News Flash:

Poveste cat se poate de reala! Omul care a oprit raspandirea desertului

26 Decembrie 2017
1008 Vizualizari | 0 Comentarii
poveste

Yacouba Sawadogo este un fermier african inovator care și-a petrecut ultimii 30 de ani în mijlocul deșertului încercând să schimbe „fața” acestuia, readucând la lumină tehnici vechi de împădurire și conservare a solului din Sahel, Burkina Faso. Deși ideea acestuia ne-ar putea duce cu gândul la una dintre cărțile din saga Dune ale lui Frank Herbert, povestea este cât se poate de reală, bărbatul reușind prin multă muncă să reînverzească o zonă devenită nefertilă încă din anii ’80.

În acea perioadă, o secetă teribilă a afectat regiunea distrugând tot ceea ce era verde și plin de verdeață, precipitațiile diminuându-se cu până la 80%, transformând terenul într-unul deșertic, lipsit de viață și neprielnic pentru vreun tip de agricultură. Pentru a supraviețui, majoritatea populației din Sahel a plecat în căutarea unei zone mai bune care să le permită creșterea animalelor sau cultivarea plantelor. Însă nu și Yacouba, convins că poate retransforma zona în care s-a născut și crescut.

Doar cu răbdare, o lopată și semințe, multe semințe, bărbatul a reușit ceea ce nimeni nu credea că va fi posibil. Susține că tehnica de reîmpădurire nu o vom găsi în cărți, nu ne-o vor spune tonele de experți moderni și nici nu o vom putea face pe calculator. Ea pur și simplu se găsește în scrierile vechi, în timpul în care oamenii erau mai conectați cu natura. Tehnica numită „Zai” presupune plantarea manuală a seminţelor de copaci, mei sau sorg în cuiburi umplute apoi cu compost. Apoi în sezonul mai ploios, apa este asimilată de aceste găuri care mai apoi rețin umiditatea și supraviețuirea arborelui și în timpuri în care seceta cuprinde zona. Deși tehnica ar putea părea una rudimentară, fermierul a reușit să înverzească 12 hectare, plantând peste 60 de specii diferite de arbori.

Mark Todd a realizat un documentar despre Yacouba Sawadogo,”The Man Who Stopped the Desert” în anul 2010. Filmul a atras numeroase reacţii, în urma cărora, cu ajutorul Oxfam Africa, Yacouaba a primit donaţii, cu care implementează acum realizarea unor diguri de piatră, care să încetinească scurgerile de apă, astfel încât aceasta să se poată infiltra mai bine în sol. Sursa: cunoastelumea.ro

Galerie Video


yacouba sawadogo
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1165 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008760 (s)