News Flash:

Oamenii de afaceri din Resita se plang ca nu gasesc forta calificata de munca

15 Aprilie 2014
1294 Vizualizari | 0 Comentarii
Lipsa forţei calificate de muncă este cea mai mare problemă cu care se confruntă agenţii economici care derulează afaceri în Reşiţa şi care s-au aflat, luni, faţă în faţă cu autorităţile locale şi cu cele din educaţie, pentru a discuta despre problemele de pe piaţa muncii. 

Întâlnirea a fost organizată la sediul Primăriei Reşiţa şi a avut drept scop găsirea de soluţii pentru corelarea cererii şi ofertei pe piaţa muncii. În ciuda faptului că în oraş sunt, oficial, peste o mie de şomeri, Inspectoratul Şcolar susţine că există, în oferta educaţională, specializările cerute pe piaţă. 

'Am venit la această întâlnire, pentru că suntem interesaţi. Societatea noastră se confruntă cu o criză masivă de forţă de muncă pregătită. M-am bucurat că la această întâlnire au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin şi ai Universităţii Eftimie Murgu. Noi avem mare nevoie de sudori, de lăcătuşi, maiştrii în construcţii metalice, ingineri în construcţii metalice. Deocamdată, luăm comenzi de la partenerii noştri externi, în funcţie de personalul pe care îl avem', a declarat Ion Văduva, întreprinzător privat.

Totodată, Ion Văduva se plânge că, deşi în ultimii patru ani a luat legătura cu liceele din oraş, cărora le-a comunicat nevoia acută de tineri iniţiaţi în asemenea meserii, problema nu a fost rezolvată. Mai mult decât atât, conducerea societăţii a propus ca, pe perioada anilor de şcoală, să ofere bursă unor elevi, care mai apoi să rămână să muncească în cadrul firmei, însă toate acestea au fost sortite eşecului. Doar pentru următoarele două luni, societatea patronată de Văduva are nevoie de 20 de lăcătuşi, zece sudori, trei maiştri, dar şi de alte categorii de personal. 

'Cred că a fost o întâlnire benefică, atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru Inspectoratul Şcolar Judeţean, pentru că am realizat că există o mare lipsă de comunicare între noi. Doar împreună putem aduce, la Reşiţa, ceea ce ar fi benefic pentru toată lumea, şi anume, calificările, domeniile pe care agenţii economici le doresc şi pentru ca elevii să poată deveni muncitorii căutaţi pe piaţa muncii. Copiii noştri sunt instruiţi de la domeniile mecanic, electric, electro-mecanic', a precizat Rodica Vesa, inspector general adjunct al ISJ Caraş-Severin. 

Soluţii pentru rezolvarea crizei de pe piaţa muncii sunt aşteptate şi de la Universitatea 'Eftimie Murgu' din Reşiţa. 'Deficitul forţei de muncă, calificate, pe piaţa muncii, sunt cauzate, din punctul meu de vedere, de curriculele la nivelul învăţământului preuniversitar, extrem de încărcate, haotice şi ineficiente, precum şi educaţia tinerilor care se face începând cu cei şapte ani de acasă şi continuată, mai apoi, la şcoală. Este foarte importantă relaţionarea familie - şcoală - elev', a afirmat Codruţa Hamat, decan al Facultăţii de Inginerie din universitatea reşiţeană.

Întâlniri similare vor mai fi organizate şi în perioada următoare, susţine iniţiatorul demersului, primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1154 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006915 (s)