News Flash:

Dragnea, dupa consultarile de la Cotroceni: "I-am prezentat presedintelui obiectivele si calitatile umane ale doamnei Dancila"

17 Ianuarie 2018
1011 Vizualizari | 0 Comentarii
dragnea cu iohannis

Consultarile de la Cotroceni pentru desemnarea noului premier au inceput, presedintele Klaus Iohannis intalnindu-se cu delegatia PSD - ALDE, formata din Liviu Dragnea, Paul Stanescu, Marian Neacsu, Gratiela Gavrilescu si Daniel Chitoiu. Intalnirea a durat aproximativ 20 de minute.
Dragnea: Am prezentat popunerea ca Viorica Dancila sa fie premier; i-am spus presedintelui ca este o doamna neconflictuala, cu o buna comunicare

Presedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri, dupa intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis, care a durat aproximativ 20 de minute, ca i-a prezentat propunerea ca Viorica Dancila sa fie premier, precum si sustinerea de care aceasta beneficiaza.

Dragnea a spus ca s-a discutat si despre faptul ca si ieri si astazi a avut mai multe discutii cu Viorica Dancila, despre angajamentul de a respecta programul de guvernare, prezentandu-i sefului statului cateva dintre obiectivele acesteia.

Liderul PSD i-a spus sefului stattului si care sunt calitatile umane ale Vioricai Dancila, "o doamna neconflictuala, care a avut relatii bune cu absolut toata lumea", cu o comunicare corecta, decenta si echilibrata.

Seful statului a anuntat marti ca doreste o procedura rapida pentru instalarea unui nou guvern, dupa demisia premierului Mihai Tudose, caruia PSD i-a retras sprijinul politic. Coalitia PSD-ALDE merge la consultari cu propunerea de desemnare a europarlamentarului Viorica Dancila pentru functia de prim-ministru, in timp ce PNL si USR au anuntat ca ii vor cere sefului statului gasirea unei formule pentru a duce PSD in opozitie sau declansarea alegerilor anticipate.

De la ora 13.00, presedintele se va intalni cu delegatia PNL, iar de la ora 14.00 cu aceea a USR. La ora 14.30, este asteptata la Cotroceni delegatia PMP, iar de la 15.00 cea a UDMR. Grupul minoritatilor nationale va incheia runda de consultari, intalnirea fiind programata de la ora 15.30.

Presedintele Klaus Iohannis a facut marti o scurta declaratie de presa la Palatul Cotroceni, in care a anuntat ca l-a desemnat pe Mihai Fifor ca premier interimar si ca a convocat pentru miercuri la consultari partidele parlamentare intrucat doreste o procedura rapida pentru instalarea unui nou guvern.

”Aceasta situatie in care s-a ajuns ma nemultumeste profund si ma ingrijoreaza. Iata ca la un an de la alegeri, avem deja doua guverne PSD esuate. Acum, evident ca este nevoie de un guvern pentru a scurta cat se poate de mult situatia de incertitudine. Eu vreau sa avem o procedura rapida, care va duce la stabilirea unui nou guvern, fiindca aceasta nesiguranta politica nu trebuie sa degenereze in instabilitate politica si, mult mai important, vreau sa previn posibile urmari economice negative ale acestei crize generate iarasi in interiorul PSD”, a declarat Klaus Iohannis.

PSD a propus-o marti pe europarlamentarul Viorica Dancila pentru functia de premier, iar liderul PSD, Liviu Dragnea, afirma ca va face parte, alaturi de Marian Neacsu si de un alt social-democrat, din delegatia care va merge la consultari cu presedintele Iohannis.

Liderul PSD a spus ca Dancila este o femeie civilizata, neconflictuala si are relatii bune cu Bruxelles-ul, iar acest lucru va ajuta Romania in preluarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene. Intrebat despre proiectele in care s-a implicat Viorica Dancila si care o recomanda pentru pozitia de prim-ministru, liderul PSD a precizat ca aceasta nu a dorit sa vina la conferinta de presa, pentru ca vrea sa organizeze o conferinta doar daca va fi desemnata de catre presedintele Iohannis, iar la insistentele jurnalistilor sa spuna macar un proiect al acesteia care l-a determinat sa o voteze in CEx, Dragnea a evitat sa raspunda, spunand ca nu vrea sa vorbeasca in numele acesteia. Dragnea a mai afirmat ca Viorica Dancila sustine demersul PSD privind legile justitiei.

