afectiune cauzata de o ciuperca. Trebuie sa faci analize amanuntite.


7 Ai tulburari de ciclu?
a. Da. b. Nu. 
Tulburarile de ciclu nu sunt neaparat o problema, deoarece, de-a lungul vietii, foarte rar ciclul dureaza exact 28 de zile. Problemele apar abia atunci cand tulburarile sunt grave, ca de exemplu in cazul in care ciclul iti intarzie mai multe luni la rand. Cand mergi la un consult ginecologic, mentioneaza medicului acest lucru. 


8 Ai des dureri abdominale?
a. Da. b. Nu. 
Aceste dureri pot fi provocate de chisturi ovariene, de infectii uterine sau de endometrioza. Nu mai amana vizita la medic.


9 Se intampla sa scapi urina?
a. Da. b. Nu. 
Daca iti scapa cantitati mici de urina cand tusesti, stranuti, razi sau practici sport, este foarte probabil ca musculatura vezicii sa fie slabita. In acest caz te ajuta exercitiile speciale, cunoscute si sub numele de exercitii Kegel.


10 Iti vine sa urinezi des si simti arsuri cand o faci?
a. Da. b. Nu. 
Daca da, atunci probabil suferi din cauza unei nefrite sau a unei cistite cronice. Bea multa apa plata si ceai de plante si mergi la medic pentru un tratament adecvat.


INTERPRETAREA REZULTATELOR
Calculeaza cate un punct pentru fiecare raspuns de "da" pe care l-ai bifat.


Intre 1 si 2 puncte
Din punct de vedere ginecologic nu ai niciun fel de probleme. Continua sa mergi o data pe an la controlul ginecologic si anunta medicul daca intervin schimbari.


Intre 3 si 5 puncte
Organismul tau iti da semnale ca ceva nu este in regula. Asculta-l! Verifica explicatiile din dreptul intrebarilor la care ai raspuns cu da. Daca se recomanda un consult de specialitate, atunci programeaza-te la medic!


Intre 6 si 10 puncte
Nu mai amana momentul in care sa mergi la ginecolog. Dupa punctele acumulate, problemele tale de natura ginecologica nu trebuie ignorate. Fa-ti analizele necesare pentru a vedea despre ce este vorba. Un diagnostic timpuriu este secretul unui tratament cat mai eficient.


fiecare consult ginecologic
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1480 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007455 (s)