News Flash:

MAE respinge informatiile potrivit carora SUA au inceput transferul de arme nucleare stationate la Incirlik in Romania

18 August 2016
1027 Vizualizari | 0 Comentarii
mae
Ministerul Afacerilor Externe a respins joi informatiile potrivit carora Statele Unite ale Americii ar fi inceput transferul de arme nucleare stationate in Turcia spre Romania.
"Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm aceste informatii", a precizat MAE, intr-un raspuns la solicitarea AGERPRES.
EurActiv.com a scris joi, citand doua surse independente, ca SUA au inceput transferul de arme nucleare stationate in Turcia spre Romania, pe fondul deteriorarii relatiilor dintre Washington si Ankara.
Potrivit uneia din surse, transferul pune numeroase probleme din punct de vedere tehnic si politic. 'Nu este simplu sa muti 20 de focoase', a declarat sursa, sub rezerva anonimatului.
O alta sursa a declarat pentru EurActiv.com ca relatiile dintre SUA si Turcia s-au deteriorat in asa masura in urma tentativei de puci din luna iulie incat Washingtonul nu mai are incredere in Ankara pentru a gazdui aceste arme. Armele americane sunt in curs de a fi transferate la baza aeriana de la Deveselu din Romania, a afirmat sursa.
Potrivit unei relatari recente a Simson Center, circa 50 de arme nucleare tactice au fost stationate din perioada Razboiului Rece la baza aeriana de la Incirlik, situata la aproximativ 100 km de granita cu Siria.
In timpul puciului esuat, la Incirlik a fost taiata furnizarea de electricitate, iar guvernul turc a interzis avioanelor americane sa mai decoleze sau sa aterizeze.
In cele din urma, comandantul bazei a fost arestat si acuzat de implicare in puci. In ce masura SUA ar fi putut mentine controlul asupra acestor arme in eventualitatea unui conflict civil prelungit in Turcia este o intrebare fara raspuns, mai scrie Simson Center.
La baza de la Deveselu, situata in apropiere de Caracal, a fost amplasat un scut antiracheta american, ceea ce a infuriat Rusia, scrie portalul EurActiv.
AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1125 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004754 (s)