News Flash:

Prima masura in cazul fugii lui Radu Mazare ar putea fi luata miercuri. Fostul edil a plecat in Madagascar in prima zi de Craciun si cere azil politic

2 Ianuarie 2018
1132 Vizualizari | 0 Comentarii
radu mazare2

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) ar putea decide, incepand de miercuri, odata cu terminarea vacantei sarbatorilor de iarna, daca dispun arestarea in lipsa a lui Radu Mazare, instanta urmand sa stabileasca daca va analiza situatia fostului edil inainte de 23 ianuarie.
Magistratii de la instanta suprema au fost sesizati de organele de politie cu privire la plecarea lui Radu Mazare din tara. Ei vor stabili, dupa terminarea zilelor libere prilejuite de trecerea in noul an, daca vor dispune arestarea in lipsa a lui Mazare.

Mai exact, judecatorii vor decide daca iau in discutie situatia fostului edil inainte de primul termen din dosarul in care Mazare avea instituit controlul judiciar. Acesta este fixat pentru data de 23 ianuarie.

In faza de judecata, Radu Mazare are patru dosare, intre care doua la ICCJ, instanta care a fost sesizata de oamenii legii cu privire la plecarea fostului primar al Constantei.
In primul dintre acestea, a fost trimis in judecata in 2008, fostul edil fiind acuzat ca a retrocedat in mod ilegal mai multe plaje si ar fi prejudiciat statul cu 115 milioane de euro. In acest caz a fost condamnat, de Curtea de Apel Bucuresti, la patru ani de inchisoare cu suspendare, pentru abuz in serviciu. Dupa redactarea motivarii acestei sentinte, cazul va ajunge la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care va da o solutie finala in cazul lui Mazare.

Un alt dosar ce vizeaza presupuse fapte de coruptie ale lui Radu Mazare se afla pe rolul Tribunalului Constanta. El este acuzat de abuz in serviciu, dupa ce ar fi semnat contracte de vanzare-cumparare, „la un pret derizoriu de 23,56 euro/m.p., a unui teren in suprafata de 15.465,91 m.p., situat in statiunea Mamaia, fapta prin care a fost provocata unitatii administrativ teritoriale o paguba de 1.104.884,16 euro si totodata au fost obtinute foloase necuvenite cumparatorului bunului”, conform DNA.

Un al treilea dosar, aflat pe masa judecatorilor de la ICCJ, in care a fost trimis in judecata fostul primar al Constantei vizeaza fapte de luare de mita, abuz in serviciu si conflict de interese in forma continuata. Mai exact, Radu Mazare este acuzat ca in 2007 a luat mita de la Televiziunea Neptun pentru facilitarea emiterii a doua autorizatii de constructii pentru doua mall-uri.

„Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive incheiate de reprezentantii societatilor respective cu o firma controlata de inculpatul Mazare Radu Stefan atat direct, cat si prin intermediul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel. Acesta din urma a transmis solicitarea inculpatului Mazare Radu Stefan catre reprezentantii societatilor respective si a semnat contractele fictive de publicitate incheiate intre acestea si firma pe care o administra, contracte in baza carora au fost ulterior primite sumele de bani”, acuza procurorii anticoruptie.

Urmatorul termen de judecata in acest caz este fixat pentru data de 23 ianuarie, la ora 13.00. Acesta este, de altfel, si dosarul in care Radu Mazare avea instituit controlul judiciar, fara interdictia de a parasi tara.

Cel de-al patrulea dosar penal aflat pe rolul instantei de judecata are la baza acuzatiile de luare de mita si fals in declaratii. La fel ca in cazul anterior, si acest dosar se afla pe rolul instantei supreme.

„Inculpatul Mazare Radu Stefan, in calitate de primar al Municipiului Constanta, a lansat, la inceputul anului 2011, programul de construire locuinte modulare grupate in Campusul Social “HENRI COANDA”, aprobat prin hotarare a Consiliului Local al mun. Constanta. Pe fondul demararii acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, in calitate de reprezentant al unei societati comerciale, a dorit sa isi asigure castigarea licitatiei ce urma sa fie organizata. Astfel, in cursul anului 2011, omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanta, Mazare Radu Stefan, suma totala de 175.000 de euro, pentru ca acesta sa-i faciliteze castigarea licitatiei ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro)”, conform DNA.

Urmatorul termen de judecata in acest dosar are loc in data de 8 ianuarie, la ora 12.00.

In paralel, procurorii DNA Constanta au deschis patru dosare de urmarire penala fostul primar fiind acuzat fie de abuz in serviciu, fie de complicitate la abuz in serviciu.

Radu Mazare a parasit Romania in prima zi de Craciun, el plecand cu o cursa aeriana care a avut destinatia Paris. El s-a imbarcat pe Aeroportul „Henri Coanda” din Bucuresti, au afirmat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Fostul primar al Constantei, Radu Mazare, aflat sub control judiciar, nu s-a prezentat, in 30 decembrie, pentru a semna in graficul de prezenta. Fostul edil a transmis Politiei ca a plecat in Madagascar, unde cere azil politic.

Intr-o scrisoare transmisa prin avocatii sai, Radu Mazare isi motiveaza plecarea prin faptul ca este tinta statului paralel si nu va beneficia in tara de o justitie independenta, motiv pentru care cere azil politic in Madagascar. Mazare sustine ca va reveni doar cand va exista o justitie reala.

„Modalitatea in care statul roman, prin intermediul structurilor de forta si justitie ma cerceteaza abuziv, nu tine cont de legiile in vigoare, incalca cu buna stiinta deciziile Curtii Constitutionale, dovedeste ca sunt in continuare o tinta politica, a statului paralel, care trebuie eliminata prin orice mijloace”, scrie fostul primar.


radu mazare
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1194 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005151 (s)