News Flash:

Manifestanti turci incearca sa se mobilizeze in Piata Taksim, dupa accidentul minier de la Soma

16 Mai 2014
1156 Vizualizari | 0 Comentarii
Contestatari sfideaza politistii, ca numar, la Istanbul, unde denunta rolul Guvernului turc in tragedia miniera de la Soma, cu doua saptamani inainte de marcarea unui an de la manifestatiile pentru Parcul Gezi.
Tara se confrunta de doua zile cu cea mai mare catastrofa industriala din istoria sa, dupa moartea a aproape 300 de persoane in explozia care a avut loc la o mina de carbune la Soma, la nord-est de Izmir.
Bilantul, inca provizoriu, continua sa creasca, iar populatia cere deja socoteala Guvernului AKP - Partidul Justisiei si Dezvoltarii.
Postati in fata a aproximativ 100 de politisti si a doua tunuri cu apa, in apropiere de Piata Taksim, un loc simbolic pentru protestatari, manifestanti sfideaza fortele de ordine strigand "Taksim va fi cimitirul fascistilor", "AKP este responsabil de aceasta catastrofa" sau "Asasinii".
"Nu ni se spune adevarul despre numarul de persoane moarte sau blocate" in subteran, declara Sinan Cikar, in varsta de 20 de ani, venit sa manifesteze impotriva Guvernului pe care-l considera "in mod evident responsabil".
"Daca s-ar fi aplicat masurile de precautie necesare, nu am fi avut niciodata un asemenea accident", continua el, denuntand neglijenta puterilor publice.
"Erdogan da exemple de accidente miniere din anii 1800 din Anglia, din anii 1900 in Statele Unite, dar suntem in 2014!", spune indignat tanarul, cu o casca de protectie pe cap si fata pictata cu negru, ca un miner de la o mina de carbune.

"Nu este destin, este o crima!", afirma Ezgi Kurt, in varsta de 24 de ani.
La fel ca ea, tinerii care vin sa manifesteze impotriva Guvernului AKP, odata cu fiecare nou scandal, au fost nevoiti sa ocoleasca toate barajele de politie instalate pe strazile Istanbulului, pentru a se reuni.
Scenariul este deja bine cunoscut. La fiecare apel la o manifestatie, Parcul Gezi este inchis, zona limitrofa Pietei Taksim este blocata pentru manifestanti, iar la fiecare colt de strada sunt instalate baraje de politie.
"Este un adevarat stat politienesc", denunta Burak Yilmaz, in varsta de 18 ani, intristat de numarul slab de manifestanti.
"In iunie, am luat politia prin surprindere", isi aminteste un liceean, care vorbeste in prezent despre o "strategie de razboi aplicata de catre fortele de ordine pentru a impiedica manifestatiile".
In urma cu un an, pornit ca o mobilizare impotriva unui proiect urbanistic vast care ameninta Parcul Gezi, protestul s-a transformat intr-o adevarata miscare de contestare a Guvernului AKP, aflat la putere din 2002.
Confruntarile intre politisti si manifestanti s-au soldat cu opt morti si peste 8.000 de raniti.
"Oamenilor le este frica, de la miscarea de protest de la Gezi, de violenta politistilor", este de parere Burak Yilmaz.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1257 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006733 (s)