News Flash:

Recep Erdogan cere Statelor Unite sa il extradeze pe Fehtullah Gulen

17 Iulie 2016
1008 Vizualizari | 0 Comentarii
Recep Tayyip Erdogan
Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut Statelor Unite, sambata seara, sa il extradeze pe clericul musulman Fethullah Gulen, acuzat ca s-ar afla la originea tentativei de lovitura de stat din Turcia, informeaza The Associated Press.
Erdogan a declarat ca Statele Unite, partener strategic al Turciei, trebuie sa dea raspuns afirmativ solicitarii Ankarei de extradare a lui Fethullah Gulen.
Liderul de la Ankara a argumentat ca Turcia nu a respins niciodata vreo solicitare americana de extradare a "teroristilor".
Un oficial turc a declarat, sub protectia anonimatului, ca Ankara "pregateste o solicitare formala de extradare a lui Fehtullah Gulen, oferind informatii detaliate despre activitatile ilegale ale acestuia".
Premierul turc, Binali Yildirim, a amenintat sambata dimineata ca orice tara care ii ofera protectie lui Fethullah Gulen, principalul adversar al presedintelui Recep Tayyip Erdogan, va fi "in razboi" cu Turcia, o referire la Statele Unite, unde locuieste clericul musulman turc. "Fethullah Gulen este liderul unei organizatii teroriste. Orice tara care il sustine nu este prieten al Turciei si va fi in razboi cu Turcia", a adaugat Yildirim.
In aprilie, presedintele SUA, Barack Obama, a criticat presupuse incalcari ale libertatii presei in Turcia, atragand reactia dura a omologului turc, Recep Tayyip Erdogan, care a denuntat declaratii facute "prin spatele" sau care s-ar inscrie in eforturi de "divizare" a Turciei. "Criticile la adresa Turciei au scopul de a diviza, de a dezmembra si, daca ar fi posibil, de a inghiti Turcia. Cineva de sus isi face jocurile pe seama Turciei", afirma atunci Erdogan. Liderul turc facea aluzie la situatia principalului sau adversar politic - clericul musulman Fethullah Gülen -, un fost aliat, lider al Miscarii Gülen (Hizmet), stabilit in statul american Pennsylvania dupa ce a cazut in dizgratie. Gulen este acuzat ca se afla in spatele opozitiei din Turcia, iar Erdogan probabil considera ca rivalul sau politic s-ar bucura de sustinerea Washingtonului.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1181 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004373 (s)