News Flash:

Proteste la Pungesti: Localnicii au incercat sa opreasca masini ale Chevron

18 Martie 2014
1050 Vizualizari | 0 Comentarii
Zeci de localnici din localitatile vasluiene Silistea si Armasoaia au iesit din nou în strada, luni noapte, în încercarea de opri o coloana de autotrenuri care se îndrepta spre perimetrul detinut de Chevron la Pungesti, jandarmii mobilizati în zona blocând drumul judetean cu garduri metalice.
În noaptea de luni spre marti, pe sectorul de drumul judetean care tranziteaza satele Silistea si Armasoaia din comuna vasluiana Pungesti au avut loc noi proteste ale localnicilor, fata de intentia companiei Chevron de explorare a gazelor de sist în zona, unde a fost amenajata deja platforma betonata pe care urmeaza sa fie amplasata sonda de explorare.
Zeci de localnici au încercat sa opreasca mai multe camioane care transportau utilaje spre perimetrul detinut de compania petroliera americana între localitatile Silistea si Pungesti. Oamenii au atacat cu pietre masinile companiei, iar unii dintre ei au încercat sa se aseze în fata acestora pentru a nu le mai permite sa înainteze.
"Localnicii au încercat sa opuna rezistenta acelor masini care, din ce am înteles, transportau componente ale sondei care urmeaza sa fie instalata la Silistea. Au trecut foarte multe camioane, iar soferii, în loc sa încetineasca, au accelerat pe acele portiuni unde oamenii au iesit în strada. Din câte am aflat, au fost sparte cu pietre geamurile a trei camioane", a declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX Zîna Domintean, unul dintre liderii Asociatiei Miscarii de Rezistenta Pungesti.
În zona au fost mobilizati zeci de jandarmi, care au montat garduri metalice de-a latul soselei, pe drumul judetean Vaslui - Gârceni, la iesirea din localitatea Silistea, pentru a nu le permite localnicilor sa înainteze spre perimetrul detinut de Chevron.
Marti dimineata, cea mai mare parte a jandarmilor au fost retrasi din zona, însa la iesirea din localitate Silistea exista în continuare filtrul unde se face legitimarea celor care doresc mearga pe drumul judetean spre localitatea Pungesti.
Pâna la ora transmiterii acestei stiri, reprezentantii Jandarmeriei si Politiei nu au putut oferi un punct de vedere oficial cu privire la incidentele si actiunile care au avut loc la Silisea în noaptea de luni spre marti.
Compania Chevron detine în concesiune,în judetul Vaslui, patru perimetre în care ar urma sa fie amplasate sonde de explorare a gazelor de sist, operatiuni pentru care a obtinut certificate de urbanism, inclusiv acorduri de mediu.
De asemenea, în perimetrul de la Silistea, comuna Pungesti, compania are si autorizatie de construire emisa de CJ Vaslui la începutul lunii octombrie 2013, motiv pentru care a si început lucrarile de amenajare a platformei pe care urmeaza sa fie amplasata prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui.
Aproape 400 de persoane au protestat, în 7 decembrie 2013, pe drumul judetean Vaslui-Gârceni, fata de intentia Chevron de a amplasa în zona prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui. În urma acestor incidente, Politia Vaslui a constituit o "zona speciala de siguranta" în localitatile Silistea si Pungesti, unde Chevron detine un perimetru de 20.000 de metri patrati, iar printr-o dispozitie a sefului Politiei Municipale Vaslui în localitatile Silistea si Pungesti, precum si pe sectorul de drum judetean care leaga cele doua sate, a fost suplimentat considerabil numarul fortelor de ordine care patruleaza, fiind vorba în special de jandarmi.
De asemenea, Jandarmeria si Politia au instituit filtre pe drumul judetean Vaslui - Gârceni, la Silistea si la Pungesti, iar orice persoana care trece prin zona este legitimata si notata în carnetele de catre fortele de ordine. Totodata, jandarmii nu permit oprirea masinilor sau a persoanelor care merg pe jos în dreptul perimetrului detinut de Chevron.
Incidente între jandarmi si localnicii din Pungesti au avut loc si în 2 decembrie, când Chevron a început lucrarile pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de sist la Silistea-Pungesti. Mai multi protestatari au acuzat atunci ca au fost agresati de jandarmi si ca ar fi fost loviti inclusiv cu bastoanele de catre fortele de ordine. Mediafax.ro

chevron silisea
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1412 (s) | 22 queries | Mysql time :0.036443 (s)