News Flash:

Fritz anunță supraimpozitarea. Și noul program pentru renovarea clădirilor istorice private din Timișoara

12 Mai 2021
738 Vizualizari | 0 Comentarii
Fritz

Renovează, dar și amendează. Primăria Timișoara a pregătit un nou program de sprijin financiar pentru reabilitarea clădirilor istorice private, dar și noile reguli pentru supraimpozitare. Vor fi două echipe care să-i ajute pe timișoreni, una care să ofere consultanță și alta care să implementeze proiectele. Deocamdată, doar 1 milion de lei sunt puși deoparte pentru renovarea clădirilor private.

Primarul Dominic Fritz spune că a lucrat cu consilierul local Paula Romocean și cu angajații primăriei la deblocarea programului de sprijin pentru reabilitarea clădirilor istorice. L-a prezentat chiar în Casa cu Maimuțe, o bijuterie arhitectonică din Piața Traian în care a funcționat Biroul de Conservare și Reabilitare Clădiri Istorice al primăriei și în care miroase extrem de puternic a igrasie. Spune că va fi una dintre clădirile reabilitate prin noul program al primăriei.

Potrivit edilului, programul de sprijin a fost extins și va cuprinde clădirile istorice din cartierele Cetate, Piața Victoriei, Iosefin și Piața Traian. Deocamdată, în bugetul Timișoarei a fost pus deoparte doar 1 milion de lei pentru așa ceva, dar primarul spune că se vor face rectificări bugetare dacă va fi nevoie.

Potrivit edilului, proiectul de hotărâre pentru noul program de sprijin financiar va fi pus marți pe site-ul primăriei și va sta în dezbatere 30 de zile, pentru ca timișorenii să poată trimită observații.

„Sperăm că la mijlocul lui iunie o să intre în vigoare. Primăria Timișoara va acorda finanțare pentru imobilele situate în zone de acțiune prioritară, în primul rând în cele 3 cartiere istorice: Cetate, Iosefin, Traian. Am extins puțin zona față de vechiul program, avem o anexă în care sunt trecute clădirile”, a declarat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei susține că în cadrul primăriei vor fi formate două echipe: una de consultanță, care va oferi asociațiilor de proprietari asistență tehnico-economică în demersurile pentru intrarea în program, care va funcționa chiar în Casa cu Maimuță din Piața Traian și una care se va ocupa de implementare.

Ce oferă primăria

Ce înseamnă, de fapt, noul program de sprijin financiar. Sunt prevăzute două variante de finanțare, una pentru clădirile istorice și alta pentru imobilele aflate în ansambluri istorice. Una dintre ele seamănă foarte bine cu cea gândită de vechea administrație.

„Toate imobilele istorice care sunt ori un monument istoric individual ori sunt înscrise într-un ansamblu de monument istorice vor beneficia de două variante de finanțare. Prima este un grant de 20% din valoarea lucrărilor eligibile și 80% din valoare dăm sub formă de finanțare rambursabilă și asociațiile de proprietari au zece ani să ne dea înapoi acești bani în baza unui contract de ipotecă imobiliară. Acești bani sunt cheltuielile pentru reabilitarea fațadelor, schimbarea tâmplăriei și reabilitarea acoperișului (inclusiv sistemul pluvial)”, a explicat edilul-șef.

Noutatea este, conform edilului, că primăria va putea face lucrările în locul asociației de proprietari și aici intră în scenă a doua echipă formată la nivelul primăriei, care va funcționa în cadrul Direcției Tehnice.

„Partea nouă este că noi vom putea executa aceste lucrări, vom încheia contract cu firmele de construcție și pe baza acestui contract de ipotecă imobiliară vom implementa reabilitarea. Vom avea o echipă specializată”, a completat acesta.

Există o variantă de finanțare și pentru clădirile care nu fac parte dintr-un ansamblu de monumente: 50% rambursabil de la primărie, dar doar pentru persoane fizice. În cazul în care în imobilele incluse în program sunt și persoane juridice, atunci acestea vor plăti integral.

„Imobilele situate în situri istorice vor beneficia de: 50% din valoarea lucrărilor eligibile, sub formă de contribuție financiară rambursabilă – sumele vor putea fi restituite în termen de zece ani, în baza unui contract de finanțare; 50% din valoarea lucrărilor eligibile, sub formă de contribuție proprie a proprietarilor de apartament/apartamente din clădirea ce urmează a se reabilita prin program, din fondul de reparații al asociației de proprietari și/sau din alte surse legal constituite”, informează PMT.

Vor putea fi renovate și clădirile cu risc seismic 2 sau 3, cu anumite excepții. Reprezentanții primăriei susțin că nu au o situație clară a acestor imobile.

