News Flash:

Parada a portului popular la Timisoara, in incheierea Festivalului Etniilor

2 Iunie 2014
1354 Vizualizari | 0 Comentarii
Cea de-a XIV-a editie a Festivalului Etniilor, gazduit de Muzeul Satului Banatean din Timisoara, s-a incheiat duminica seara cu o parada a portului popular si cu un program folcloric sustinut de cele aproape douazeci de formatii si ansambluri participante la manifestare, in aplauzele sutelor de spectatori.
Alaiurile purtatorilor de porturi populare ale etniilor din Banat au facut popasuri la gospodariile traditionale din tinuturile Banatului si Crisanei amenajate in parcul muzeului, reprezentative fiind Casa din Bata (judetul Arad, sec. al XVIII-lea), gospodaria din Capalnas (judetul Arad, sec. al XIX-lea), gospodaria de olar din Jupanesti (Timis, sec. al XIX-lea) sau biserica de lemn din Topla (Caras-Severin, sec. al XIX-lea), unde au fost intampinati de gazde cu produse culinare specifice fiecarei natii.
A urmat un program de cantece si dansuri populare cu participarea unui numar important de ansambluri folclorice din partea maghiarilor (Butykos din Dumbravita), a bulgarilor (Slaviaka din Timisoara si Palucenka din Dudestii Vechi), a germanilor (Banater Rosmarein din Timisoara si ansamblul de copii Hanschen Klein), a sarbilor (Sveti Nicola din Dinias), a cehilor (Modracek din Sfanta Elena, judetul Caras-Severin), a ucrainenilor (Moloda Nadla din Soca, judetul Timis si Kalena din Stiuca), a evreilor (formatia de copii Shalom din Timisoara), a romilor (Trandafirul din Maguri, Timis), a slovacilor (Datelinka, din Bihor), a italienilor, care au fost invitatii speciali prin ansamblul din Forgaria Friuli din Italia, si un grup de recitatori din Liebling, Timis.
'Ma bucur ca si anul aceasta am fost partenerii acestui eveniment. Banatul, si cu siguranta toti ne falim cu aceasta, este un model de buna convietuire intre etnii. Suntem o mare familie - cu romani, maghiari, sarbi, germani, bulgari, cehi, ucraineni, slovaci, romi, italieni sau alte etnii. Ma bucur ca, desi vremea a fost capricioasa, au venit foarte multi timisoreni, curiosi sa vada portul popular al fiecarei etnii, jocul lor, dar si sa guste din bucatele traditionale', a declarat luni pentru AGERPRES Claudiu Ilas, managerul Muzeului Satului Banatean din Timisoara. 
Festivalul Etniilor este o manifestare anuala, inscrisa in calendarul Zilelor Centrului de Cultura si Arta Timis. AGERPRES 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1199 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007576 (s)