News Flash:

Fiii satului revin in comuna timiseana Lenauheim la inceput de Rapciune

6 Septembrie 2014
1556 Vizualizari | 0 Comentarii

Comuna timiseana Lenauheim, unde s-a nascut poetul Nikolaus Lenau, imbraca straie de sarbatoare in acest sfarsit de saptamana si devine leaganul celor plecati in strainatate, cu precadere in Germania, care vor reveni la Ruga Fiilor Satului, manifestare ajunsa la cea de-a VI-a editie.

Evenimentul din acest an este si un prilej de a cinsti memoria eroilor cazuti in timpul Primului Razboi Mondial, prin sustinerea de referate si depunere de coroane la monumentele eroilor aflate la Biserica Ortodoxa, Biserica Romano-Catolica si in Cimitirul Romano-Catolic.

'Festivitatile sunt dedicate tuturor locuitorilor din comuna Lenauheim, fii ai satului care traiesc in Romania, dar si pentru fiii satului care traiesc in strainatate. Scopul manifestarii este de a-i apropia pe unii de altii, de a schimba idei si de a promova comuna Lenauheim de astazi, prin prezentarea si transmiterea culturii si mentalitatii fostilor locuitori svabi catre actuala populatie care traieste in Lenauheim', a declarat pentru AGERPRES Ilie Suciu, primarul comunei. 

Incepand de vineri, portul popular romanesc va fi purtat cu cinste si mandrie de tinerii din Lenauheim la primirea invitatilor, la insotirea nasilor la Biserica Ortodoxa pentru oficierea slujbei religioase de Ruga satului si la spectacolul de dansuri populare.

'O noutate in acest an este reprezentata de vizita grupului de dansuri populare svabesti din orasul Wurzburg din Germania, iar Primaria Lenauheim, cu sprijinul HOG (Heimatortsgemeinschaft) Lenauheim, doreste initierea unui parteneriat intre Muzeul Svabesc din Wurzburg si Muzeul din Lenauheim. Primul pas este vizita grupului de dansuri svabesti si tiparirea unui pliant pentru Muzeul din Lenauheim in limbile romana, engleza si germana, cu fotografii din muzeu si realizat de Asociatia svabilor banateni din Germania si HOG Lenauheim', a adaugat primarul.

La manifestari va participa primarul orasului Kirn din Germania impreuna cu alti primari din zona, in vederea dezvoltarii relatiei dintre Primaria Comunei Lenauheim si Primaria Orasului Kirn.

Un moment important in acest an va fi constituit prin sfintirea Bisericii Catolice, dupa unele lucrari de renovare, aceasta avand statut de monument inscris in patrimoniul istoric national.

Manifestarile incep vineri seara, cu muzica si dans, pentru ca sambata, dupa primirea oaspetilor sa se desfasoare mai multe activitati de divertisment, culturale, simpozioane cu tema '100 de ani de la inceperea Primului Razboi Mondial' si 'Paralela dintre Muzeul Nikolaus Lenau si Muzeul din Wurzburg', vernisaje plastice, iar dupa slujba de duminica vor avea loc depuneri de coroane la cimitirul catolic, la sora poetului Nikolaus Lenau, urmate de hora Rugii, spectacole si dansuri populare romanesti.

Comuna Lenauheim este atestata documentar din 1482, sub numele maghiar Csatad, iar dupa mijlocul secolului al XVIII-lea au loc colonizari masive de germani, care construiesc primele doua sute de case. Ciuma din 1836 va face numeroase victime, dar in 1880 localitatea avea deja peste 3.000 de locuitori. 

In anul 1926 comuna primeste numele Lenauheim, in cinstea poetului Nikolaus Lenau, nascut aici in 1802.

Populatia a inceput sa scada dupa plecari ale svabilor in Germania, acum traind in comuna peste 5.000 de sateni. AGERPRES

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1273 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006860 (s)