News Flash:

Donald Trump avertizeaza statele membre NATO care nu isi respecta angajamentele privind cheltuielile militare

18 Mai 2018
902 Vizualizari | 0 Comentarii
trump3

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a avertizat, joi, ca statele membre NATO care nu isi respecta angajamentele in privinta cheltuielilor militare vor avea de suportat consecinte, relateaza site-ul agentiei The Associated Press.
Declaratiile presedintelui american au fost facute in cadrul unei vizite oficiale efectuate la Washington de catre Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, care a participat si la o sedinta a cabinetului american.

Trump a precizat Washingtonul "se va ocupa" de statele membre NATO care nu isi respecta obligatiile asumate in cadrul Aliantei. Presedintele SUA a dat exemplul Germaniei, despre care sustine ca nu a contribuit suficient, insa a fost unul dintre principalii beneficiari.

De cealalta parte, Stoltenberg a salutat eforturile depuse de Administratia Trump in sprijinul NATO.


”Rolul dumneavoastra conducator in privinta cheltuielilor pentru aparare a adus intr-adevar o schimbare. Vreau sa va multumesc pentru acest lucru deoarece este foarte important ca toti sa contribuim la securitatea noastra comuna”, a declarat Stoltenberg, citat de site-ul Politico.eu.

Administratia Donald Trump insista ca toate tarile NATO sa aloce 2% din PIB pentru bugetele apararii. In afara de Statele Unite, 15 dintre cele 28 de state NATO au elaborat strategii in acest sens. Dar Spania a stabilit acest obiectiv bugetar abia pentru anul 2024, iar Ungaria pentru 2026. Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Portugalia, Norvegia si Danemarca tergiverseaza planurile. Franta a semnalat majorarea cu o treime a bugetului apararii in intervalul 2017-2025, iar Germania a stabilit atingerea tintei de 2% abia in 2024.

Potrivit unui Raport publicat de NATO in urma cu o luna, Estonia, Grecia, Polonia si Marea Britanie au indeplinit obiectivul de a aloca 2% din PIB pentru aparare, iar Letonia, Lituania si Romania se vor alatura in 2018. Cele 29 de state membre ale Aliantei Nord-Atlantice au investit peste 900 de miliarde de dolari pentru aparare in 2017, dar cheltuielile Statelor Unite reprezinta doua treimi din aceasta suma.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1131 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005186 (s)