„Legat de riscul seismic (factorul care a blocat programul anterior), am stabilit că se va acorda finanțare proprietarilor clădirilor cu risc seismic 2 și 3, excepție fiind cazul în care expertul constată că sunt necesare lucrări de consolidare care condiționează executarea lucrărilor de reabilitare. După executarea acestor lucrări de consolidare, clădirea va fi eligibilă pentru finanțare. Nu vor fi eligibile clădirile cu risc seismic 1”, a explicat consilierul local Paula Romocean.

Facilități pentru proprietari

Noul program de financiare cuprinde și o serie de facilități pentru proprietari.

„ Pentru toate imobilele din zona de acțiune prioritară, indiferent că apelează sau nu la finanțare și, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice, se vor acorda următoarele facilități:

certificatul de urbanism și autorizația de construire pentru executarea lucrărilor de intervenție vor fi scutite de taxă și se vor elibera, în regim de urgență, în cel mult 15 zile de la data înregistrării solicitării;

scutirea de la virarea cotei de 0,7% şi a cotei de 0,1%, după caz, către Inspectoratul de Stat în Construcții, precum şi a cotei de 0,5% către Casa Socială a Constructorului, din cheltuielile cu lucrările de intervenție;

scutirea de la plata impozitului pe clădiri/taxei pe clădiri pe o perioadă de 5 ani consecutivi, cu începere de la data de întâi ianuarie a anului fiscal următor în care a fost efectuată recepţia la terminarea lucrărilor.

Acordarea facilităţilor se face cu condiția exprimării acordului în scris rivind realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie conform Programului, menţionând sursele de finanţare – proprii sau prin solicitarea de contribuţie de la bugetul local”, mai transmite PMT.

O nouă supraimpozitare

Taxa pe paragină, blocată de Fritz în cursul anului trecut după ce municipalitatea a pierdut toate procesele intentate de timișorenii supraimpozitați, va fi reluată acum de primărie.

„Nu vrem doar să amendăm, vrem să și sprijinim. Banii pe care îi vom obține îi vom aloca acestui program de reabilitare. Nu există o pușculiță separată, dar vom ține o evidență clară. Supraimpozitarea nu se referă doar la clădirile istorice, ci se referă la toate clădirile neîngrijite din intravilanul Timișoarei”, a declarat Fritz, marți.

Potrivit edilului-șef, timișorenii care nu își renovează clădirile aflate în proprietate vor plăti un impozit de trei până la cinci ori mai mare. A fost pus la cale și un calendar pentru noul mod de lucru. Astfel, Poliția Locală face verificări până în 31 iulie, trimite somații, iar proprietarii care nu se conformează până în 15 decembrie sunt pasibili de taxa pe paragină.

„Majorarea impozitului va fi între 300 și 500%, în funcție de punctajul în urma evaluării. Ce este important este că ne-am impus o dată fixă, până în 31 iulie, în fiecare an, să constatăm starea de degradare a imobilelor și vom emite somații până cel târziu în 31 iulie. Somația este pe an calendaristic, asta înseamnă că până în 15 dec proprietarul trebuie să remedieze problema.

Dacă asta nu se întâmplă, între 15 și 31 decembrie o să emitem hotărâri ale consiliului local prin care decidem supraimpozitarea pentru fiecare clădire în pare. În trecut, o problemă mare a fost că proprietarii au fost somați inclusiv în octombrie și noiembrie și tribunalul a considerat că acest termen este prea scurt”, a explicat Dominic Fritz.

Edilul spune că hotărârea de supraimpozitare își va menține efectele până când proprietarul rezolvă problema, deci nu va fi înnoită în fiecare an.

„Proprietarii ne anunță când au remediat problemele sau când au autorizația de construire și anul următor se va suspenda supraimpozitare. Dacă la sfârșitul autorizației de construire constatăm că nu au făcut nimic, supraimpozitarea se poate aplica retroactiv. Pe parcursul anului nu mai putem schimba nimic la HCL. Dacă, de exemplu, în februarie ai rezolvat problema, nu mai plătești supraimpozitarea abia din anul următor”, a mai precizat primarul Timișoarei.

Planul primăriei este ca banii din supraimpozitare să fie folosiți pentru reabilitarea fațadelor clădirilor istorice private. Dominic Fritz spune că Primăria Timișoara a făcut un fel de schimb de experiență cu Primăria Oradea, care aplică un astfel de program cu succes.

Proiectele de hotărâre pentru programul de sprijin și noua procedură de supraimpozitare ar trebui să fie publicate în cursul zilei de marți pe site-ul primăriei.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1139 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006362 (s)