News Flash:

Primaria Timisoara pregateste un ajutor urias pentru Colterm. Consilierii au ultimul cuvant

29 Aprilie 2016
1306 Vizualizari | 0 Comentarii
colterm1
Societatea de termoficare a Timisoarei nu mai are atat de multe datorii ca pe vremuri, dar primeste in continuare instiintari de plata, de exemplu, de la E.ON Gaz. Primarul Nicolae Robu spune ca niciodata nu au fost datoriile atat de mici ca acum si ca societatea este aproape o companie viabila, dar mai are nevoie de o mana de ajutor pentru a deveni intr-adevar una viabila.
„Colterm primeste in permanenta astfel de instiintari. Datoriile actuale ale Colterm pentru gaz sunt cele mai mici din istorie, cam 14 milioane de lei. Niciodata nu a avut datorii atat de mici ca acum, dar E.ON si-a schimbat exigentele si pune presiune foarte mare, chiar cand este vorba despre datorii atat de mici. Cred ca vom ajunge la o intelegere, pentru ca s-a facut dovada ca noi platim si diminuam aceste datorii continuu. Noi platim, Colterm este acum intr-o situatie limita la trecerea dintre stadiul de companie falimentara la companie viabila. Trebuie sa o ajutam putin. Si ajutorul acesta inseamna o majorare de capital, asa cum am facut cu SDM”, a explicat primarul Timisoarei.

Robu: Eu am salvat SDM de la un jaf
In urma cu trei ani, Primaria Timisoara a dat o mana de ajutor si Societatii de Drumuri Municipale, societate aflata tot in subordinea consiliului local. Alesii au adoptat un proiect privind majorarea de capital cu… 4 milioane de lei, adica nici 1 milion de euro, pentru ca SDM lucra la amenajarea pasajului subteran de la Michelangelo si nici macar nu avea bani de ciment, scrie tion.ro.
„Foarte bine ca am facut asa la inceput de mandat, pentru ca SDM ar fi dat faliment, astazi nu ar mai fi existat, am ajutat-o printr-o majorare de capital si SDM este, la ora actuala, una dintre cele mai competitive firme in domeniul sau de activitate, castiga licitatii si face treaba foarte foarte buna si lucrari de foarte buna calitate. Ar fi fost pacat sa dea faliment o astfel de firma, ar fi fost pacat ca tot ce s-a agonisit in sectorul public la primarie, toata tehnologia si tot know-how-ul sa ajunga in regim privat, ar fi fost un jaf pur si simplu. Eu am salvat SDM de la un jaf. Colterm este intr-o situatie asemanatoare. Colterm a avut datorii de 200 si ceva de milioane, la ora actuala, pentru gaz are doar 14 milioane. Vor fi platite si aceste sume, noi vrem sa facem o majorare de capital, dupa care, in mod sigur, Colterm va fi o companie viabila. Este o estimare a sumei de care e nevoie, dar nu stiu eu, eu discut in principiu”, ne spunea Robu, marti, inainte ca Adunarea Generala a Actionarilor Colterm sa se intruneasca.
In luna septembrie a anului trecut, cand s-a vorbit ultima data despre datoriile societatii de termoficare, Colterm avea de achitat aproape 11 milioane de lei catre E.ON Energie. Mai avea si alte datorii, catre alti furnizori.
Pana la urma Adunarea Generala a Actionarilor s-a intrunit, tot marti, si a votat intr-adevar o majorare de capital. Cu peste 60 de milioane de lei, bani care ar urma sa fie dati din bugetul local. Pentru ca societatea sa si primeasca banii, proiectul trebuie aprobat de consilierii locali si are nevoie de un aviz din partea Oficiului Concurentei.
„AGA de la Colterm a votat o majorare de capital. Suma este in jur de 60 de milioane de lei. Majorarea de capital poata fi facuta numai dupa aprobarea unei hotarari de consiliu care sa aloce fonduri in acest sens. Este nevoie, de asemenea, de un aviz din partea Oficiului Concurentei. Cred ca nu este cazul sa nu se poata obtine acest aviz, nu se poate pune problema unui ajutor de stat, este o majorare de capital fireasca, pe care o poate face orice actionar la compania pe care o are, asa cum am facut si la SDM, in urma cu trei ani”, a conchis Robu.
Ramane de vazut ce decizie vor lua consilierii locali cand se vor intalni in sedinta.

nicolae robu timisoarei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1172 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005060 (s)