News Flash:

Pericolele care ameninta lumea: Ce zone de pe glob se afla in prezent in conflict

4 Septembrie 2014
1358 Vizualizari | 0 Comentarii
O pondere de 11,7 la suta din populatia totala a lumii se afla in stare de conflict, iar in Siria se desfasoara cel mai mare si letal dintre razboaiele care se poarta in prezent in lume, cu un numar de morti care in ultimii trei ani a urcat la cel putin 191.000. Mediafax.ro prezinta principalele conflicte armate care se deruleaza in prezent pe glob.
"Poti fi iertat daca esti de parere ca lumea e un loc destul de oribil in prezent", spune specialistul JP Morgan Michael Cembalest intr-un editorial din iulie 2014, care analizeaza impactul principalelor conflicte din lume asupra pietelor globale de capital si a economiei mondiale.
Potrivit acestuia, 11,7 la suta din populatia totala a lumii se afla in razboi, reprezentand, in acelasi timp, 9 la suta din marii producatori de petrol.
Siria e teritoriul cu cel mai mare si letal dintre razboaiele care se poarta in prezent in lume, in ultimii trei ani numarul de morti atingand cel putin 191.000. Mai putin de jumatate dintre aceste decese sunt provocate de lupte, jumatate care echivaleaza cu majoritatea deceselor provocate de lupta in 2013 in toata lumea, potrivit lui Joshua S. Goldstein, profesor emerit si academician cercetator in Statele Unite, autor al cartii premiate "Winning the War on War: The Decline of Armed Conflict Worldwide".
In 2014, luptele s-au raspandit in Irak, unde insurgentii sunniti controleaza teritorii considerabile si unde cei mai radicali militanti au declarat un Stat Islamic in teritoriile pe care le controleaza im Siria si Irak. Razboiul a devenit international prin extinderea in Liban, unde bombardamente si confruntari au loc in mod frecvent, si prin prezenta in Siria a membrilor Hezbollah libanezi, a garzilor revolutionare iraniene pro-guvernamentale si a jihadistilor sunniti din mai multe tari.
Mediafax.ro va prezinta principalele conflicte care au loc in aceste momente in lume, clasificate in functie de numarul de victime:
Peste 10.000 de decese pe an, dintre care mai mult de 1.000 provocate de lupte
Siria
- Cel mai sangeros razboi in prezent. Conflictul a inceput in 2011, cand protestele la nivel national impotriva regimului Bashar al-Assad au fost intampinate de o ofensiva violenta din partea fortelor guvernamentale.
- Parti implicate:
proguvernamentali - Armata si rezistenta siriana, care cuprinde mai multe grupari: al-Muqawamah al-Suriyah, al-Lijan al-Sha’biyah, Hezbollah (luptatori pro-Assad din Liban), Shabiha, Armata pentru Aparare Nationala (militia);
rebeli - foarte multe uniuni si grupari care s-au format de-a lungul conflictului, printre care: Armata Siriana Libera, Frontul Revolutionarilor Sirieni, Frontul Islamic de Eliberare Siriana, Armata Islamului (formata din 50 de grupuri jihadiste armate), Frontul Islamic, Statul Islamic in Irak si Levant.

- Parti externe implicate:
Iran sprijina armata siriana cu ajutoare logistice si operative. Rusia trimite armament si efective militare armatei siriene. Coreea de Nord ar fi trimis in repetate randuri armament si piese balistice armatei siriene, fara sa existe insa confirmari.
Statele Unite, Turcia, Qatar, Arabia Saudita si tari europene ofera rebelilor sirieni ajutor logistic si operativ.
- In prezent, Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL sau SI) este forta majora a opozitiei si cel mai bogat grup terorist din lume, castigand in ultimul an o putere fara precedent. Pozitia Statelor Unite in acest conflict s-a schimbat cand Obama a anuntat raiduri aeriene si bombardamente in Siria pentru a proteja civilii nevinovati de teroristi. Militantii SI au revendicat in ultima luna decapitarea a doi jurnalisti americani ca avertisment pentru ingerintele Occidentului.
Irak
- A inceput in 2011.
- O continuare directa a invaziei americane in Irak din 2003, insurgenta irakiana a escaladat dupa retragerea trupelor Statelor Unite in 2011, ducand la un conflict violent cu guvernul central, precum si la violente intre gruparile religioase irakiene. Din 2011, grupari militante sunnite au intensificat atacurile asupra populatiei majoritare shiite pentru a submina increderea in guvernarea shiita. Gruparile armate din Irak si-au intensificat activitatea odata cu razboiul civil din Siria.
- In 2014 , insurgenta a escaladat dramatic dupa ce Statul Islamic a cucerit Mosulul si zone importante din nordul Irakului, conflictul din Irak fuzionand cu cel din Siria intr-unul mult mai letal.
- Parti implicate:
proguvernamentali - Armata, gruparea Fiii Irakului, armata Peshmerga a statului Kurdistan din Irak (kurzii), Fortele de Rezistenta Maxmur, Aripa armata a PKK, voluntari siiti, Brigazile de Pace, formate din musulmani siiti irakieni;
antiguvernamentali - foarte multe grupari islamiste si sunnite, SIIL, Frontul pentru Jihad si Schimbare.
 