ALDE va fi reprezentata la consultarile de la Cotroceni de vicepresedintele Gratiela Gavrilescu si de secretarul general al formatiunii, Daniel Chitoiu, potrivit ministrului de Externe, Teodor Melescanu, vicepresedinte ALDE.  Melescanu a anuntat marti seara, dupa intalnirea coalitiei de guvernare, la care Tariceanu nu a luat parte, fiind plecat, ca ALDE isi "insuseste" propunerea PSD. Melescanu a mai spus ca Viorica Dancila este "o persoana non-conflictuala, care a inteles foarte bine si si-a asumat programul de guvernare, continuarea lui si realizarea cat mai rapida a tuturor masurilor pe care le contine".

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marti, ca liberalii merg la consultarile de la Cotroceni cu solicitarea de declansare a alegerilor parlamentare anticipate, iar PNL este pregatit sa isi asume guvernarea. ”Obiectivul nostru este ca PSD sa nu mai fie la guvernare. Am hotarat sa nu participam la nicio formula de guvernare cu PSD. De asemenea, am hotarat sa votam impotriva oricarui guvern care contine in structura guvernamentala PSD. Am decis ca mandatul delegatiei sa fie solicitarea de alegeri anticipate, in masura in care este posibil constitutional. PNL este pregatit sa-si asume raspunderea guvernarii prin castigarea alegerilor anticipate”, a afirmat Ludovic Orban. Liberalii au mai hotarat ca, in cazul in care nu se va lua o decizie favorabila demararii procedurilor de convocare a anticipatelor, PNL sa nu refuze, in cazul in care i se solicita, raspunderea de a forma o majoritate parlamentara care sa sprijine un guvern fara PSD.

Trecerea PSD in opozitie sau declansarea anticipatelor este sustinuta si de USR. Dan Barna a declarat, marti, ca orice varianta pe care o gaseste presedintele Klaus Iohannis pentru a duce PSD in opozitie va fi sustinuta de USR, inclusiv cu membri intr-un guvern. ”Orice varianta pe care presedintele Iohannis o va gasi pentru a duce PSD in opozitie va fi sustinuta de USR, inclusiv cu membri intr-un guvern. Daca va aparea varianta unui premier pe partea dreapta, o vom sustine. Daca ne va cere sa facem o propunere de premier, o vom face”, a subliniat liderul USR. El a spus ca ”varianta cea mai decenta este cea a alegerilor anticipate, dar este foarte dificila”. 

La randul sau, presedintele Partidului Miscarea Populara (PMP), Eugen Tomac, a afirmat ca PMP va merge la consultarile de la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru. "Credem ca presedintele va trebui sa analizeze cu multa luciditate cui ii mai incredinteaza mandatul de premier al Guvernului Romaniei si nu ar trebui sa se teama de declaratiile bolnavicioase ale liderilor PSD care deja au trecut la amenintari”, a spus Tomac.

Premierul Mihai Tudose a demisionat luni seara dupa sapte luni de mandat, ca urmare a retragerii sprijinului politic de catre PSD, fiind al doilea prim-ministru care paraseste functia in decurs de un an de la preluarea guvernarii de catre social-democrati.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, dupa sedinta Comitetului Executiv in care i-a fost retras sprijinul lui Mihai Tudose, ca el crede ca presedintele Klaus Iohannis nu este foarte fericit, dar crede, de asemenea, ca presedintele va respecta Constitutia si va desemna premier de la majoritate. Intrebat daca PSD este pregatit in caz de declansare a alegerilor anticipate, Dragnea a replicat: ”Noi suntem pregatiti de alegeri oricand, dar nu cred ca presedintele se gandeste la asta”.

In octombrie 2017, in contextul scandalului din PSD legat de remanierea lui Sevil Shaidehh si a Rovanei Plumb, presedintele Klaus Iohannis a fost intrebat de jurnalisti daca va mai numi un premier PSD, in cazul in care acest guvern va pica. Klaus Iohannis a spus atunci ca s-ar mai gandi daca ar mai accepta un premier din partea PSD.

Conform articolului 85 din Constitutie, "presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament". Articolul 103 stabileste ca "Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament".

Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului, iar programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Legea fundamentala mai prevede ca, dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura.


dragnea
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1139 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004599 (s)