News Flash:

Pompierii si paramedicii SMURD vor deservi puncte de prim-ajutor infiintate pentru sezonul estival

12 Iunie 2016
1006 Vizualizari | 0 Comentarii
smurd21
Mai multe puncte de prim-ajutor asigurate de pompieri si paramedici SMURD, au fost inaugurate, duminica, in Mamaia, Eforie Nord, Costinesti si Neptun, principalele statiuni ale litoralului romanesc unde au fost inregistrate cele mai multe situatii de urgenta din ultimii cinci ani.
Acest proiect-pilot este derulat de MAI, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Prezent la eveniment, secretarul de stat, sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta, dr. Raed Arafat, a precizat ca aceasta noua abordare va contribui la cresterea sigurantei cetatenilor si la reducerea timpilor de interventie la evenimente.
"Rolul Departamentului pentru Situatii de Urgenta si, in general, al Ministerului Afacerilor Interne este sa se asigure ca populatia este intotdeauna in siguranta. (…) Aici (pe litoral - n.r.) avem o problema care se genereaza printr-o migratie temporara a populatiei, deci pe an, aproape un milion de oameni ajung intr-o perioada scurta pe plajele Constantei si bineinteles acesti oameni sunt expusi unor riscuri specifice zonei si sezonului. Pana acum, au facut tot ce au putut sa faca, colegii de la ambulanta, colegii de la SMURD, intervenind terestru si bineinteles in colaborare cu colegii de la Salvamar. (…) Ce speram sa realizam prin acest proiect ? Sa reducem timpii de reactie, sa salvam mai multi oameni. Din pacate, inecuri avem in fiecare an, numarul lor este unul semnificativ, motiv pentru care acum o sa analizam comparativ ce a fost cu ce va fi si sa vedem daca reusim sa salvam oameni in plus. In acelasi timp oamenii pot sa obtina un sfat sau sa ajunga ei la punctul de prim-ajutor si de aici se poate lua legatura cu unitatea de primiri urgente si se decide, daca este necesar, transferul la spital sau nu sau ce trebuie sa fie facut", a declarat secretarul de stat.
In trei dintre aceste locatii vor exista autospeciale tip senilata de mici dimensiuni care vor putea transporta, in caz de nevoie, persoanele care necesita ajutor medical de pe plaja pana la arterele rutiere unde vor putea ajunge ambulantele. La punctele de prim-ajutor va exista in permanenta personal calificat, pregatit sa raspunda in cazul producerii unor situatii de urgenta medicala ce pot aparea in randul celor prezenti pe plajele statiunilor.
"Senilatele vor ajuta interventia rapida chiar pe plaja pentru ca, de exemplu, acest punct deserveste o plaja de aproape 700 de metri, iar sa te duci cu trusele cu tot, sa fugi 300 de metri, cand ajungi la pacient esti deja obosit. Au facut simulari colegii si veti vedea ca cei care vor lucra pe plaja sunt altfel echipati, nu cu echipamente de protectie grele, sunt echipati cu echipamente de protectia usoare specifice locului in care vor activa si specifice zonei in care vor activa", a precizat Arafat.
Pe mare, in zona Mamaia, Eforie Nord, Costinesti, Portul turistic Tomis si Portul Mangalia vor exista cinci ambarcatiuni ale IGSU cu personal calificat sa intervina in situatii de urgenta. De asemenea, pe lacul Siutghiol va exista permanent o ambarcatiune a inspectoratului pentru situatii de urgenta.
Statiunile incluse in acest proiect-pilot sunt cele unde in ultimii cinci ani s-au inregistrat cele mai multe situatii de urgenta soldate cu victime. Pentru reducerea timpului de raspuns la situatii de urgenta, ISU Constanta va infiinta noua puncte de lucru temporare incadrate cu cate o autospeciala cu apa si spuma, suplimentar fata de cele 10 existente in prezent.
"Acum venim cu un pas inainte punand echipaje suplimentare direct pe plaja si direct in apa, folosind ambarcatiunile care au fost achizitionate, o parte anul trecut prin fonduri structurale. (…) Sunt ambarcatiuni de cautare-salvare si subliniez si eu multumirile pentru Paza de Coasta, pentru sprijinul lor in pregatirea colegilor de la pompieri si in operarea acestor ambarcatiuni in aceasta faza. Pe langa ele, mai sunt un numar de ambarcatiuni rapide de interventie care sunt amplasate tot pe parcursul plajelor", a mai spus Raed Arafat.
Prin dislocarea personalului operativ din 10 judete, peste de 350 de pompieri vor fi la datorie, zilnic, in statiunile de pe litoral, pentru ca romanii sa aiba o vacanta fara evenimente care sa le puna viata in pericol. Tehnica specifica de interventie (ambarcatiuni, ambulante SMURD, senilate) va sustine misiunile orientate spre siguranta celor care aleg sa-si petreaca timpul liber pe litoral.
O atentie deosebita a fost acordata si eficientizarii misiunilor de raspuns la situatii ce pot aparea pe A2 si A4, astfel ca, in fiecare weekend, mai multe echipaje vor asigura interventiile (inclusiv cele medicale de urgenta) pe tronsoane prestabilite, cu personal si tehnica din judetele Calarasi, Constanta, Ialomita si Bucuresti-Ilfov.
De asemenea, conform Planului General de masuri "Estival 2016" realizat la nivelul MAI, incepand de astazi si pana la sfarsitul sezonului, au fost dispuse o serie de masuri organizatorice pentru cresterea sigurantei turistilor care se vor afla pe litoralul romanesc al Marii Negre. Daca anul trecut numarul fortelor de ordine a fost de aproximativ 900 de angajati ai MAI, anul acesta numarul celor implicati in actiunile de mentinere a climatului de siguranta pe litoral a fost crescut semnificativ. Peste 1.500 de politisti, pompieri, jandarmi, politisti de frontiera, medici si paramedici SMURD si piloti ai IGAV vor asigura misiunile de asigurare a ordinii publice in statiunile de pe litoralul romanesc.
In perioada de varf a sezonului estival, incepand cu 1 iulie, pe langa dispozitivul de siguranta publica asigurat de structurile teritoriale din judetul Constanta, vor fi detasati aproape 300 de politisti din tara de la formatiunile de ordine publica, investigatii criminale si criminalistica.
Conform dispozitiei ministrului Afacerilor Interne, la sfarsitul fiecarei saptamani, avand in vedere numarul mare de turisti care se vor deplasa spre litoral, structurile de Politie Rutiera vor avea la dispozitie elicoptere ale IGAV pentru asigurarea suportului aerian si pentru monitorizarea traficului rutier.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1151 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006522 (s)