Intre 1.000 si 9.999 de decese pe an
Ucraina
- A inceput in 2014.
- Parti implicate:
Armata ucraineana
Rebelii din "Republica Populara Donetk", rebelii din "Republica Populara Luganask" si Frontul Popular Novorusia (confederatie autoproclamata din sud-estul Ucrainei, formata la 24 mai 2014 in urma unirii dintre Donetk si Lugansk).
- Razboiul din estul Ucrainei este un conflict armat in desfasurare in regiunea Donbas a Ucrainei (Donetk si Lugansk). Dupa revolutia din februarie 2014 si miscarea Euromaidan, care s-au incheiat cu inlaturarea de la putere a presedintelui Viktor Ianukovici, si dupa anexarea Crimeei de catre Rusia, prorusii si gruparile antiguvernamentale au inceput demonstratii in estul tarii. Demonstratiile au escaladat intr-un conflict armat intre fortele separatiste ale autoproclamatelor Republici Populare Donetk si Lugansk si guvernul ucrainean.
- In prezent, conflictul din Ucraina sta sub semnul a ceea ce poate fi considerata o invazie voalata a fortelor ruse. Intre 22 si 25 august, Rusia a trimis in Ucraina personal militar si artilerie sub forma unui convoi umanitar. Potrivit sefului Serviciului ucrainean de securitate, Valentin Nalivaicenko, Ucraina a considerat evenimentele din august "o invazie directa" a Rusiei in Ucraina.
Israel-palestinieni, in Fasia Gaza
- A inceput in 1948 - dupa Declaratia de Infiintare a Statului Israel, la 14 mai 1948, Liga Araba a decis sa intervina din partea arabilor palestinieni, intrand cu fortele armate in fosta Palestina britanica si incepand prima faza a Razboiului arabo-israelian.
- Adesea numit "cel mai dificil de rezolvat" conflict din lume, confruntarea a fost marcata de-a lungul timpului de armistitii si acorduri de pace (in 1993 si 2000), dar si de ofensive israeliene sangeroase. Perioada principala de desfasurare a conflictului a fost 1964 - 1993.
- Parti implicate:
Armata israeliana;
Principalele grupari armate palestiniene care lupta in Fasia Gaza: Hamas, Jihadul Islamic, Comitetele Rezistentei Populare, Salafisti Jihadisti si Organizatia pentru Eliberarea Palestinei, la randul lor structurate in subgrupari.
- In prezent, Israelul si miscarea Hamas se afla intr-un "armistitiu permanent", dupa 50 de zile de confruntari intense din Fasia Gaza, soldate cu cu peste 2.130 de morti in randul palestinienilor si cu 68 de victime in randul israelienilor.
Egipt
- A inceput in 2011, odata cu revolutia impotriva guvernului Mubarak.
- Egipt ramane inchis intr-un proces de tranzitie politica dupa retragerea de la putere a liderului Hosni Mubarak, in februarie 2011. Tara este in prezent puternic divizata intre grupuri islamiste si seculare, in timp ce armata egipteana ramane principalul factor de decizie al tarii, potrivit middleeast.com.
- Rezultatele primelor alegeri democratice, din 2011-2012, castigate de partidele islamiste, au fost anulate, lasand Egiptul fara institutii ale statului. Parlamentul ales in mod democratic pentru prima oara in zeci de ani a fost dizolvat in iunie 2012, iar candidatul Fratiei Musulmanilor Mohammed Morsi a castigat alegerile prezidentiale la mijlocul lui 2012, dar a fost inlaturat un an mai tarziu.
- Incertitudinea politica a generat proteste, greve si neincrederea poporului in partidele islamiste si seculare, precum si tensiune musulmano-crestina in unele parti ale tarii.
Libia
- A inceput in 2011, odata cu sfarsitul Razboiului civil din Libia, care a dus la inlaturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi. Conflictele violente dintre diverse grupari ale militiei si forte de securitate ale statului au escaladat in conflictul care are loc in 2014 in Libia.
- Luptele care se desfasoara in prezent in Libia sunt cele mai violente de la caderea regimului Gaddafi si au izbucnit in urma unui atac comis de o grupare armata alcatuita din combatanti islamisti si fosti rebeli din orasul Misrata (la 200 kilometri est de Tripoli). Pana in prezent, au fost soldate cu cel putin 47 de morti si 120 de raniti si au dus la evacuarea de personal strain diplomatic, precum si la avertizari privind evitarea calatoriilor.
 
