News Flash:

PROTEST in fata ministerului Educatiei pe tema repartizarii locurilor in facultati

17 Aprilie 2018
888 Vizualizari | 0 Comentarii
download 1

Zeci de elevi si profesori au protestat, marti, in fata ministerului Educatiei fata de modalitatea de repartizare a locurilor in facultati.
Dascalii sunt nemultumiti de subfinantarea domeniului de invatamant, dar si de maniera in care s-au alocat locurile in universitati.

"Invatamantul universitar din Romania este cronic subfinantat. Noi, in primul rand, cerem cresterea finantarii pentru educatie universitara. Credem ca toate universitatile, si mici si mari, trebuie sa fie finantate mai bine, inclusiv cu locuri mai multe la toate nivelurile, plus o suma mai mare per student si, in acelasi timp, aceste alocari sa fie totusi transparente pentru ca motivele invocate pentru aceste taieri sunt cvasiinexistente, ele nu se leaga criteriile de rezultatele respective. Ceea ce cerem noi acum este nu neaparat sa se retraga locurile anuntate in plus pentru universitatile mai mici, ci sa se revina la numarul initial si eventual in domeniile pe care ministerul le doreste intarite sa fie alocari suplimentare. Nu intelegem de ce pentru a stimula niste domenii trebuie sa tai din alta parte, mai ales ca toate statisticile europene ne arata ca raportul dintre cei care finalizeaza studiile socio-umane si cei care finalizeaza studii sa spunem ingineresti este de trei sau doi la unu. Motivele reale cred ca sunt de ordin politic, de ordin personal si afecteaza intregi comunitati", a declarat, pentru MEDIAFAX,Claudiu Craciun, lector universitar SNSPA.

"Nu mi se pare cinstit sa tai locuri bugetate de la cele mai performante universitati din tara si sa le dai universitatilor care nu au rezultate atat de bune. Sper sa se rezolve cat mai curant, altfel, voi iesi in continuare sa protestez si sa imi arat solidaritatea fata de mediul academic romanesc. Aceste taieri ne afecteaza pe viitor in mod direct pentru ca daca nu voi avea loc bugetat, eu nu voi avea banii necesari pentru a-mi plati un loc la doctorat. Imi pierd orice oportunitate de viitor", a explicat unul dintre studentii prezenti la protest, masterand anul I in cadrul Facultatii de Istorie a Universitatii Bucuresti.


Valentin Popa a precizat recent faptul ca sunt alocate 5.000 de locuri pentru domeniile prioritare, 3.000 de locuri pentru absolventii de liceu din mediul rural si alte 1.000 de locuri pentru formarea cadrelor didactice. Potrivit ministrului Educatiei, universitatile traditionale pierd 144 de locuri bugetate din peste 17.500 pentru licenta, 700 pentru master si aproximativ 80 de locuri la doctorat.

Valentin Popa a mai spus ca alocarea locurilor la universitati nu s-a facut pe criterii politice, precizand ca repartizarea actuala este una preliminara, cea definitiva urmand sa aiba loc in toamna.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1225 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006190 (s)