News Flash:

Prognoza meteo: vin trei luni cu vreme anormala. Cat va ploua in aprilie, cum va fi în mai si unde loveste seceta in iunie

27 Martie 2018
1418 Vizualizari | 0 Comentarii
ploi1 1

Prognoza meteo pentru urmatoarele trei luni nu aduce vesti bune. Meteorologii prognozeaza ploi in exces in aprilie si seceta in prima luna de vara. Conform Administratiei Nationale de Meteorologie(ANM), temperaturile vor continua sa creasca usor din aceasta saptamana, insa se vor situa tot sub normalul perioadei.

„Nu putem vorbi de doua anotimpuri in Romania, pentru ca, datorita pozitionarii pe harta, succesiunea anotimpurilor se mentine, dar, fenomenele extreme, „nelalocul lor, aparute in anotimpul nepotrivit” influenteaza perioada de raportare atunci cand e vorba de normalul perioadei.

Obisnuiam ca pana acum 5 – 6 ani, nu doar noi, romanii, ci la nivel global, sa ne raportam la perioada 1960 – 1991 ca medie atunci cand spuneam mai cald decat normalul perioadei sau mai frig decat normalul perioadei. Normalul era media perioadei respective. Ultimii ani au aratat ca nu mai e relevant sa ne raportam la acea perioada. Referinta s-a schimbat in sensul ca referinta este ieri – pana in urma cu 30 de ani, referinta de maine va fi maine – pana in urma cu 30 de ani. Asta pentru a prinde toate modificarile la care asistam”, a a declarat la Digi24 Florinela Georgescu, director executiv al ANM.

Ploua puternic in aprilie

Astfel, potrivit meteorologilor, in luna aprilie, temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de normal in regiunile sudice si sud-estice si se vor situa, in general, sub mediile climatologice in restul tarii.
Masuratorile de specialitate arata ca media multianuala lunara pentru luna aprilie este de 9,3 grade Celsius, luandu-se in considerare parametrii monitorizati in intervalul 1981 – 2010. In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii ANM estimeaza, in perioada analizata, valori medii de temperatura intre 5 si 11 grade Celsius in Moldova, respectiv pana la 12 grade Celsius in Banat, Oltenia si Muntenia.

In acelasi timp, precipitatiile totale lunare vor fi excedentare in cea mai mare parte a tarii, asadar peste norma de 51,3 l/mp, iar cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Banat – de pana la 78 l/mp, Oltenia (pana la 75 l/mp), Transilvania (pana la 70 l/mp). Pe de alta parte, cele mai scazute cantitati de precipitatii sunt prognozate in Dobrogea – de pana la 40 l/mp.

Vreme rece in mai, in Moldova

In mai, temperaturile medii vor avea valori apropiate de media climatologica in sud, sud-est si vest, respectiv sub normal, local, in celelalte zone. Media multianuala valabila pentru luna mai este de 14,9 grade Celsius. Cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Moldovei (intre 10 si 17 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de pana la 18 grade, se vor consemna in Muntenia, Oltenia si Banat.
In aceeasi luna, precipitatiile totale lunare vor fi apropiate de norma in sud-estul tarii si local in sud si est si vor fi excedentare in rest. Media precipitatiilor pentru luna mai este stabilita la 66,5 l/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Maramures (pana la 89 l/mp), Muntenia (86 l/mp), Crisana (pana la 85 l/mp), Banat (pana la 84 l/mp) si Oltenia (pana la 83 l/mp). In acelasi timp, in Dobrogea se vor consemna precipitatii intre 16 si 47 l/mp.

Parjol in sud, in luna iunie

In prima luna de vara, temperatura medie lunara a aerului va fi apropiata de norma climatologica in cea mai mare parte tarii. Media valorilor termice pentru intervalul analizat se situeaza la 18,3 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre 13 si 21 grade Celsius, in Moldova, in timp ce in Oltenia si Maramures valorile termice vor ajunge la 22 de grade Celsius, conform ANM.

La nivel de precipitatii, in luna iunie, acestea vor fi apropiate de mediile climatologice, cu o tendinta spre deficit, local, in sudul, estul si vestul teritoriului, fata de cele stabilite prin masuratori, la 84,5 l/mp.
In zona Munteniei, cantitatile medii de precipitatii ar putea ajunge la 111 l/mp, in Banat la 107 l/mp, in Transilvania la 106 l/mp, in Crisana si Moldova la 103 l/mp, iar in Oltenia la 102 l/mp.
De asemenea, in Dobrogea sunt estimate cantitati de precipitatii mai scazute, intre 27 si 60 l/mp.

Estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia si au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimata distributia temperaturilor medii lunare, precum si distributia cantitatilor lunare de precipitatii, iar fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

 


prognoza meteo anm
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1248 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007174 (s)