Mai putin de 100 de decese pe an
Coreea
- A inceput in 1945, dupa divizarea teritoriului in Coreea de Sud si Coreea de Nord in urma victoriei Aliatilor in Al Doilea Razboi Mondial.
- Razboiul Coreean (1950-1953) a lasat cele doua Corei separate prin Zona Demilitarizata Coreeana, de la Razboiul Rece pana in anii 2010. In anii 2000 relatiile dintre cele doua parti s-au imbunatatit, guvernele liberale din sud aratand mai multa prietenie fata de nord in comparatie cu guvernele precedente. Situatia s-a schimbat ulterior, sub conducerea presedintelui conservator sud-coreean Lee Myung-bak, care s-a opus dezvoltarii continue a armamentului nuclear in Coreea de Nord. Dupa moartea liderului suprem al Phenianului Kim Jong-il, succesorul sau Kim Jong-un a pornit un razboi la nivel de declaratii cu Statele Unite si Coreea de Sud, pe care ameninta cu lansari de bombe nucleare.
- In prezent, relatiile dintre cele doua Corei nu par sa arate tensiuni grave. Criza a fost marcata, in 2013, de o escaladare extrema a retoricii lui Kim Jong-Un, ale carui actiuni si declaratii sugerau atacuri nucleare iminente impotriva Coreei de Sud, Japoniei si Statelor Unite.
 
Alte zone aflate in prezent in conflict, potrivit International Relations:
Afganistan - Soarta guvernului este nesigura, in timp ce comunitatea internationala retrage din forte, iar cele talibane persista.
Nigeria - O grupare islamista violenta a instigat in nord la violente repetate, bombardamente si atacuri guvernamentale ca reactie. In 2011 teroristii islamisti au aruncat in aer sediul ONU, iar in prezent ucid femeile care vaccineaza locuitorii impotriva poliomielitei. Luptele se extind uneori si in statul vecin Camerun.
Republica Democrata Congo - Grupele de mentinere a pacii au suprimat o grupare armata in estul tarii, iar in 2014 incercau sa dezarmeze o alta. Lupte sporadice dar violente continua in zone din est.
Sudanul de Sud - Dupa un lung razboi intre nord si sud, sudul a votat pentru independenta, dobandita in 2011. Sudanul de Sud a intrat apoi intr-un razboi civil sangeros cu nuante etnice care potrivit rapoartelor a dus la moartea a zeci de mii de oameni. Un armistitiu destul de subred este in vigoare din mai 2014.
Republica Centrafricana - Au loc lupte grave intre musulmani si crestini, cu potential de genocid. Confruntarile nu sunt continue, dar ating niveluri mari de violenta. Un armistitiu a intrat in vigoare la 30 iulie 2014.
India - Se desfasoara insurgente maoiste, in prezent derulandu-se un armistitiu cu o grupare centrala.
Mali - Islamistii au fost indepartati in nord de catre francezi, dar insurgenta etnica ameninta sa inceapa din nou. Un armistitiu a intrat in vigoare in mai 2014.
Filipine - Lupte sporadice cu militanti islamisti in insulele sudice.
Rusia - Bombardamente sporadice din partea militantilor islamisti din sud, inclusiv din Cecenia.
Somalia - Trupe din Uniunea Africana (majoritatea din tari apropiate, ca Uganda) au reasigurat controlul guvernamental asupra tuturor oraselor majore, in timp ce militanti al Shabab din zonele rurale bombardeaza ocazional orase lipsite de acest control.
Sudan - Genocidul din Darfur a avut loc in 2004, dar incidente brutale continua sa apara. Rebelii raman activi.
Yemen - Guvernul post-Saleh a inregistrat cateva succese impotriva militantilor islamisti, care au preluat controlul asupra unor orase din sud, dar lupte pe baze etnice au izbucnit in nord. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1505 (s) | 43 queries | Mysql time :0.016258 (s)