News Flash:

Ludovic Orban, despre revocarea Laurei Codruta Kovesi: O va anunta presedintele, dar e cronica unei decizii cunoscute

15 Aprilie 2018
967 Vizualizari | 0 Comentarii
Codruta Kovesi

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, duminica, ca decizia de revocare a Laurei Codruta Kovesi din functia de procuror-sef al DNA va fi anuntata de presedintele Klaus Iohannis, dar este "cronica unei decizii" cunoscute, adaugand ca PSD vrea "sa pun botnita procurorilor".
"O va anunta domnul presedinte, dar e cronica unei decizii care este cunoscuta. In ceea ce ne priveste pe noi, am considerat ridicole motivele prezentate de Tudorel Toader pentru a justifica propunerea de demitere a procurorului-sef al DNA si noi consideram ca nu exista un temei serios pentru acest demers", a afirmat Ludovic Orban in cadrul unei conferinte la Brasov.

Intrebat despre posibilitatea ca PSD-ALDE sa atace la Curtea Constitutionala decizia sefului statului, in caz ca acest decide sa nu o revoce pe Kovesi, Ludovic Orban a raspuns: "Si daca ataca ce? PSD, stie toata lumea, ca are un singur obiectiv - sa puna botnita procurorilor ca sa nu-i mai deranjeze niciunul pentru furaciunile pe care le-au facut sau le fac. In ceea ce ne priveste, noi sustinem independenta justitiei, sustinem derularea unei campanii anticoruptie, evident fara abuzuri, cu dosare care stau in picioare, cu dosare bine fundamentate care sa reflecte realitate, dar aceasta campanie anticoruptie este necesara pentru ca se vede cu ochiul liber ca la conducerea tarii se afla niste oameni care sunt certati cu legea."

Procedura de revocare a Laurei Codruta Kovesi din functia de procuror-sef DNA a fost initiata de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, pe 22 februarie. Intr-o conferinta de presa, acesta a prezentat toate aspectele care stau la baza solicitarii de revocare din functie a Laurei Codruta Kovesi, raportul continand 20 de puncte in care sunt consemnate critici la adresa procurorului sef al DNA. Documentul a fost postat pe site-ul Ministerului Justitiei, continand discursul ministrului si 11 anexe, decizii ale unor institutii si regulamente.


Anexele contin articole din Codul Deontologic al magistratilor, trei decizii CCR (privind conflictul juridic Guvern - Ministerul Public si persoanelor care activeaza in institutii ale statului nesubordonate Parlamentului de a se prezenta la o comisie de ancheta parlamentara ), raportul de activitate al Ministerului Public pentru anul 2016, un raport al Comisiei de la Venetia din anul 2010 si un alt aviz al Comisiei, din anul 2012, privind OUG de modificare a Legii de functionare a Curtii Constitutionale si la Ordonanta de urgenta a Guvernului de modificare si completare a Legii privind organizarea si desfasurarea referendumului.

De asemenea, in document se regasesc raportul Inspectiei Judiciare privind controlul de la DNA si comunicatele Inspectiei privind demararea controlului la DNA Ploiesti si cel referitor la cercetarea disciplinara a Laurei Codruta Kovesi.

Sectia de procurori din CSM a dat aviz negativ solicitarii. Presedintele Klaus Iohannis trebuie sa ia decizia finala.

Pe 12 martie, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat ca este pregatit sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei in cazul in care presedintele Klaus Iohannis va refuza sa o revoce pe Laura Codruta Kovesi, ministrul mentionand ca deocamdata asteapta motivarea avizului negativ al procurorilor CSM. "Sunt pregatit sa se sesizez CCR. (..) Hotararea a fost luata in cateva minute, dar motivarea dureaza de vreo doua saptamani pentru ca e dificil sa motivezi contra evidentei. E dificil sa feliciti pe cineva pe motivul ca a incalcat de trei ori Constitutia, adica trei conflicte juridice de natura constitutionala, in jumatate de an, de aceeasi persoana, intre puterile statului, chiar daca al treilea Curtea zis ca se respinge, dar considerntele sunt ad literam ca la decizia 68 de admitere. Prin urmare, zic eu, sa asteptam motivarea sectiei de procurori, sa asteptam hotararea presedintelui, dupa care decidem. Ca astazi, maine sa ne indeplinim atributiile pe care le avem de indeplinit si nu sa ne preocupe ce vom face in situatia in care. Vom vedea atunci si vom proceda in consecinta", a spus ministrul Justitiei.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1221 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008816 (s)